Τι είναι το QUTENZA
Το QUTENZA είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν που περιέχει ως δραστική ουσία την καψαϊκίνη (capsaicin), ένα φυσικό αλκαλοειδές που προέρχεται από τις καυτερές πιπεριές τσίλι. Το QUTENZA κυκλοφορεί ως δερματικό επίθεμα υψηλής συγκέντρωσης 179mg/cm². Η καψαϊκίνη είναι ένας εξαιρετικά εκλεκτικός αγωνιστής του υποδοχέα βανιλλοειδών τύπου 1 (TRPV1). Η φαρμακολογική δράση της καψαϊκίνης εκδηλώνεται όταν, μετά την εφαρμογή της, οι δερματικοί αλγοϋποδοχείς γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι σε διάφορα ερεθίσματα, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο. Σύμφωνα με την ανατομική/θεραπευτική/χημική ταξινόμηση (ATC), η καψαϊκίνη ανήκει στην κατηγορία των τοπικών αναισθητικών του νευρικού συστήματος με κωδικό N01BX04. Το φάρμακο διατίθεται με κεντρική άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανήκει στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και χαρακτηρίζεται ως πρωτότυπο φάρμακο από τον ΕΟΦ. Η καψαϊκίνη κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία QUTENZA σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, Γαλλίας, Εσθονίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας, Ισημερινού, Ισπανίας, Ιταλίας, Κάτω Χωρών, Κροατίας, Κύπρου, Λιθουανίας, Νότιας Αφρικής, Πολωνίας, Ρουμανίας και Φινλανδίας.
Ενδείξεις για το QUTENZA
Το QUTENZA χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου σε ενήλικες. Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το επίθεμα υψηλής συγκέντρωσης καψαϊκίνης είναι αποτελεσματικό στις ακόλουθες καταστάσεις:
- Μεθερπητική νευραλγία (πόνος μετά από έρπητα ζωστήρα)
- Επώδυνη διαβητική περιφερική νευροπάθεια
- Νευροπαθητικός πόνος που σχετίζεται με τον HIV
- Χρόνιος μετεγχειρητικός νευροπαθητικός πόνος
- Τοπικός νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από διάφορες αιτίες
Προφυλάξεις
Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους για το QUTENZA
- Ηλικιωμένοι: Δεν απαιτείται προσαρμογή της δόσης για ηλικιωμένους ασθενείς, ωστόσο συνιστάται προσεκτική εφαρμογή και παρακολούθηση.
- Παιδιά και έφηβοι: Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του QUTENZA σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών δεν έχει τεκμηριωθεί, επομένως δεν συνιστάται η χρήση του.
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση της καψαϊκίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Το QUTENZA θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή και μόνο όταν το όφελος υπερτερεί του πιθανού κινδύνου.
- Ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις: Απαιτείται προσοχή λόγω πιθανής παροδικής αύξησης της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Παρενέργειες
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του QUTENZA περιλαμβάνουν:
- Τοπικές αντιδράσεις στην περιοχή εφαρμογής:
- Παροδικό αίσθημα καύσου
- Πόνος
- Ερύθημα (κοκκίνισμα)
- Κνησμός (φαγούρα)
- Οίδημα (πρήξιμο)
- Συστηματικές αντιδράσεις:
- Παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης
- Ναυτία
- Πονοκέφαλος
- Ζάλη
Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παροδικές και υποχωρούν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Δοσολογία και χορήγηση
Το QUTENZA πρέπει να εφαρμόζεται από επαγγελματία υγείας και η διαδικασία περιλαμβάνει:
- Προετοιμασία της περιοχής εφαρμογής με τοπικό αναισθητικό πριν την τοποθέτηση του επιθέματος
- Εφαρμογή του επιθέματος QUTENZA στις προσβεβλημένες περιοχές για 30 λεπτά στα πόδια και 60 λεπτά σε άλλες περιοχές του σώματος
- Προσεκτική αφαίρεση του επιθέματος και καθαρισμός της περιοχής
- Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί κάθε 90 ημέρες εάν ο πόνος επιμένει ή επανεμφανίζεται
Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση QUTENZA;
Καθώς το QUTENZA εφαρμόζεται από επαγγελματία υγείας σε προγραμματισμένες συνεδρίες, δεν τίθεται θέμα παράλειψης δόσης με την παραδοσιακή έννοια. Εάν χάσετε μια προγραμματισμένη συνεδρία θεραπείας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να προγραμματίσετε νέο ραντεβού.
Υπερδοσολογία
Η υπερδοσολογία με QUTENZA είναι απίθανη λόγω της ελεγχόμενης εφαρμογής από επαγγελματία υγείας. Ωστόσο, παρατεταμένη εφαρμογή του επιθέματος πέραν του συνιστώμενου χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε:
- Εντονότερες τοπικές αντιδράσεις
- Παρατεταμένο αίσθημα καύσου
- Πιθανή συστηματική απορρόφηση με αντίστοιχα συμπτώματα
Αλληλεπιδράσεις
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου
Λόγω της τοπικής εφαρμογής και της περιορισμένης συστηματικής απορρόφησης, το QUTENZA έχει χαμηλό δυναμικό για αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Ωστόσο, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, ιδιαίτερα:
- Αντιαρρυθμικά φάρμακα
- Αντιυπερτασικά φάρμακα
- Άλλα τοπικά αναισθητικά
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής
Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του QUTENZA και τροφίμων λόγω του τρόπου χορήγησης (τοπική εφαρμογή). Ωστόσο, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης πολύ καυτερών τροφών που περιέχουν καψαϊκίνη (όπως καυτερές πιπεριές) κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς θεωρητικά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τοπικές αντιδράσεις.
Φύλαξη φαρμάκου
- Φυλάσσετε το QUTENZA στην αρχική συσκευασία για να προστατεύεται από το φως
- Διατηρείτε το σε θερμοκρασία δωματίου (μην το ψύχετε ή καταψύχετε)
- Φυλάσσετε το μακριά από παιδιά
- Μην το χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία
- Ελέγξτε την ακεραιότητα του επιθέματος πριν τη χρήση
Ανάλυση Δραστικής Ουσίας
Η καψαϊκίνη, η κύρια δραστική ουσία του QUTENZA, είναι ένα βιοενεργό αλκαλοειδές που προέρχεται από τις καυτερές πιπεριές τσίλι και ανήκει στην οικογένεια των βανιλλοειδών. Χημικά, η καψαϊκίνη είναι η 8-μεθυλο-N-βανιλλυλ-6-νονεαμίδη, μια ουσία με λιποφιλικές ιδιότητες που της επιτρέπουν να διαπερνά τη δερματική μεμβράνη. Ο μοριακός μηχανισμός δράσης της καψαϊκίνης βασίζεται στην ενεργοποίηση των υποδοχέων TRPV1 (Transient Receptor Potential Vanilloid 1), που βρίσκονται κυρίως στις ελεύθερες νευρικές απολήξεις των αισθητικών νευρώνων Αδ και C. Η αρχική ενεργοποίηση του TRPV1 προκαλεί την εισροή ασβεστίου και νατρίου, οδηγώντας σε εκπόλωση και παραγωγή δυναμικών ενέργειας, που εκδηλώνονται με αίσθημα καύσου και πόνου. Η παρατεταμένη έκθεση στην καψαϊκίνη προκαλεί απευαισθητοποίηση των TRPV1 υποδοχέων και μείωση των νευρικών ινών στην επιδερμίδα, μειώνοντας τη διαβίβαση των επώδυνων ερεθισμάτων.
Αποτελεσματικότητα
Το QUTENZA έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη διαχείριση του νευροπαθητικού πόνου, όπως επιβεβαιώνεται από πολυάριθμες κλινικές δοκιμές. Η αποτελεσματικότητα του επιθέματος υψηλής συγκέντρωσης καψαϊκίνης (179mg/cm²) έχει τεκμηριωθεί σε διάφορες καταστάσεις περιφερικού νευροπαθητικού πόνου. Τα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι μια μόνο εφαρμογή του QUTENZA μπορεί να παρέχει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο για έως και 12 εβδομάδες. Για τη μεθερπητική νευραλγία, η μέση μείωση του πόνου κυμαίνεται μεταξύ 30-40% σε σύγκριση με την αρχική τιμή. Σε ασθενείς με επώδυνη διαβητική περιφερική νευροπάθεια, η μείωση του πόνου είναι περίπου 30%, ενώ για τον νευροπαθητικό πόνο που σχετίζεται με τον HIV, τα ποσοστά ανταπόκρισης φθάνουν το 40%. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του QUTENZA είναι η παρατεταμένη δράση του, που επιτρέπει λιγότερο συχνή εφαρμογή σε σύγκριση με άλλες τοπικές θεραπείες.
Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες
Ανάπτυξη ανθεκτικότητας
Σε αντίθεση με πολλά αναλγητικά φάρμακα, το QUTENZA δεν φαίνεται να προκαλεί ανάπτυξη ανθεκτικότητας ή ανοχής με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο μηχανισμό δράσης του, που στοχεύει στην απευαισθητοποίηση των νευρικών απολήξεων παρά στην τροποποίηση της νευροδιαβίβασης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μελέτες μακροχρόνιας χρήσης δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του QUTENZA διατηρεί την αποτελεσματικότητά του, χωρίς να απαιτείται αύξηση της δόσης ή της συχνότητας χορήγησης. Η απουσία ανθεκτικότητας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τη μακροχρόνια διαχείριση των χρόνιων νευροπαθητικών καταστάσεων πόνου.
Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες
Οι προκλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον μηχανισμό δράσης της καψαϊκίνης και την αποτελεσματικότητά της σε διάφορα πειραματικά μοντέλα πόνου. Σε κυτταρικό επίπεδο, η καψαϊκίνη προκαλεί αρχικά υπερδιέγερση και στη συνέχεια απευαισθητοποίηση των υποδοχέων TRPV1, οδηγώντας σε λειτουργική απονεύρωση. Οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του QUTENZA σε διάφορους τύπους νευροπαθητικού πόνου. Η πρώτη σημαντική κλινική δοκιμή που οδήγησε στην έγκριση του QUTENZA από τον FDA το 2009 και από τον EMA το 2010 έδειξε σημαντική μείωση του πόνου στη μεθερπητική νευραλγία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά
Οι μετεγκριτικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το προφίλ ασφάλειας του QUTENZA σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών και σε πραγματικές συνθήκες κλινικής πρακτικής. Τα δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης δείχνουν ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τοπικές και παροδικές, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Όσον αφορά τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά, η συστηματική απορρόφηση της καψαϊκίνης μετά την τοπική εφαρμογή του QUTENZA είναι ελάχιστη, με μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα συνήθως κάτω από τα όρια ανίχνευσης. Αυτό εξηγεί τη χαμηλή συχνότητα συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών και την απουσία σημαντικών αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα.
Συγκριτική αποτελεσματικότητα
Συγκριτικές μελέτες έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του QUTENZA έναντι άλλων θεραπειών για τον νευροπαθητικό πόνο. Σε σύγκριση με τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά (π.χ. αμιτριπτυλίνη) και τα αντιεπιληπτικά (π.χ. γκαμπαπεντίνη, πρεγκαμπαλίνη), το QUTENZA προσφέρει το πλεονέκτημα της τοπικής εφαρμογής, με ελάχιστες συστηματικές επιδράσεις και λιγότερες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Συγκριτικά με άλλες τοπικές θεραπείες, όπως τα επιθέματα λιδοκαΐνης, το QUTENZA παρέχει πιο παρατεταμένη ανακούφιση από τον πόνο, απαιτώντας λιγότερο συχνή εφαρμογή.
Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις
Πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της καψαϊκίνης στη διαχείριση του νευροπαθητικού πόνου. Τα συγκεντρωτικά δεδομένα από πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι το επίθεμα υψηλής συγκέντρωσης καψαϊκίνης προσφέρει κλινικά σημαντική ανακούφιση από τον πόνο με αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Η καψαϊκίνη, ένα βιοενεργό αλκαλοειδές που προέρχεται από τις καυτερές πιπεριές τσίλι, έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον για τον πιθανό ρόλο της ως συνδυαστικός και χημειοευαισθητοποιητικός παράγοντας στη θεραπεία του καρκίνου. Επιπλέον, οι αναλύσεις υποομάδων έχουν βοηθήσει στον προσδιορισμό των τύπων νευροπαθητικού πόνου που ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία με QUTENZA, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση της επιλογής ασθενών για αυτή τη θεραπεία.
Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές
Η έρευνα για την καψαϊκίνη και το QUTENZA συνεχίζεται, με πολλαπλές κατευθύνσεις που διερευνώνται. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές είναι η πιθανή εφαρμογή της καψαϊκίνης σε άλλους τύπους πόνου, πέραν του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση της καψαϊκίνης στη διαχείριση μυοσκελετικών πόνων, όπως η οστεοαρθρίτιδα και ο χρόνιος πόνος στη μέση. Επιπλέον, ερευνάται η ανάπτυξη νέων μορφών χορήγησης της καψαϊκίνης, με στόχο τη βελτιστοποίηση της βιοδιαθεσιμότητας και την ελαχιστοποίηση των τοπικών ανεπιθύμητων ενεργειών. Μια άλλη ενδιαφέρουσα κατεύθυνση είναι η πιθανή νευροπροστατευτική δράση της καψαϊκίνης, που θα μπορούσε να έχει εφαρμογές σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η συνεχιζόμενη έρευνα αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω τις θεραπευτικές εφαρμογές αυτής της πολλά υποσχόμενης ουσίας.
Ιστορία του φαρμάκου
Η καψαϊκίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά από τις καυτερές πιπεριές (Capsicum) το 1816 από τον χημικό Christian Friedrich Bucholz. Ωστόσο, η χημική δομή της καθορίστηκε μόλις το 1919 από τον E.K. Nelson. Η αναλγητική δράση της καψαϊκίνης γνωστή από την παραδοσιακή ιατρική πολλών πολιτισμών, ξεκίνησε να διερευνάται επιστημονικά τη δεκαετία του 1960. Η ανακάλυψη των υποδοχέων TRPV1 το 1997 αποτέλεσε ορόσημο στην κατανόηση του μηχανισμού δράσης της. Στην Ελλάδα, η καψαϊκίνη έχει μακρά παράδοση χρήσης σε λαϊκά θεραπευτικά σκευάσματα, ενώ το επίθεμα υψηλής συγκέντρωσης εντάχθηκε σχετικά πρόσφατα στο θεραπευτικό οπλοστάσιο των Ελλήνων ιατρών για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου.
Συνοπτικά για το QUTENZA
Η καψαϊκίνη (φάρμακο QUTENZA) αποτελεί ένα τοπικό θεραπευτικό επίθεμα υψηλής συγκέντρωσης για την αντιμετώπιση του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου σε ενήλικες. Χορηγείται αποκλειστικά από επαγγελματίες υγείας με ειδική διαδικασία εφαρμογής και παρέχει ανακούφιση από τον πόνο για διάστημα έως 12 εβδομάδων. Ενδείκνυται κυρίως για μεθερπητική νευραλγία, διαβητική περιφερική νευροπάθεια και νευροπαθητικό πόνο σχετιζόμενο με HIV. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία και σε παιδιά. Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τοπικές αντιδράσεις (ερύθημα, καύσο, πόνο), συνήθως παροδικές. Απαιτείται προσοχή σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω πιθανής επίδρασης στην αρτηριακή πίεση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. Διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην συγκεκριμένη δραστική ουσία και δεν αντικαθιστά τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι το QUTENZA και πώς δρα στον οργανισμό;
Το QUTENZA είναι ένα δερματικό επίθεμα που περιέχει καψαϊκίνη σε υψηλή συγκέντρωση (179mg/cm²). Λειτουργεί μέσω της εκλεκτικής ενεργοποίησης των υποδοχέων TRPV1 στα δερματικά αισθητικά νεύρα. Αρχικά προκαλεί αποευαισθητοποίηση και μακροπρόθεσμα οδηγεί σε μείωση της μετάδοσης των επώδυνων ερεθισμάτων. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον μηχανισμό δράσης της καψαϊκίνης.
Πότε συνιστάται η χρήση της καψαϊκίνης QUTENZA;
Η χρήση του επιθέματος καψαϊκίνης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου σε ενήλικες. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις μεθερπητικής νευραλγίας, διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας και νευροπαθητικού πόνου που σχετίζεται με HIV. Ο θεράπων ιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να αξιολογήσει εάν το QUTENZA είναι κατάλληλο για την κατάστασή σας.
Ποιες είναι οι κύριες παρενέργειες του επιθέματος QUTENZA;
Οι συχνότερες παρενέργειες του QUTENZA εμφανίζονται τοπικά στο σημείο εφαρμογής και περιλαμβάνουν παροδικό αίσθημα καύσου, ερύθημα, πόνο και κνησμό. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία ή πονοκέφαλος. Σε περίπτωση επίμονων ή έντονων συμπτωμάτων, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.
Πώς εφαρμόζεται το επίθεμα καψαϊκίνης και πόσο διαρκεί η δράση του;
Το επίθεμα QUTENZA εφαρμόζεται αποκλειστικά από επαγγελματία υγείας μετά από τοπική αναισθησία της περιοχής. Παραμένει στο δέρμα για 30 λεπτά στα πόδια ή 60 λεπτά σε άλλες περιοχές του σώματος. Η αναλγητική δράση του διαρκεί συνήθως 12 εβδομάδες, επιτρέποντας επανάληψη της θεραπείας μετά από αυτό το διάστημα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του ιατρού σας.
Μπορεί η QUTENZA να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ή κατά την εγκυμοσύνη;
Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του QUTENZA δεν έχει τεκμηριωθεί σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, επομένως δεν συνιστάται η χρήση του σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Επίσης, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για τη χρήση του κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού πριν τη χρήση σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της καψαϊκίνης έναντι άλλων αναλγητικών φαρμάκων;
Το QUTENZA προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλα αναλγητικά: παρέχει παρατεταμένη ανακούφιση με μία μόνο εφαρμογή, έχει ελάχιστη συστηματική απορρόφηση, περιορισμένες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και δεν εμφανίζει κίνδυνο εθισμού ή ανοχής. Ωστόσο, η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας πρέπει να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.
Υπάρχουν ασθενείς που πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση QUTENZA;
Το επίθεμα καψαϊκίνης αντενδείκνυται σε άτομα με υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα. Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με ασταθή υπέρταση ή μη ελεγχόμενες καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω πιθανής αύξησης της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ενημερώστε πλήρως τον ιατρό σας για το ιατρικό ιστορικό σας πριν τη χρήση.
Βιβλιογραφία
- Freynhagen, R., Baron, R., Huygen, F., & Perrot, S. (2025). Narrative review of the efficacy and safety of the high-concentration (179mg) capsaicin patch in peripheral neuropathic pain with recommendations for clinical. Pain reports.
- Pasierski, M., & Szulczyk, B. (2022). Beneficial effects of capsaicin in disorders of the central nervous system. Molecules, 27(8), 2484.
- Sailo, B. L., Garhwal, A., Mishra, A., & Hegde, M. (2025). Potential of capsaicin as a combinatorial agent to overcome chemoresistance and to improve outcomes of cancer therapy. Biochemical Pharmacology.
- Wang, N., Zhou, X., Zhang, T., Jian, W., Sun, Z., & Qi, P. (2025). Capsaicin from chili peppers and its analogues and their valued applications: An updated literature review. Food Research International.
- Zhang, W., Zhang, Y., & Fan, J. (2024). Pharmacological activity of capsaicin: Mechanisms and controversies. Molecular Medicine Reports.