Τι είναι το RAFESAC;
Το RAFESAC είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει γλυκονικό σίδηρο ως κύριο ενεργό συστατικό. Ανήκει στην κατηγορία των αντιαναιμικών σκευασμάτων και χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία και την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Ο γλυκονικός σίδηρος κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες παγκοσμίως, με το RAFESAC να αποτελεί ένα από τα διαθέσιμα σκευάσματα στην ελληνική αγορά. Ο γλυκονικός σίδηρος περιέχει περίπου 12% δισθενή σίδηρο (Fe++), ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στην αιμοποίηση και στα οξειδοαναγωγικά φαινόμενα των ιστών. Ο μηχανισμός δράσης του βασίζεται στην ιδιότητα του σιδήρου να απορροφάται κυρίως στα πρώτα τμήματα του εντέρου σε ποσότητα ανάλογη με τις ανάγκες του οργανισμού. Χημικά, ο γλυκονικός σίδηρος είναι ένα άλας του δισθενούς σιδήρου με γλυκονικό οξύ, που παρέχει μια σταθερή και αποτελεσματική μορφή σιδήρου για από του στόματος χορήγηση. Το RAFESAC κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης για διάλυμα, σε φακελίσκους που περιέχουν 300mg γλυκονικού σιδήρου (αντιστοιχεί σε 37,5mg δισθενούς σιδήρου). Η θεραπευτική του αξία έγκειται στην ικανότητά του να επιτρέπει την αφομοίωση του σιδήρου από τα ερυθροκύτταρα σε ασθενείς με έλλειψη σιδήρου, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σιδηροπενικής αναιμίας και στη βελτίωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης.
Ενδείξεις για το RAFESAC
- Σιδηροπενική αναιμία: Βασική ένδειξη για τη θεραπεία της αναιμίας που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου
- Προληπτική χορήγηση σε καταστάσεις αυξημένων αναγκών σε σίδηρο:
- Κατά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο
- Κατά τη γαλουχία
- Κατά την περίοδο ταχείας ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους
- Αναιμία μετά από αιμορραγία (οξεία ή χρόνια)
- Κατάσταση μετά από γαστρεκτομή ή άλλες επεμβάσεις στο γαστρεντερικό που επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου
- Χρόνιες γαστρεντερικές παθήσεις που προκαλούν κακή απορρόφηση σιδήρου
Προφυλάξεις
- Το RAFESAC πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό πεπτικού έλκους, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή σοβαρής ηπατικής νόσου
- Συνιστάται τακτικός έλεγχος των αιματολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια της θεραπείας
- Η μακροχρόνια χορήγηση χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση σιδήρου
- Τα σκευάσματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν χρωματισμό των κοπράνων (μαύρο χρώμα), γεγονός που δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας
Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους για το RAFESAC
- Ηλικιωμένοι: Μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της δοσολογίας λόγω πιθανής μειωμένης νεφρικής λειτουργίας. Συνιστάται στενή παρακολούθηση για γαστρεντερικές παρενέργειες.
- Παιδιά: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του RAFESAC δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Συνιστάται η χορήγηση μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.
- Έγκυες: Ο γλυκονικός σίδηρος θεωρείται ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη και συχνά συνταγογραφείται για την πρόληψη ή θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας κατά την κύηση. Μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός λακτοφερρίνης με γλυκονικό σίδηρο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τη μονοθεραπεία με γλυκονικό σίδηρο.
Παρενέργειες
- Γαστρεντερικές διαταραχές:
- Ναυτία και έμετος
- Επιγαστρικό άλγος και δυσπεψία
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Δερματολογικές αντιδράσεις:
- Εξάνθημα
- Κνησμός
- Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες:
- Παροδική αύξηση των ηπατικών ενζύμων
- Κεφαλαλγία
- Μεταλλική γεύση
- Πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες:
- Αλλεργικές αντιδράσεις
- Υπερφόρτωση σιδήρου (σε μακροχρόνια θεραπεία)
Δοσολογία και χορήγηση
- Ενήλικες και έφηβοι άνω των 12 ετών:
- Συνήθης δοσολογία: 1 φακελίσκος (300mg γλυκονικού σιδήρου/37,5mg Fe++) 1-2 φορές ημερησίως
- Σε σοβαρή σιδηροπενική αναιμία: έως 3 φακελίσκους ημερησίως, διαιρεμένους σε δόσεις
- Διάρκεια θεραπείας:
- Συνήθως 3-6 μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας
- Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για 2-3 μήνες μετά την ομαλοποίηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης για την αναπλήρωση των αποθηκών σιδήρου
- Τρόπος χορήγησης:
- Το περιεχόμενο του φακελίσκου διαλύεται σε ένα ποτήρι νερό
- Συνιστάται η λήψη μεταξύ των γευμάτων για βέλτιστη απορρόφηση
Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση RAFESAC;
- Εάν παραλείψετε μια δόση, λάβετε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε
- Εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και συνεχίστε με το κανονικό πρόγραμμα
- Μην διπλασιάζετε τη δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε
Υπερδοσολογία
- Η οξεία υπερδοσολογία με σκευάσματα σιδήρου μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή, ιδιαίτερα σε παιδιά
- Συμπτώματα υπερδοσολογίας:
- Κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετος
- Διάρροια, συχνά αιμορραγική
- Λήθαργος, υπνηλία
- Σε σοβαρές περιπτώσεις: μεταβολική οξέωση, σοκ και κώμα
- Αντιμετώπιση:
- Άμεση ιατρική βοήθεια
- Γαστρική πλύση (εντός 1 ώρας από τη λήψη)
- Χορήγηση δεσφεριοξαμίνης ως χηλικού παράγοντα
- Υποστηρικτική θεραπεία
Αλληλεπιδράσεις
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου
- Τετρακυκλίνες: Μειωμένη απορρόφηση και των δύο ουσιών (διαχωρισμός της λήψης κατά 2-3 ώρες)
- Κινολόνες: Μειωμένη απορρόφηση των αντιβιοτικών (διαχωρισμός της λήψης)
- Λεβοντόπα: Μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα της λεβοντόπα
- Αντιόξινα: Μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου
- Βισφωσφονικά: Μειωμένη απορρόφηση των βισφωσφονικών
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής
- Τροφές που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου:
- Τσάι, καφές
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (ασβέστιο)
- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και φυτικά οξέα
- Τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου:
- Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
- Κρέας, ψάρι και πουλερικά (παράγοντας MFP)
- Συνιστάται η λήψη του RAFESAC με άδειο στομάχι ή 1 ώρα πριν το γεύμα για βέλτιστη απορρόφηση
Φύλαξη φαρμάκου
- Φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου (15-25°C)
- Προστατεύετε από το φως και την υγρασία
- Διατηρείτε το φάρμακο μακριά από παιδιά
- Μη χρησιμοποιείτε το φάρμακο μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία
- Τα διαλύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την παρασκευή τους
Ανάλυση Δραστικής Ουσίας
Ο γλυκονικός σίδηρος, η κύρια δραστική ουσία του RAFESAC, είναι ένα οργανικό άλας σιδήρου που συντίθεται από την αντίδραση δισθενούς σιδήρου με γλυκονικό οξύ. Η ιδιαίτερη χημική δομή του επιτρέπει τη σταθερή απελευθέρωση ιόντων σιδήρου στον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα βελτιωμένη απορρόφηση και μειωμένες γαστρεντερικές παρενέργειες συγκριτικά με άλλα σκευάσματα σιδήρου. Περιέχει περίπου 12% στοιχειακό σίδηρο, ποσοστό που θεωρείται ιδανικό για την ισορροπία μεταξύ θεραπευτικής αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας. Σε κυτταρικό επίπεδο, ο γλυκονικός σίδηρος ενσωματώνεται στη δομή της αιμοσφαιρίνης, συμβάλλοντας στη σύνθεση των ερυθροκυττάρων και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής οξυγόνωσης των ιστών. Πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι ο γλυκονικός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει φερροπτωτική δράση σε συγκεκριμένους παθογόνους μικροοργανισμούς, προσδίδοντάς του πιθανές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Αποτελεσματικότητα
Το RAFESAC έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, επαναφέροντας τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης σε φυσιολογικές τιμές εντός 4-12 εβδομάδων θεραπείας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας. Η θεραπευτική του δράση χαρακτηρίζεται από την προοδευτική αύξηση των δεικτών αιμοποίησης, με αρχική βελτίωση του αριθμού των δικτυοερυθροκυττάρων εντός της πρώτης εβδομάδας θεραπείας, ακολουθούμενη από αύξηση της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη στις επόμενες 2-4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το RAFESAC συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τη μητρική αναιμία, όπως ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης. Στην κλινική πράξη, η έγκαιρη χορήγηση γλυκονικού σιδήρου σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή αναιμία μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για μετάγγιση αίματος.
Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες
Ο γλυκονικός σίδηρος του RAFESAC αποτελεί μια επιλογή με καλή σχέση αποτελεσματικότητας-ανεκτικότητας για μακροχρόνια θεραπεία. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η πλήρης αποκατάσταση των αποθηκών σιδήρου του οργανισμού απαιτεί συνεχή θεραπεία για αρκετούς μήνες μετά την ομαλοποίηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Η βέλτιστη απορρόφηση του RAFESAC επιτυγχάνεται όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι, ιδανικά 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά τα γεύματα. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, το φάρμακο μπορεί να ληφθεί με ελαφρύ γεύμα. Η ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ αντίθετα η λήψη ασβεστίου, αντιόξινων ή τσαγιού μπορεί να την παρεμποδίσει.
Ανάπτυξη ανθεκτικότητας
Αν και η ανθεκτικότητα με την κλασική έννοια δεν εφαρμόζεται στα σκευάσματα σιδήρου όπως το RAFESAC, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία με από του στόματος σίδηρο. Αυτή η “λειτουργική ανθεκτικότητα” μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως υποκείμενες φλεγμονώδεις καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα εψιδίνης (μιας ορμόνης που ρυθμίζει την απορρόφηση του σιδήρου), γενετικές διαταραχές του μεταβολισμού του σιδήρου, ή συνεχιζόμενη αιμορραγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται εναλλακτική προσέγγιση, όπως η παρεντερική χορήγηση σιδήρου.
Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες
Οι προκλινικές μελέτες για τον γλυκονικό σίδηρο έχουν επικεντρωθεί στην κατανόηση των μηχανισμών απορρόφησης και μεταβολισμού του σιδήρου σε κυτταρικό επίπεδο. Πειράματα σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι ο γλυκονικός σίδηρος παρουσιάζει καλύτερο προφίλ ασφάλειας για τον γαστρεντερικό βλεννογόνο συγκριτικά με άλλα άλατα σιδήρου. Κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ έχουν τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα του RAFESAC στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης σε διάφορους πληθυσμούς ασθενών με σιδηροπενική αναιμία. Οι μελέτες στις εγκύους έχουν δείξει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ειδικά όταν ο γλυκονικός σίδηρος συνδυάζεται με λακτοφερρίνη.
Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά
Τα δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης για το RAFESAC επιβεβαιώνουν το θετικό προφίλ ασφάλειας του γλυκονικού σιδήρου, με τις γαστρεντερικές διαταραχές να παραμένουν οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Φαρμακοκινητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απορρόφηση του γλυκονικού σιδήρου κυμαίνεται μεταξύ 10-15% σε φυσιολογικές συνθήκες, αλλά μπορεί να αυξηθεί έως και 30% σε καταστάσεις σιδηροπενίας. Μετά την απορρόφηση, ο σίδηρος μεταφέρεται στο πλάσμα συνδεδεμένος με τρανσφερρίνη, ενώ η περίσσεια αποθηκεύεται στο ήπαρ, το σπλήνα και το μυελό των οστών με τη μορφή φερριτίνης. Η αποβολή του γίνεται κυρίως μέσω της φυσιολογικής απόπτωσης των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου και σε μικρότερο βαθμό μέσω της χολής και των ούρων.
Συγκριτική αποτελεσματικότητα
Συγκριτικές μελέτες μεταξύ διαφόρων από του στόματος σκευασμάτων σιδήρου έχουν δείξει ότι ο γλυκονικός σίδηρος προσφέρει ισορροπημένη σχέση αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας. Αν και ο θειικός σίδηρος περιέχει υψηλότερο ποσοστό στοιχειακού σιδήρου (20% έναντι 12% του γλυκονικού), το RAFESAC προκαλεί λιγότερες γαστρεντερικές παρενέργειες. Σε σύγκριση με τον φουμαρικό σίδηρο, ο γλυκονικός σίδηρος έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα, αλλά διαφορετικό προφίλ απορρόφησης. Μία πρόσφατη απορρόφηση του γλυκονικού σιδήρου από εμπλουτισμένο αλεύρι ρυζιού έδειξε ότι ο ρυθμός απορρόφησης του γλυκονικού σιδήρου είναι 11,53% και 13,45% υψηλότερος από εκείνον του φουμαρικού σιδήρου.
Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις
Συστηματικές ανασκοπήσεις που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα διαφόρων από του στόματος σκευασμάτων σιδήρου στη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας κατατάσσουν το RAFESAC μεταξύ των αποτελεσματικών επιλογών πρώτης γραμμής. Μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι ο γλυκονικός σίδηρος επιτυγχάνει παρόμοια αύξηση της αιμοσφαιρίνης με άλλα άλατα σιδήρου, αλλά με βελτιωμένο προφίλ ανεκτικότητας, οδηγώντας σε καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Η αναλογία κόστους-αποτελεσματικότητας του RAFESAC έχει αξιολογηθεί θετικά σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό σιδηροπενικής αναιμίας.
Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές
Η τρέχουσα έρευνα γύρω από τον γλυκονικό σίδηρο εξετάζει καινοτόμες προσεγγίσεις για τη βελτιστοποίηση της απορρόφησης και τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών. Νέες τεχνολογίες σύμπλεξης του γλυκονικού σιδήρου με άλλα μόρια όπως η βιταμίνη C ή αμινοξέα διερευνώνται με στόχο την ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητας. Επιπλέον, μελετάται η εφαρμογή του γλυκονικού σιδήρου σε νέες μορφές χορήγησης, όπως διαδερμικά συστήματα και νανοσωματίδια, για την παράκαμψη του γαστρεντερικού συστήματος και τη βελτίωση της συμμόρφωσης στη θεραπεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η χρήση του γλυκονικού σιδήρου ως πρόδρομης ουσίας για την ανάπτυξη προηγμένων καταλυτών με εφαρμογές στην ηλεκτροχημεία και τη διάσπαση του νερού.
Ιστορία του φαρμάκου
Ο γλυκονικός σίδηρος αναπτύχθηκε αρχικά στα μέσα του 20ού αιώνα ως μια εναλλακτική λύση στον θειικό σίδηρο, ο οποίος αν και αποτελεσματικός, συνοδευόταν από σημαντικές γαστρεντερικές παρενέργειες. Η ανάγκη για ένα καλύτερα ανεκτό σκεύασμα σιδήρου οδήγησε στην ανάπτυξη της σύνθεσης του γλυκονικού σιδήρου, το οποίο εγκρίθηκε για κλινική χρήση στη δεκαετία του 1950. Από τότε, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κύρια σκευάσματα σιδήρου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο γλυκονικός σίδηρος εισήχθη στην κλινική πρακτική τη δεκαετία του 1970 και έκτοτε αποτελεί μια ευρέως συνταγογραφούμενη επιλογή για την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπου ο επιπολασμός της αναιμίας στον ελληνικό πληθυσμό παραμένει σημαντικός.
Συνοπτικά για το RAFESAC
Ο γλυκονικός σίδηρος (φάρμακο RAFESAC) αποτελεί θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Χορηγείται σε περιπτώσεις διαπιστωμένης έλλειψης σιδήρου, κατά την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία και σε καταστάσεις αυξημένων απαιτήσεων όπως μετά από αιμορραγία. Αντενδείξεις περιλαμβάνουν την αιμοχρωμάτωση, την αιμοσιδήρωση και άλλες μορφές υπερφόρτωσης σιδήρου. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες εντοπίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα: ναυτία, έμετος, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τη συγχορήγηση με αντιβιοτικά τετρακυκλίνης και κινολόνες, καθώς και με αντιόξινα σκευάσματα λόγω μειωμένης απορρόφησης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. Διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην συγκεκριμένη δραστική ουσία και δεν αντικαθιστά τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι το RAFESAC και πώς δρα στον οργανισμό;
Το RAFESAC είναι σκεύασμα που περιέχει γλυκονικό σίδηρο, ένα οργανικό άλας σιδήρου με περιεκτικότητα περίπου 12% σε δισθενή σίδηρο. Δρα συμβάλλοντας στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθροκυττάρων, αποκαθιστώντας τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό. Η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο και την αρχή της νήστιδας. Απαιτείται ιατρική συμβουλή πριν τη χρήση του.
Ποιες είναι οι κύριες ενδείξεις για τη χορήγηση γλυκονικού σιδήρου RAFESAC;
Ο γλυκονικός σίδηρος ενδείκνυται πρωτίστως για τη θεραπεία και πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Συνταγογραφείται σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών σε σίδηρο, όπως κατά την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, την ταχεία ανάπτυξη, μετά από αιμορραγία ή γαστρεκτομή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη διάγνωση και θεραπεία της σιδηροπενίας και μην αυτοθεραπεύεστε.
Πώς λαμβάνεται το RAFESAC και σε ποια δοσολογία;
Το RAFESAC διατίθεται σε μορφή σκόνης για διάλυμα. Η συνήθης δόση για ενήλικες είναι 1 φακελίσκος (300mg που αντιστοιχεί σε 37,5mg δισθενούς σιδήρου) 1-2 φορές ημερησίως. Διαλύετε το περιεχόμενο του φακελίσκου σε ένα ποτήρι νερό. Προτιμήστε τη λήψη μεταξύ γευμάτων για βέλτιστη απορρόφηση. Η ακριβής δοσολογία πρέπει να καθορίζεται από το θεράποντα ιατρό.
Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του γλυκονικού σιδήρου RAFESAC;
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του γλυκονικού σιδήρου αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα και περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, επιγαστρικό άλγος, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Λιγότερο συχνές είναι οι δερματολογικές αντιδράσεις όπως εξάνθημα και κνησμός. Ο μαύρος χρωματισμός των κοπράνων είναι αναμενόμενος. Εάν παρουσιαστεί οποιαδήποτε ανησυχητική ενέργεια, συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας.
Με ποια φάρμακα αλληλεπιδρά το RAFESAC και πρέπει να αποφεύγεται η συγχορήγηση;
Ο γλυκονικός σίδηρος αλληλεπιδρά με αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες, κινολόνες), μειώνοντας την απορρόφησή τους. Επίσης, αλληλεπιδρά με αντιόξινα, βισφωσφονικά και λεβοντόπα. Απαιτείται διαχωρισμός της λήψης κατά 2-3 ώρες. Η συγχορήγηση με βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ η λήψη με γαλακτοκομικά, τσάι ή καφέ τη μειώνει. Πάντα ενημερώνετε τον ιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε.
Μπορεί να χορηγηθεί το RAFESAC κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;
Ο γλυκονικός σίδηρος θεωρείται γενικά ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Μάλιστα, συχνά συνταγογραφείται για την πρόληψη και θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας στις εγκύους, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, η χορήγηση πρέπει να γίνεται πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση και στην κατάλληλη δοσολογία που θα καθορίσει ο γιατρός σας.
Ποια είναι η διαφορά του γλυκονικού σιδήρου RAFESAC από άλλα σκευάσματα σιδήρου;
Ο γλυκονικός σίδηρος του RAFESAC διαφέρει από άλλα άλατα σιδήρου (θειικό, φουμαρικό) στην περιεκτικότητα στοιχειακού σιδήρου (περίπου 12%) και στο προφίλ απορρόφησης και ανεκτικότητας. Προκαλεί λιγότερες γαστρεντερικές παρενέργειες συγκριτικά με το θειικό σίδηρο, παρότι ο τελευταίος έχει υψηλότερη περιεκτικότητα (20%). Η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος πρέπει να γίνεται από τον ιατρό με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς.
Βιβλιογραφία
- Cao, C., Guo, A., Zhao, Z., Wang, T., Guo, W., Shi, Y. (2025). Surface modification of CoMoO4 microrod arrays: Highly efficient electrocatalysts for alkaline overall water splitting. International Journal, 2025.
- Hassen, J., Silver, J. (2025). Mössbauer Spectroscopy as a Valuable Analysis Technique in Biomedical Research. Chimia, 2025.
- Hitler, W., Saad, A. (2024). Lactoferrin with Ferrous Gluconate versus Ferrous Gluconate for Treatment of Iron Deficiency Anaemia during Pregnancy. QJM: An International Journal, 2024.
- Jing, W., Guo, R., Zhu, X., Peng, S., Li, H., Xu, D., Hu, L. (2024). Ferrous gluconate triggers ferroptosis in Escherichia coli: Implications of lipid peroxidation and DNA damage. Microbiological Research, 2024.
- Lin, J., Liu, C., Bai, R., Zhang, C., Pang, J., Liu, Z., Ye, X. (2024). The effect of iron absorption in ferrous gluconate form from enriched rice flour using an in vitro digestion model and a Caco-2 cell model. Food & Function, 2024.
- Rakanita, Y., Syamsunarno, MRAA. (2021). Cost-effectiveness of ferrous fumarate–folic acid and ferrous gluconate–multivitamins in a high prevalence area of iron deficiency anemia in Indonesia. Therapeutics and Clinical Risk Management, 2021.