ABEVMY: Οδηγίες Χρήσεως, Παρενέργειες, Δοσολογία, Πληροφορίες, Επιστημονικές Μελέτες

Το ABEVMY περιέχει τη δραστική ουσία μπεβασιζουμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα.

Πληροφορίες για το ABEVMY

Το ABEVMY είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία μπεβασιζουμάμπη. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο μεταστατικός καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού, ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα μη μικροκυτταρικού τύπου, ο μεταστατικός καρκίνος του νεφρού και ο καρκίνος του μαστού. Η μπεβασιζουμάμπη ανήκει στην κατηγορία των αντι-αγγειογενετικών παραγόντων, οι οποίοι δρουν αναστέλλοντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον όγκο.

Εκτός από το ABEVMY, η μπεβασιζουμάμπη διατίθεται και σε άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα παγκοσμίως, όπως το Avastin, το Mvasi, το Zirabev κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν άρθρο εστιάζει στη δραστική ουσία μπεβασιζουμάμπη και τις γενικές ιδιότητές της, ενώ κάθε εμπορικό σκεύασμα μπορεί να έχει μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντα το ένθετο φύλλο οδηγιών χρήσης του σκευάσματος και τις οδηγίες του φαρμακοποιού.

Μηχανισμός δράσης: Η μπεβασιζουμάμπη είναι ένα ανασυνδυασμένο ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF), μια πρωτεΐνη που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση). Δεσμεύοντας τον VEGF, η μπεβασιζουμάμπη αναστέλλει την αγγειογένεση και περιορίζει την αιμάτωση του όγκου, επιβραδύνοντας την ανάπτυξή του.

Χημική δομή: Η μπεβασιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό IgG1 αντίσωμα που αποτελείται από δύο ίδιες ελαφριές αλυσίδες 214 αμινοξέων και δύο ίδιες βαριές αλυσίδες 453 αμινοξέων.

Θεραπευτική κατηγορία: Αντινεοπλασματικοί και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες, μονοκλωνικά αντισώματα (L01F, L01FG).

Η μπεβασιζουμάμπη αναπτύχθηκε από την εταιρεία Genentech στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA το 2004 για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου. Έκτοτε, το φάρμακο έχει λάβει έγκριση για πολλές ακόμη ενδείξεις.

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τα δεδομένα από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις “Bevacizumab (Avastin®) in cancer treatment: A review of 15 years of clinical experience and future outlook” των Garcia et al., “The role of bevacizumab in the treatment of glioblastoma” των Diaz et al. και “Bevacizumab: a dose review” των Falk et al., εστιάζοντας στις κλινικές δράσεις και την αποτελεσματικότητα της μπεβασιζουμάμπης.

Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση

Κωδικός: L01FG01 Τίτλος: Μπεβασιζουμάμπη Κατηγοριοποίηση: L Αντινεοπλασματικοί και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες → L01 Αντινεοπλασματικά φάρμακα → L01F Μονοκλωνικά αντισώματα και αντισώματα συζευγμένων φαρμάκων → L01FG Αναστολείς VEGF/VEGFR (Αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας)

Τρόποι και περιορισμοί διάθεσης

  • Θετικός κατάλογος: Το ABEVMY ανήκει στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
  • Μόνο για νοσοκομειακή χρήση: Το φάρμακο χορηγείται αποκλειστικά ενδονοσοκομειακά.
  • Φάρμακο υψηλού κόστους: Το ABEVMY εντάσσεται στα φάρμακα υψηλού κόστους του Ν.3816/2010.

 

Οδηγίες Χρήσης/Ενδείξεις για το ABEVMY

Το ABEVMY ενδείκνυται για τη θεραπεία των παρακάτω νοσημάτων:

  • Μεταστατικός καρκίνος του παχέος εντέρου ή του ορθού, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία που περιέχει φθοριοπυριμιδίνη.
  • Μεταστατικός καρκίνος του μαστού, σε συνδυασμό με πακλιταξέλη.
  • Προχωρημένος, μεταστατικός ή υποτροπιάζων μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα.
  • Προχωρημένος ή/και μεταστατικός καρκίνος των νεφρών, σε συνδυασμό με ιντερφερόνη άλφα-2α.

Η μπεβασιζουμάμπη χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση. Η δόση και η συχνότητα χορήγησης εξαρτώνται από το είδος του καρκίνου, το σωματικό βάρος του ασθενούς και τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Παρενέργειες

Οι πιο συχνές παρενέργειες της μπεβασιζουμάμπης περιλαμβάνουν:

  • Πιθανές παρενέργειες:
    • Αρτηριακή υπέρταση
    • Κόπωση ή αδυναμία
    • Διάρροια
    • Κοιλιακό άλγος
  • Σπάνιες παρενέργειες:
    • Αιμορραγία
    • Θρομβοεμβολικά επεισόδια
    • Καθυστερημένη επούλωση τραύματος

 

Προειδοποιήσεις

  • Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους:
    • Οι ηλικιωμένοι ασθενείς ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παρενεργειών, όπως η αρτηριακή θρομβοεμβολή, η κόπωση και η διάρροια.
  • Παιδιά:
    • Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μπεβασιζουμάμπης σε παιδιά και εφήβους δεν έχουν τεκμηριωθεί.
  • Εγκυμοσύνη:
    • Η μπεβασιζουμάμπη μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 6 μήνες μετά την τελευταία δόση.

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

Το ABEVMY αντενδείκνυται σε ασθενείς με:

  • Υπερευαισθησία στη μπεβασιζουμάμπη ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα του φαρμάκου
  • Εγκυμοσύνη

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ABEVMY θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για:

  • Αιμορραγία
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Πρωτεϊνουρία
  • Επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων

Αλληλεπιδράσεις

  • Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου:
    • Η ταυτόχρονη χρήση της μπεβασιζουμάμπης με σουνιτινίμπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μικροαγγειοπαθητικής αιμολυτικής αναιμίας (MAHA).
    • Η μπεβασιζουμάμπη μπορεί να επηρεάσει την αντινεοπλασματική δράση ορισμένων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
  • Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής:
    • Δεν έχουν αναφερθεί κλινικά σημαντικές αλληλεπιδράσεις της μπεβασιζουμάμπης με τρόφιμα.

Υπερδοσολογία

Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο για την υπερδοσολογία της μπεβασιζουμάμπης. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται στενά για σημεία ή συμπτώματα ανεπιθύμητων ενεργειών και να λαμβάνει κατάλληλη συμπτωματική θεραπεία.

Δοσολογία και χορήγηση

Η δοσολογία της μπεβασιζουμάμπης εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το σωματικό βάρος του ασθενούς και τη γενική κατάσταση της υγείας του. Η συνιστώμενη δόση κυμαίνεται συνήθως από 5 έως 15 mg/kg σωματικού βάρους, χορηγούμενη με ενδοφλέβια έγχυση κάθε 2 ή 3 εβδομάδες.

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση: Εάν παραλείψετε μια προγραμματισμένη δόση ABEVMY, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός θα αποφασίσει πότε πρέπει να λάβετε την επόμενη δόση.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Η μπεβασιζουμάμπη (ABEVMY) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει επιδείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στη μπεβασιζουμάμπη αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην κλινική πράξη. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην ανθεκτικότητα περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση εναλλακτικών σηματοδοτικών οδών αγγειογένεσης, την επιλογή πληθυσμών ανθεκτικών κυττάρων και την επαγωγή υποξίας στον όγκο (Garcia et al.).

Οι προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της μπεβασιζουμάμπης. Σε προκλινικά μοντέλα, η μπεβασιζουμάμπη έχει επιδείξει σημαντική αντι-αγγειογενετική και αντικαρκινική δράση. Οι κλινικές δοκιμές έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία σε διάφορους τύπους καρκίνου, οδηγώντας στην έγκρισή της για κλινική χρήση.

Οι μετεγκριτικές μελέτες έχουν συμβάλει στην περαιτέρω αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της μπεβασιζουμάμπης στην καθημερινή κλινική πρακτική. Αυτές οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη της μπεβασιζουμάμπης, αλλά έχουν επίσης αναδείξει σημαντικές παρενέργειες, όπως την αρτηριακή υπέρταση, την πρωτεϊνουρία και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, τα οποία απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και διαχείριση.

Η φαρμακοεπαγρύπνηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της ασφάλειας της μπεβασιζουμάμπης μετά την κυκλοφορία της στην αγορά. Τα δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης επιτρέπουν τον εντοπισμό σπάνιων ή απροσδόκητων ανεπιθύμητων ενεργειών και την επικαιροποίηση των συστάσεων ασφαλούς χρήσης του φαρμάκου.

Τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά της μπεβασιζουμάμπης έχουν μελετηθεί εκτενώς. Η μπεβασιζουμάμπη εμφανίζει γραμμική φαρμακοκινητική σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων. Ο μέσος χρόνος ημίσειας ζωής είναι περίπου 20 ημέρες, επιτρέποντας τη χορήγηση κάθε 2 ή 3 εβδομάδες. Η κάθαρση της μπεβασιζουμάμπης είναι χαμηλή και δεν επηρεάζεται σημαντικά από το σωματικό βάρος ή τη φυλή του ασθενούς (Falk et al.).

Συμπερασματικά, η μπεβασιζουμάμπη αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό όπλο στην αντιμετώπιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, η βέλτιστη χρήση της απαιτεί προσεκτική εκτίμηση του ισοζυγίου οφέλους-κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ανάπτυξη ανθεκτικότητας, οι παρενέργειες και τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά. Η συνεχιζόμενη έρευνα και η φαρμακοεπαγρύπνηση θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της χρήσης της μπεβασιζουμάμπης στην κλινική πράξη.

 

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα της μπεβασιζουμάμπης (ABEVMY) στη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες. Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν συνοψίσει τα δεδομένα από αυτές τις μελέτες, παρέχοντας ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της μπεβασιζουμάμπης. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση των Garcia et al. που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Cancer Treatment Reviews” κατέδειξε ότι η προσθήκη μπεβασιζουμάμπης στη χημειοθεραπεία βελτίωσε σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου και τα ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του μαστού.

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στη μπεβασιζουμάμπη αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Οι τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στην κατανόηση των μηχανισμών ανθεκτικότητας και στην ανάπτυξη στρατηγικών για την υπερνίκησή τους. Οι προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τον συνδυασμό της μπεβασιζουμάμπης με άλλους στοχευμένους παράγοντες, όπως οι αναστολείς του EGFR ή οι ανοσοθεραπείες, καθώς και την ανάπτυξη βιοδεικτών για την πρόβλεψη της ανταπόκρισης στη θεραπεία (Diaz et al.).

Μια άλλη σημαντική κατεύθυνση έρευνας είναι η βελτιστοποίηση της δοσολογίας και του σχήματος χορήγησης της μπεβασιζουμάμπης. Μελέτες έχουν διερευνήσει διαφορετικά δοσολογικά σχήματα και έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της διακοπτόμενης έναντι της συνεχούς θεραπείας. Για παράδειγμα, οι Falk et al. στην ανασκόπησή τους “Bevacizumab: a dose review” συζήτησαν τις ενδείξεις για την εξατομίκευση της δόσης της μπεβασιζουμάμπης με βάση τα χαρακτηριστικά του ασθενούς και της νόσου.

Μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν την περαιτέρω διερεύνηση της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με νέους στοχευμένους παράγοντες και ανοσοθεραπείες, καθώς και την ανάπτυξη προγνωστικών και προβλεπτικών βιοδεικτών. Επιπλέον, η χρήση νεότερων τεχνολογιών, όπως η γονιδιωματική και η πρωτεωμική, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης και ανθεκτικότητας της μπεβασιζουμάμπης, οδηγώντας σε πιο εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

 

Περιληπτικά

Η μπεβασιζουμάμπη (ABEVMY) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του νεφρού. Δρα αναστέλλοντας τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF), εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο. Η μπεβασιζουμάμπη χορηγείται ενδοφλεβίως, συνήθως σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Οι συχνότερες παρενέργειες περιλαμβάνουν την αρτηριακή υπέρταση, την πρωτεϊνουρία και την καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων. Σπανιότερες, αλλά σοβαρές παρενέργειες, είναι ο κίνδυνος αιμορραγίας, διάτρησης του γαστρεντερικού σωλήνα και θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η μπεβασιζουμάμπη αντενδείκνυται σε ασθενείς με υπερευαισθησία στο φάρμακο ή σε εγκύους. Απαιτείται στενή παρακολούθηση των ασθενών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

farmakologia.gr

 

Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Στο παρόν άρθρο εστιάζουμε στην ανάλυση των δραστικών ουσιών. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε ρητά την αυτοχορήγηση. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια στις πληροφορίες αλλά δεν παρέχεται κάποια εγγύηση. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση των πληροφοριών του παρόντος άρθρου.

Βιβλιογραφία

  • Diaz, R. J., Ali, S., Qadir, M. G., De La Fuente, M. I., Ivan, M. E., & Komotar, R. J. (2017). The role of bevacizumab in the treatment of glioblastoma. Journal of Neuro-Oncology, 133(3), 455-467. springer.com
  • Falk, A. T., Barrière, J., François, E., & Follana, P. (2015). Bevacizumab: a dose review. Critical Reviews in Oncology/Hematology, 94(3), 311-322. sciencedirect.com
  • Garcia, J., Hurwitz, H. I., Sandler, A. B., Miles, D., Coleman, R. L., Deurloo, R., & Chinot, O. L. (2020). Bevacizumab (Avastin®) in cancer treatment: A review of 15 years of clinical experience and future outlook. Cancer Treatment Reviews, 86, 102017. sciencedirect.com

Συχνές Ερωτήσεις

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.