Τι είναι η SAGILIA;
Η SAGILIA είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ως δραστική ουσία τη ρασαγιλίνη με τη μορφή τρυγικού άλατος (τρυγική ρασαγιλίνη). Πρόκειται για έναν ισχυρό, μη αναστρέψιμο και εκλεκτικό αναστολέα της μονοαμινοοξειδάσης τύπου Β (ΜΑΟ-Β) που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον. Η αναστολή του ενζύμου ΜΑΟ-Β από τη ρασαγιλίνη οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης στον εξωκυτταρικό χώρο των ραβδωτών δομών του εγκεφάλου. Τα αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης και η επακόλουθη ενίσχυση της ντοπαμινεργικής δραστηριότητας πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τις θεραπευτικές επιδράσεις του φαρμάκου, όπως έχει παρατηρηθεί σε μοντέλα δυσλειτουργίας της ντοπαμινεργικής κινητικότητας. Η ρασαγιλίνη κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες παγκοσμίως, με τη SAGILIA να είναι μία από αυτές. Συγκεκριμένα, διατίθεται ως SAGILIA σε χώρες όπως η Εσθονία, η Κροατία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρουμανία, εκτός από την Ελλάδα. Το φάρμακο αυτό ανήκει στην κατηγορία των ντοπαμινεργικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, της δεύτερης συχνότερης νευροεκφυλιστικής νόσου μετά τη νόσο Alzheimer.
Ενδείξεις για τη SAGILIA
Η SAGILIA ενδείκνυται για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς νόσου Πάρκινσον στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Μονοθεραπεία: Για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοδιαγνωσθείσα νόσο, στα αρχικά στάδια της νόσου
- Συνδυαστική θεραπεία: Ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν διακυμάνσεις στην ανταπόκριση στη λεβοντόπα (“wearing-off”)
Συγκεκριμένα, η ρασαγιλίνη χρησιμοποιείται για να:
- Αντιμετωπίσει τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
- Βελτιώσει την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα των ασθενών
- Μειώσει τις περιόδους “OFF” (διαστήματα κατά τα οποία το φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό) σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με λεβοντόπα
- Βοηθήσει στη σταθεροποίηση των συμπτωμάτων όταν τα άλλα φάρμακα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους
Προφυλάξεις
Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους για τη SAGILIA
- Ηλικιωμένοι: Δεν απαιτείται ειδική προσαρμογή της δόσης για ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο, συνιστάται προσεκτική παρακολούθηση, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη ευαισθησία στις ανεπιθύμητες ενέργειες.
- Παιδιά και έφηβοι: Η SAGILIA δεν συνιστάται για χρήση σε άτομα κάτω των 18 ετών λόγω έλλειψης δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η νόσος Πάρκινσον είναι εξαιρετικά σπάνια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση της ρασαγιλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτες σε ζώα δεν έχουν δείξει άμεσες ή έμμεσες επιβλαβείς επιδράσεις όσον αφορά την εγκυμοσύνη, την ανάπτυξη του εμβρύου ή τη γονιμότητα. Ωστόσο, συνιστάται αποφυγή της χρήσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.
- Θηλασμός: Πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι η ρασαγιλίνη αναστέλλει την έκκριση προλακτίνης και μπορεί να αναστείλει τη γαλουχία. Δεν είναι γνωστό εάν η ρασαγιλίνη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Απαιτείται προσοχή όταν χορηγείται σε θηλάζουσες μητέρες.
Παρενέργειες
Οι παρενέργειες της SAGILIA μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση τη συχνότητα εμφάνισής τους:
Πολύ συχνές (≥1/10):
- Κεφαλαλγία
- Δυσκινησία (σε συνδυαστική θεραπεία με λεβοντόπα)
Συχνές (≥1/100 έως <1/10):
- Μειωμένη όρεξη
- Διαταραχές ύπνου (αϋπνία, υπνηλία)
- Ζάλη, δυστονία
- Δυσπεψία, κοιλιακό άλγος
- Εξάνθημα
- Μυοσκελετικός πόνος (αρθραλγία, οσφυαλγία)
- Αυχεναλγία
- Γριπώδη συμπτώματα
- Πτώση
- Απώλεια βάρους
Όχι συχνές (≥1/1.000 έως <1/100):
- Μελάνωμα δέρματος
- Λευκοπενία
- Αλλεργικές αντιδράσεις
- Κατάθλιψη, παραισθήσεις
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Καρδιακό έμφραγμα
- Φυσαλιδώδες εξάνθημα
Δοσολογία και χορήγηση
Η συνιστώμενη δοσολογία της SAGILIA είναι:
- Μονοθεραπεία: 1 mg μία φορά την ημέρα
- Συνδυαστική θεραπεία με λεβοντόπα: 0,5-1 mg μία φορά την ημέρα
Σημαντικές οδηγίες χορήγησης:
- Το δισκίο πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα, με ή χωρίς τροφή
- Δεν απαιτείται τιτλοποίηση δόσης για την έναρξη της θεραπείας
- Η επίδραση της τροφής στην απορρόφηση της ρασαγιλίνης είναι ελάχιστη
- Τα δισκία πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με νερό
Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση SAGILIA;
Εάν παραλείψετε να πάρετε μια δόση SAGILIA:
- Πάρτε την επόμενη δόση στην κανονική ώρα
- Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε
- Συνεχίστε το κανονικό πρόγραμμα λήψης του φαρμάκου
Η παράλειψη μίας δόσης γενικά δεν επηρεάζει σημαντικά τη θεραπεία, λόγω της μακράς διάρκειας δράσης της ρασαγιλίνης και της μη αναστρέψιμης αναστολής του ενζύμου ΜΑΟ-Β.
Υπερδοσολογία
Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μετά από υπερδοσολογία SAGILIA περιλαμβάνουν:
- Υπόταση
- Σύγχυση
- Υπνηλία
- Ζάλη
- Λιποθυμία
- Ευερεθιστότητα
- Παραισθήσεις
- Βραδυκαρδία
- Αναπνευστική δυσχέρεια
Σε περίπτωση υπερδοσολογίας:
- Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα
- Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο
- Εφαρμόζεται υποστηρικτική θεραπεία με παρακολούθηση των ζωτικών σημείων
Αλληλεπιδράσεις
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου
- Αναστολείς ΜΑΟ: Αντενδείκνυται η συγχορήγηση με άλλους αναστολείς ΜΑΟ (συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών και φυσικών προϊόντων όπως το βαλσαμόχορτο) λόγω κινδύνου υπερτασικής κρίσης.
- Πεθιδίνη και άλλα οπιοειδή: Αντενδείκνυται η ταυτόχρονη χρήση με πεθιδίνη. Τουλάχιστον 14 ημέρες πρέπει να παρέλθουν μεταξύ της διακοπής της ρασαγιλίνης και της έναρξης θεραπείας με πεθιδίνη.
- Συμπαθομιμητικά: Προσοχή απαιτείται με αποσυμφορητικά και συμπαθομιμητικά που περιέχονται σε ρινικά και από του στόματος αποσυμφορητικά ή φάρμακα για το κρυολόγημα.
- Δεξτρομεθορφάνη και αντικαταθλιπτικά: Αυξημένος κίνδυνος αλληλεπιδράσεων με τα SSRIs, SNRIs, τρικυκλικά και τετρακυκλικά αντικαταθλιπτικά.
- Φλουοξετίνη και φλουβοξαμίνη: Πρέπει να αποφεύγεται η συγχορήγηση ρασαγιλίνης με φλουοξετίνη και φλουβοξαμίνη.
- Σιπροφλοξασίνη και άλλοι αναστολείς του CYP1A2: Σε ασθενείς που λαμβάνουν ισχυρούς αναστολείς του CYP1A2, όπως η σιπροφλοξασίνη, τα επίπεδα της ρασαγιλίνης στο πλάσμα μπορεί να αυξηθούν.
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής
- Τυραμινούχες τροφές: Σε αντίθεση με τους μη εκλεκτικούς αναστολείς ΜΑΟ, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές αλληλεπιδράσεις με τυραμινούχες τροφές (όπως τυριά ωρίμανσης, κρασί, μπύρα) στις συνιστώμενες δόσεις. Ωστόσο, συνιστάται μέτρια κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τυραμίνη.
- Καπνός: Το κάπνισμα επάγει το μεταβολισμό της ρασαγιλίνης, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της στο πλάσμα.
Φύλαξη φαρμάκου
- Φυλάσσετε το φάρμακο σε θερμοκρασία κάτω των 30°C
- Διατηρείτε το στην αρχική συσκευασία για προστασία από το φως και την υγρασία
- Φυλάσσετε το μακριά από παιδιά
- Μη χρησιμοποιείτε το φάρμακο μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία
- Μην απορρίπτετε τα φάρμακα στο νερό της αποχέτευσης ή στα οικιακά απορρίμματα
Ανάλυση Δραστικής Ουσίας
Η ρασαγιλίνη, η δραστική ουσία της SAGILIA, έχει μοναδικά χημικά και φαρμακολογικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον. Χημικά, η ρασαγιλίνη ανήκει στην κατηγορία των προπαργυλαμινών, μια ομάδα ενώσεων που χαρακτηρίζονται από την παρουσία προπαργυλικής ομάδας. Αυτή η δομική ιδιαιτερότητα είναι καθοριστική για τον μηχανισμό δράσης της, καθώς επιτρέπει την ισχυρή και μη αναστρέψιμη δέσμευση στο ένζυμο ΜΑΟ-Β. Η εκλεκτικότητα της ρασαγιλίνης για τη ΜΑΟ-Β έναντι της ΜΑΟ-Α είναι περίπου πενταπλάσια έως δεκαπλάσια, γεγονός που εξηγεί το βελτιωμένο προφίλ ασφάλειας σε σχέση με τους μη εκλεκτικούς αναστολείς ΜΑΟ. Σε μοριακό επίπεδο, η ρασαγιλίνη μεσυλική σχηματίζει ομοιοπολικό δεσμό με το ένζυμο ΜΑΟ-Β, αναστέλλοντας έτσι τη διάσπαση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Αποτελεσματικότητα
Η αποτελεσματικότητα της SAGILIA έχει τεκμηριωθεί μέσω πολυάριθμων κλινικών μελετών τόσο ως μονοθεραπεία όσο και ως συμπληρωματική θεραπεία με λεβοντόπα. Ως μονοθεραπεία, η ρασαγιλίνη 1 mg ημερησίως έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τη βαθμολογία στην κλίμακα UPDRS (Unified Parkinson’s Disease Rating Scale), με μέση διαφορά 4,2 μονάδων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο μετά από 26 εβδομάδες θεραπείας. Όταν χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που λαμβάνουν λεβοντόπα, η ρασαγιλίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη διάρκεια των περιόδων “OFF” κατά περίπου 1,2 ώρες ημερησίως. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η θεραπευτική δράση της είναι εμφανής από τις πρώτες εβδομάδες χορήγησης, χωρίς να απαιτείται περίοδος τιτλοποίησης, σε αντίθεση με άλλα αντιπαρκινσονικά φάρμακα.
Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες
Εκτός από την αντιπαρκινσονική της δράση, η ρασαγιλίνη έχει προταθεί ότι διαθέτει νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ανεξάρτητες από την αναστολή της ΜΑΟ-Β. Πειραματικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ρασαγιλίνη μπορεί να προστατεύει τους νευρώνες από την απόπτωση μέσω της ρύθμισης αντιαποπτωτικών πρωτεϊνών και μέσω αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι η ρασαγιλίνη μπορεί να επάγει την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων, όπως ο GDNF (Glial cell line-Derived Neurotrophic Factor) και ο BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), που είναι σημαντικοί για την επιβίωση και λειτουργία των ντοπαμινεργικών νευρώνων.
Ανάπτυξη ανθεκτικότητας
Σε αντίθεση με άλλα αντιπαρκινσονικά φάρμακα, η ρασαγιλίνη δεν φαίνεται να αναπτύσσει σημαντικό φαινόμενο ανθεκτικότητας ή εξασθένησης της αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της αναστολής της ΜΑΟ-Β, που απαιτεί τη σύνθεση νέου ενζύμου για την αποκατάσταση της ενζυμικής δραστηριότητας. Η σταθερή αποτελεσματικότητα της ρασαγιλίνης κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας θεραπείας αποτελεί σημαντικό κλινικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η νόσος Πάρκινσον είναι χρόνια και προοδευτική.
Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες
Οι προκλινικές μελέτες σε πειραματικά μοντέλα της νόσου Πάρκινσον έχουν δείξει ότι η ρασαγιλίνη προστατεύει τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες από νευροτοξίνες όπως η MPTP και η 6-υδροξυντοπαμίνη. Σε κλινικό επίπεδο, η μελέτη ADAGIO (Attenuation of Disease progression with Azilect Given Once-daily) διερεύνησε τη δυνατότητα τροποποίησης της πορείας της νόσου και έδειξε ότι η πρώιμη έναρξη θεραπείας με ρασαγιλίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, υποδεικνύοντας πιθανές νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Η μελέτη TEMPO (TVP-1012 in Early Monotherapy for PD Outpatients) έδειξε επίσης σημαντικά οφέλη της ρασαγιλίνης ως μονοθεραπεία σε πρώιμη νόσο Πάρκινσον.
Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά
Τα δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης μετά την κυκλοφορία της ρασαγιλίνης επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου. Φαρμακοκινητικά, η ρασαγιλίνη απορροφάται ταχέως, με βιοδιαθεσιμότητα περίπου 36%. Η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα επιτυγχάνεται εντός 1 ώρας μετά τη χορήγηση. Μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ μέσω του κυτοχρώματος P450 1A2 (CYP1A2), με κύριο μεταβολίτη την 1-αμινοϊνδάνη. Η Saralaya στην έρευνά της αναφέρει ότι για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων ρασαγιλίνης έχουν αναπτυχθεί διάφορες συνθετικές προσεγγίσεις με στόχο τη βελτιστοποίηση της βιοδιαθεσιμότητας και της σταθερότητας.
Συγκριτική αποτελεσματικότητα
Σε σύγκριση με άλλους αναστολείς ΜΑΟ-Β, όπως η σελεγιλίνη, η ρασαγιλίνη παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με τη σελεγιλίνη, η ρασαγιλίνη δεν μεταβολίζεται σε αμφεταμινικά παράγωγα, μειώνοντας έτσι τις ανεπιθύμητες ενέργειες από το καρδιαγγειακό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον, η εφάπαξ ημερήσια δοσολογία της ρασαγιλίνης βελτιώνει τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Συγκριτικές μελέτες μεταξύ ρασαγιλίνης και εντακαπόνης, ενός αναστολέα COMT, έχουν δείξει παρόμοια αποτελεσματικότητα στη μείωση των περιόδων “OFF” σε ασθενείς με διακυμάνσεις στην ανταπόκριση στη λεβοντόπα.
Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις
Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της ρασαγιλίνης. Μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών έδειξε ότι η ρασαγιλίνη είναι αποτελεσματική τόσο ως μονοθεραπεία όσο και ως συμπληρωματική θεραπεία στη νόσο Πάρκινσον, με συνολική τυποποιημένη μέση διαφορά στη βαθμολογία UPDRS περίπου -0,62 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Οι μελέτες επίσης υποδεικνύουν ότι η ρασαγιλίνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, όπως η κόπωση και οι διαταραχές διάθεσης.
Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές
Η έρευνα γύρω από τη ρασαγιλίνη συνεχίζεται, με έμφαση στην περαιτέρω διερεύνηση των νευροπροστατευτικών της ιδιοτήτων και την αποσαφήνιση των μοριακών μηχανισμών δράσης της. Νέες προοπτικές ανοίγονται με την ανάπτυξη υδρόφιλων πολυμερών και νανοτεχνολογικών συστημάτων για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας και της στοχευμένης δράσης της ρασαγιλίνης στον εγκέφαλο. Τέτοιες καινοτόμες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες φαρμακοτεχνικές μορφές με βελτιωμένο θεραπευτικό δείκτη και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, η διερεύνηση συνδυαστικών θεραπειών ρασαγιλίνης με άλλους νευροπροστατευτικούς παράγοντες μπορεί να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για την τροποποίηση της πορείας της νόσου Πάρκινσον και άλλων νευροεκφυλιστικών διαταραχών.
Ιστορία του φαρμάκου
Η ρασαγιλίνη αναπτύχθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1980 ως μέρος της έρευνας για νέους εκλεκτικούς αναστολείς ΜΑΟ-Β με βελτιωμένο προφίλ ασφάλειας. Η σύνθεση και οι φαρμακολογικές ιδιότητες της ρασαγιλίνης περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1987 από το Ινστιτούτο Επιστημών Τεχνίων στο Ισραήλ. Η ρασαγιλίνη μεσυλική αναπτύχθηκε με στόχο τη βελτίωση της σελεγιλίνης, ενός πρώιμου αναστολέα ΜΑΟ-Β. Έλαβε έγκριση από τον FDA το 2006 για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον. Στην Ελλάδα, η ρασαγιλίνη έχει ενταχθεί στο θεραπευτικό οπλοστάσιο για τη νόσο Πάρκινσον και περιλαμβάνεται στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθιστώντας την προσιτή για τους Έλληνες ασθενείς. Η χρήση της στον ελληνικό πληθυσμό έχει δείξει αποτελέσματα συμβατά με τις διεθνείς κλινικές μελέτες, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της.
Συνοπτικά για τη SAGILIA
Η τρυγική ρασαγιλίνη (φάρμακο SAGILIA) αποτελεί έναν αναστολέα ΜΑΟ-Β που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον. Η χορήγησή της ενδείκνυται τόσο ως μονοθεραπεία σε πρώιμα στάδια της νόσου όσο και ως συμπληρωματική θεραπεία σε συνδυασμό με λεβοντόπα στα προχωρημένα στάδια. Αντενδείκνυται η συγχορήγηση με άλλους αναστολείς ΜΑΟ, πεθιδίνη και ορισμένα αντικαταθλιπτικά λόγω κινδύνου αλληλεπιδράσεων. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, δυσκινησία, διαταραχές ύπνου και ζάλη. Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια και δεν συνιστάται η χορήγηση σε εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων ασφάλειας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. Διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην συγκεκριμένη δραστική ουσία και δεν αντικαθιστά τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι η SAGILIA και πώς δρα στον οργανισμό;
Η SAGILIA περιέχει τρυγική ρασαγιλίνη, έναν εκλεκτικό και μη αναστρέψιμο αναστολέα της μονοαμινοοξειδάσης τύπου Β. Αναστέλλοντας το ένζυμο αυτό, αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Η δράση της είναι μακροχρόνια λόγω της μη αναστρέψιμης σύνδεσης με το ένζυμο. Πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη λειτουργία του φαρμάκου.
Ποιες είναι οι κύριες ενδείξεις χορήγησης της ρασαγιλίνης (SAGILIA);
Η ρασαγιλίνη χορηγείται ως μονοθεραπεία σε ασθενείς με πρωτοδιαγνωσθείσα νόσο Πάρκινσον για την αντιμετώπιση των κινητικών συμπτωμάτων. Επίσης, χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με λεβοντόπα σε προχωρημένα στάδια, κυρίως όταν παρουσιάζονται διακυμάνσεις στην ανταπόκριση στη λεβοντόπα (φαινόμενο “wearing-off”). Ο γιατρός σας θα αποφασίσει τον καταλληλότερο τρόπο χρήσης.
Ποιες είναι οι συνηθέστερες παρενέργειες του φαρμάκου SAGILIA;
Οι συχνότερες παρενέργειες της SAGILIA περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, δυσκινησία (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με λεβοντόπα), διαταραχές ύπνου και ζάλη. Λιγότερο συχνές είναι η μειωμένη όρεξη, η δυσπεψία, το κοιλιακό άλγος και τα δερματικά εξανθήματα. Αν παρατηρήσετε επιμένουσες ή ενοχλητικές παρενέργειες, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας για αξιολόγηση και πιθανή τροποποίηση της θεραπείας.
Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζεται η ρασαγιλίνη (SAGILIA);
Η ρασαγιλίνη δεν πρέπει να συγχορηγείται με άλλους αναστολείς ΜΑΟ (συμπεριλαμβανομένων των φυσικών προϊόντων όπως το βαλσαμόχορτο) λόγω κινδύνου υπερτασικής κρίσης. Επίσης, αντενδείκνυται η χρήση με πεθιδίνη και άλλα οπιοειδή. Απαιτείται προσοχή με αντικαταθλιπτικά (ιδιαίτερα φλουοξετίνη και φλουβοξαμίνη), δεξτρομεθορφάνη και συμπαθομιμητικά. Συμβουλευτείτε πάντα τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο φάρμακο.
Πώς πρέπει να λαμβάνεται η SAGILIA για βέλτιστη αποτελεσματικότητα;
Η SAGILIA λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, σε σταθερή ώρα, με ή χωρίς τροφή. Η συνήθης δόση είναι 1 mg ημερησίως στη μονοθεραπεία και 0,5-1 mg ημερησίως στη συνδυαστική θεραπεία με λεβοντόπα. Τα δισκία πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με νερό. Η αποτελεσματικότητα δεν επηρεάζεται σημαντικά από την τροφή. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του ιατρού σας και μην τροποποιείτε τη δοσολογία.
Μπορούν οι ηλικιωμένοι ασθενείς να λαμβάνουν ρασαγιλίνη (SAGILIA);
Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν ρασαγιλίνη χωρίς ειδική προσαρμογή της δόσης. Η φαρμακοκινητική του φαρμάκου δεν επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία. Ωστόσο, συνιστάται στενή παρακολούθηση καθώς οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι απαραίτητη η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης και των πιθανών παρενεργειών.
Τι πρέπει να γνωρίζω για τις αλληλεπιδράσεις της SAGILIA με τρόφιμα;
Αν και η SAGILIA δεν παρουσιάζει τις σοβαρές αλληλεπιδράσεις με τυραμινούχες τροφές που χαρακτηρίζουν τους μη εκλεκτικούς αναστολείς ΜΑΟ, συνιστάται μέτρια κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τυραμίνη (όπως τυριά ωρίμανσης, κρασί, μπύρα). Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα λόγω επαγωγής του μεταβολισμού του. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τυχόν διατροφικές προσαρμογές κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Βιβλιογραφία
- Dugarte-Dugarte, A.J., Toro, R.A., van de Streek, J. Hydrogen bonding patterns and C—HÁÁÁp inter-actions in the structure of the antiparkinsonian drug (R)-rasagiline mesylate determined using laboratory and.
- Mahajan, S., Nangare, S., Chaudhari, A., Patil, G. (2024). Synthesis of chitosan-graphene oxide thermosensitive in situ hydrogel for nasal delivery of rasagiline mesylate: in-vitro-ex vivo characterization. Journal of Drug Delivery Science and Technology.
- Mahde, B.W., Sahib, A.S. (2023). Preparation and in vitro Evaluation of Rasagiline Mesylate Hybrid Nanoparticles. Archives of Razi Institute.
- Patel, P., Pol, A., Kalaria, D., Date, A.A., Kalia, Y. (2021). Microemulsion-based gel for the transdermal delivery of rasagiline mesylate: In vitro and in vivo assessment for Parkinson’s therapy. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics.
- Saralaya, S.S. (2023). An overview of prior patents for the sequential progress in the synthetic approaches of Rasagiline, its salts, crystallographic forms and impurities. Indian Journal of Pharmacy & Drug Studies.
- Saralaya, S.S. (2024). A comprehensive review of disclosures in academic journals regarding the synthesis of Rasagiline and its closely related compounds along with majorbiological. Indian Journal of Pharmacy & Drug Studies.