UTROGESTAN: Παρενέργειες | Ενδείξεις | Πληροφορίες

https://farmakologia.gr/utrogestan-odigies-parenergeies-dosologia/

Μαλακές κάψουλες UTROGESTAN, διαθέσιμες σε συσκευασίες των 15 ή 30, περιέχουν προγεστερόνη.
Χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, και υποστήριξη εγκυμοσύνης.

Τι είναι το UTROGESTAN;

Το UTROGESTAN είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία προγεστερόνη (Progesterone micronized), η οποία απαντάται και με άλλα εμπορικά σήματα διεθνώς. Η προγεστερόνη είναι μια φυσική ορμόνη, κρίσιμη για την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας. Κυκλοφορεί σε διάφορα μέρη του κόσμου με ποικίλες εμπορικές ονομασίες. Το φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση καταστάσεων που σχετίζονται με ανεπάρκεια προγεστερόνης.

Η προγεστερόνη, το ενεργό συστατικό του UTROGESTAN, είναι ένα φυσιολογικά παραγόμενο στεροειδές. Εκκρίνεται από τις ωοθήκες, τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα επινεφρίδια. Η θεραπευτική κατηγορία της προγεστερόνης, σύμφωνα με το σύστημα Ανατομικής/Θεραπευτικής/Χημικής (ATC) ταξινόμησης, ανήκει στα προγεσταγόνα (κωδικός G03DA04), και ειδικότερα στα παράγωγα πρεγνανίου. Η χημική δομή της προγεστερόνης είναι στεροειδής, ενώ ο μηχανισμός δράσης της περιλαμβάνει τη μετατροπή του παραγωγικού ενδομητρίου σε εκκριτικό ενδομήτριο, υπό την προϋπόθεση επαρκούς παρουσίας οιστρογόνων. Αυτή η μετατροπή είναι απαραίτητη για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου και την υποστήριξη της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η προγεστερόνη συμβάλλει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, ενώ η χορήγηση της βελτιώνει τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας (Di Renzo).

Ενδείξεις για το UTROGESTAN

Το UTROGESTAN, λόγω της περιεκτικότητάς του σε προγεστερόνη, ενδείκνυται για διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας προγεστερόνης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου, δυσμηνόρροια (επώδυνη έμμηνο ρύση), προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, και υπογονιμότητα που οφείλεται σε ωχρινική ανεπάρκεια. Επιπροσθέτως, η προγεστερόνη βρίσκει εφαρμογή σε πρωτόκολλα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, για την υποστήριξη της ωχρινικής φάσης και την προετοιμασία του ενδομητρίου για εμφύτευση. Η χορήγηση προγεστερόνης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και την εγκυμοσύνη (Bulletti et al.). Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις απειλούμενης αποβολής ή για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων αποβολών σε γυναίκες με ιστορικό ανεπάρκειας προγεστερόνης. Τέλος, το UTROGESTAN μπορεί να αποτελέσει μέρος της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση, σε συνδυασμό με οιστρογόνα, για την προστασία του ενδομητρίου.

Προφυλάξεις

Πριν από την έναρξη της θεραπείας με UTROGESTAN, είναι απαραίτητη η λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και η διενέργεια γυναικολογικής εξέτασης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε γυναίκες με ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων, καρδιαγγειακής νόσου, ηπατικής δυσλειτουργίας, επιληψίας, άσθματος, ημικρανίας, κατάθλιψης ή σακχαρώδους διαβήτη, καθώς η προγεστερόνη ενδέχεται να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις. Η θεραπεία θα πρέπει να διακόπτεται άμεσα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως αιφνίδια απώλεια όρασης, διπλωπία, κεφαλαλγία, ή θρομβοεμβολικά επεισόδια. Η παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους

  • Ηλικιωμένοι: Δεν υπάρχουν ειδικές προειδοποιήσεις για τη χρήση του UTROGESTAN σε ηλικιωμένες γυναίκες, ωστόσο, η γενική κατάσταση της υγείας τους θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από την έναρξη της θεραπείας.
  • Παιδιά: Το UTROGESTAN δεν ενδείκνυται για χρήση σε παιδιά.
  • Έγκυοι: Η προγεστερόνη, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υποστήριξή της, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις απειλούμενης αποβολής ή ιστορικού επαναλαμβανόμενων αποβολών. Ωστόσο, η χορήγησή της θα πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Η έρευνα δείχνει οτι η προγεστερόνη αποτρέπει αυτά τα σύνδρομα (Di Renzo).

Παρενέργειες

Το UTROGESTAN, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες), αν και δεν παρουσιάζονται σε όλες τις γυναίκες. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως) ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η κεφαλαλγία, η υπνηλία, η ζάλη, οι γαστρεντερικές διαταραχές (όπως ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, φούσκωμα), η ευαισθησία στο στήθος και οι αλλαγές στη διάθεση. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές αντιδράσεις (όπως κνησμός, εξάνθημα, κνίδωση), ακμή, αύξηση βάρους, κατακράτηση υγρών, και αλλαγές στη libido. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί θρομβοεμβολικά επεισόδια. Σχετικά με την ενδομητρίωση και την αδενομύωση, η αντίσταση στους υποδοχείς προγεστερόνης ορίζεται ως απώλεια απόκρισης κατά την έκθεση των κυττάρων στην προγεστερόνη (Ozpinar et al.).

Δοσολογία και χορήγηση

Η δοσολογία και ο τρόπος χορήγησης του UTROGESTAN εξαρτώνται από την εκάστοτε ένδειξη και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συνήθης δόση για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας προγεστερόνης είναι 200-300 mg ημερησίως, χορηγούμενα σε μία ή δύο δόσεις. Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η δόση μπορεί να είναι υψηλότερη, φτάνοντας τα 600 mg ημερησίως, και η χορήγηση μπορεί να ξεκινήσει πριν από την ωοληψία και να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά. Το UTROGESTAN διατίθεται σε μορφή μαλακών καψακίων για από του στόματος ή κολπική χρήση. Η κολπική οδός χορήγησης συχνά προτιμάται, καθώς επιτρέπει την άμεση πρόσβαση της προγεστερόνης στο ενδομήτριο, ελαχιστοποιώντας τις συστηματικές παρενέργειες.

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση UTROGESTAN;

Εάν παραλειφθεί μια δόση, θα πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό, εκτός εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται διπλή δόση για να αναπληρωθεί η δόση που παραλείφθηκε.

Υπερδοσολογία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, υπνηλία και ζάλη. Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο για την υπερδοσολογία με προγεστερόνη, και η θεραπεία είναι συμπτωματική και υποστηρικτική. Σε περίπτωση λήψης υπερβολικής δόσης, συνιστάται η άμεση επικοινωνία με ιατρό ή κέντρο δηλητηριάσεων.

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

Η προγεστερόνη, το δραστικό συστατικό του UTROGESTAN, μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, επηρεάζοντας τη δράση τους ή αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Φάρμακα που επάγουν τα ηπατικά ένζυμα, όπως η ριφαμπικίνη (αντιβιοτικό), η καρβαμαζεπίνη, η φαινυτοΐνη (αντιεπιληπτικά) και η φαινοβαρβιτάλη (βαρβιτουρικό), μπορούν να επιταχύνουν τον μεταβολισμό της προγεστερόνης, μειώνοντας τα επίπεδά της στο αίμα και, συνεπώς, την αποτελεσματικότητά της. Αντίθετα, φάρμακα που αναστέλλουν τα ηπατικά ένζυμα, όπως η κετοκοναζόλη (αντιμυκητιασικό), μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της προγεστερόνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Η συγχορήγηση με κυκλοσπορίνη (ανοσοκατασταλτικό) μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της προγεστερόνης.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

Δεν έχουν αναφερθεί κλινικά σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του UTROGESTAN και τροφίμων. Ωστόσο, η απορρόφηση της προγεστερόνης μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερη όταν λαμβάνεται με τροφή.

Φύλαξη φαρμάκου

Το UTROGESTAN πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από φως και υγρασία. Να φυλάσσεται σε μέρος που δεν το φθάνουν τα παιδιά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες φύλαξης, όπως τονίζει και ο I. D. Da Silva και οι συνεργάτες του, καθώς η σωστή διατήρηση του φαρμάκου διασφαλίζει την αποτελεσματικότητά του, γράφοντας χαρακτηριστικά “Η κατανόηση της πολυπλοκότητας των διακυμάνσεων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, είναι απαραίτητη” (Understanding the complexity of estrogen and progesterone fluctuations across the menstrual cycle) (Da Silva et al.).

Ανάλυση Δραστικής Ουσίας

Η δραστική ουσία του UTROGESTAN είναι η προγεστερόνη (progesterone). Πρόκειται για μια στεροειδή ορμόνη, η οποία παράγεται φυσιολογικά στον γυναικείο οργανισμό, κυρίως από τις ωοθήκες και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τον πλακούντα. Η χημική της δομή είναι παρόμοια με αυτήν άλλων στεροειδών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και η κορτιζόλη. Η προγεστερόνη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και στην προετοιμασία του ενδομητρίου για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Επιπλέον, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης, καθώς αναστέλλει τις συσπάσεις της μήτρας και προάγει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο ενδομήτριο. Η μικρονιζέ (micronized) μορφή της προγεστερόνης, που περιέχεται στο UTROGESTAN, εξασφαλίζει βελτιωμένη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα του UTROGESTAN έχει τεκμηριωθεί σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας προγεστερόνης, η χορήγηση του φαρμάκου συμβάλλει στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων της ορμόνης, ρυθμίζοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο και βελτιώνοντας τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της δυσμηνόρροιας. Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η προγεστερόνη αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης και κλινικής εγκυμοσύνης.Επίσης, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ανεπάρκειας, μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενες επιπλοκές (El Azzi et al.). Ακόμη, η χρήση της προγεστερόνης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων αποβολών σε γυναίκες με σχετικό ιστορικό.

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το UTROGESTAN, όπως και κάθε φάρμακο που περιέχει ορμόνες, θα πρέπει να χορηγείται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Η αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες και να αποκρύψει σοβαρές υποκείμενες παθήσεις. Ο θεράπων ιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει την κατάλληλη δοσολογία και τη διάρκεια της θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη το ατομικό ιστορικό και τις ανάγκες της κάθε ασθενούς.

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας στην προγεστερόνη κατά τη χρήση του UTROGESTAN. Ωστόσο, όπως σε κάθε φαρμακευτική αγωγή, η μακροχρόνια χρήση θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, ώστε να αποφευχθούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του UTROGESTAN έχουν αξιολογηθεί εκτενώς τόσο σε προκλινικές όσο και σε κλινικές μελέτες. Οι προκλινικές μελέτες, οι οποίες διεξάγονται σε πειραματόζωα, έχουν δείξει ότι η προγεστερόνη είναι γενικά καλά ανεκτή και δεν παρουσιάζει σημαντικές τοξικές επιδράσεις. Οι κλινικές μελέτες, οι οποίες διεξάγονται σε ανθρώπους, έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του UTROGESTAN στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας προγεστερόνης και στη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι μελέτες αυτές έχουν επίσης δείξει ότι η κολπική οδός χορήγησης είναι εξίσου αποτελεσματική με την από του στόματος οδό, ενώ παράλληλα μειώνει τις συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Έχουν διεξαχθεί διάφορες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες συνέκριναν το UTROGESTAN με εικονικό φάρμακο ή με άλλες μορφές προγεστερόνης, και τα αποτελέσματα ήταν σταθερά υπέρ της χρήσης του.

Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά

Μετά την έγκριση και την κυκλοφορία του UTROGESTAN στην αγορά, συνεχίζεται η παρακολούθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του μέσω μετεγκριτικών μελετών και συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης. Αυτά τα συστήματα συλλέγουν και αναλύουν αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν σπάνιων ή απρόβλεπτων παρενεργειών. Όσον αφορά τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά, η προγεστερόνη απορροφάται ταχέως μετά την από του στόματος ή κολπική χορήγηση. Η βιοδιαθεσιμότητα της από του στόματος χορηγούμενης προγεστερόνης είναι χαμηλή, λόγω του εκτεταμένου μεταβολισμού πρώτης διόδου στο ήπαρ. Η κολπική χορήγηση παρακάμπτει αυτόν τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης στο αίμα και στο ενδομήτριο. Η προγεστερόνη μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ και απεκκρίνεται στα ούρα και στη χολή. O χρόνος ημιζωής της προγεστερόνης είναι σχετικά σύντομος, γι’ αυτό και απαιτείται συχνή χορήγηση για τη διατήρηση θεραπευτικών επιπέδων. Σε κάθε περίπτωση, η εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση, βασισμένη σε σύγχρονες μεθόδους, μπορεί να προσφέρει λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τις κάθε γυναίκας, τονίζουν οι ειδικοί (Bulletti et al.).

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Η συγκριτική αποτελεσματικότητα του UTROGESTAN έναντι άλλων θεραπειών για την ανεπάρκεια προγεστερόνης και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει διερευνηθεί σε αρκετές μελέτες. Σε γενικές γραμμές, το UTROGESTAN έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό με άλλες μορφές προγεστερόνης, όπως η ενδομυϊκή προγεστερόνη και η διυδρογεστερόνη. Ωστόσο, η κολπική οδός χορήγησης του UTROGESTAN προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως η αποφυγή του μεταβολισμού πρώτης διόδου στο ήπαρ, η επίτευξη υψηλότερων συγκεντρώσεων προγεστερόνης στο ενδομήτριο και η μείωση των συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε σύγκριση με την ενδομυϊκή προγεστερόνη, η κολπική χορήγηση του UTROGESTAN είναι λιγότερο επώδυνη και πιο βολική για τις ασθενείς.

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις

Αρκετές συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν συνοψίσει τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του UTROGESTAN. Αυτές οι ανασκοπήσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προγεστερόνη, συμπεριλαμβανομένου του UTROGESTAN, είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των ποσοστών κύησης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης, έχει δειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού ή με βραχύ τράχηλο. Οι μετα-αναλύσεις έχουν επίσης επιβεβαιώσει την ασφάλεια της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών ή άλλων επιπλοκών.

Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές

Οι τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της χρήσης της προγεστερόνης στην αναπαραγωγική ιατρική. Διερευνώνται νέες μορφές χορήγησης, όπως υποδόρια εμφυτεύματα και κολπικοί δακτύλιοι, με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών και τη σταθεροποίηση των επιπέδων προγεστερόνης. Επίσης, μελετάται ο ρόλος της προγεστερόνης σε άλλες καταστάσεις, όπως η πρόληψη της αποβολής σε γυναίκες με ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές και η θεραπεία της ενδομητρίωσης. Οι μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων συνθετικών προγεσταγόνων με βελτιωμένο φαρμακοκινητικό προφίλ και εκλεκτικότερη δράση στους υποδοχείς προγεστερόνης, καθώς και την εξατομίκευση της θεραπείας με βάση γενετικούς και άλλους βιοδείκτες. Ο I.D. Da Silva και οι συνεργάτες του τονίζουν τη σημασία της κατανόησης της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης οιστρογόνων και προγεστερόνης, γράφοντας “Η σηματοδότηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο ενδομήτριο είναι μια δυναμική διαδικασία” (Unraveling the Dynamics of Estrogen and Progesterone Signaling in the Endometrium: An Overview) (Da Silva et al.).

Ιστορία του φαρμάκου

Η προγεστερόνη, η δραστική ουσία του UTROGESTAN, απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1934, σχεδόν ταυτόχρονα από τέσσερις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες. Οι Willard Myron Allen και George Washington Corner, στις Ηνωμένες Πολιτείες, απομόνωσαν την ορμόνη από ωοθήκες χοίρων και την ονόμασαν αρχικά “progestin”. Παράλληλα, οι Adolf Butenandt και Wilhelm Friedrich von Wülfing στη Γερμανία, καθώς και οι Karl Heinrich Slotta και Heinrich Ruschig, επίσης στη Γερμανία, πέτυχαν την απομόνωση και τον προσδιορισμό της χημικής δομής της προγεστερόνης. Η σύνθεση της προγεστερόνης στο εργαστήριο ακολούθησε λίγο αργότερα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρεία χρήση της στην ιατρική. Η μικρονιζέ μορφή της προγεστερόνης, η οποία χρησιμοποιείται στο UTROGESTAN, αναπτύχθηκε μεταγενέστερα, με στόχο τη βελτίωση της απορρόφησης και της βιοδιαθεσιμότητας της ορμόνης.

Στην Ελλάδα, η προγεστερόνη, συμπεριλαμβανομένης της μικρονιζέ μορφής της στο UTROGESTAN, χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική πράξη για την αντιμετώπιση διαταραχών του εμμηνορροϊκού κύκλου, την υποστήριξη της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και σε πρωτόκολλα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η διαθεσιμότητα του φαρμάκου και η εξοικείωση των Ελλήνων γυναικολόγων με τη χρήση του έχουν συμβάλει στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε θεραπείες με προγεστερόνη είναι γενικά καλή, αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάλογα με την περιοχή και το ασφαλιστικό ταμείο.

Συνοπτικά για την προγεστερόνη

Η προγεστερόνη (φάρμακο UTROGESTAN) είναι μια στεροειδής ορμόνη ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση καταστάσεων που σχετίζονται με την ανεπάρκεια αυτής της ορμόνης, όπως διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου, υπογονιμότητα και σε πρωτόκολλα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία, σε ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, σε ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων και σε ορισμένους τύπους ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, κεφαλαλγία, υπνηλία, γαστρεντερικές διαταραχές και ευαισθησία στο στήθος. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε γυναίκες με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, επιληψίας, άσθματος, ημικρανίας, κατάθλιψης ή σακχαρώδους διαβήτη. Η χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. Διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην συγκεκριμένη δραστική ουσία και δεν αντικαθιστά τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Βιβλιογραφία

  1. Carlo Bulletti, Flavia Marina Bulletti, Roberta Sciorio, and Marco Guido. “Progesterone: The Key Factor of the Beginning of Life.” International Journal of Molecular Sciences 23, no. 22 (2022): 14138.

  2. Isabelle Da Silva, Vincent Wuidar, Marcin Zielonka, and Carine Pequex. “Unraveling the Dynamics of Estrogen and Progesterone Signaling in the Endometrium: An Overview.” Cells, 2024.

  3. Gian Carlo Di Renzo, Vasiliki Tosto, Viktoria Tsibizova, and Francesca Farabollini. “The role of progesterone in the prevention of the “great obstetrical syndromes”: current evidence.” The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, 2025.

  4. Mohamed S. El Azzi, João Paulo N. Martins, and José C. de Souza. “Strategies to increase circulating progesterone in late metestrus and early diestrus in recipient dairy heifers and cows: A focus on induction of accessory corpus luteum”. Animal Reproduction Science, 2025.

  5. Kivanc Ozpinar, Antonio Rafael Speciale, Margherita Giani, and Dilek Tureli. “Selective progesterone receptor modulators for the treatment of dysmenorrhea: an update.” Expert Opinion on Investigational Drugs, 2025.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.