Τι είναι το OCULOSAN;
Το OCULOSAN είναι ένα οφθαλμικό διάλυμα (κολλύριο) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τοπικών ερεθισμών του οφθαλμού. Περιέχει δύο κύρια ενεργά συστατικά: τη νιτρική ναφαζολίνη και τον θειικό ψευδάργυρο. Η νιτρική ναφαζολίνη ανήκει στην κατηγορία των συμπαθομιμητικών φαρμάκων που διεγείρουν τους α-αδρενεργείς υποδοχείς. Μέσω αυτού του μηχανισμού δράσης, προκαλεί συστολή των αγγείων του επιπεφυκότα, αναστέλλει την υπεραιμία και προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα. Χρησιμοποιείται σε χαμηλές συγκεντρώσεις για ήσσονος σημασίας τοπικούς ερεθισμούς του οφθαλμού. Ο θειικός ψευδάργυρος αποτελεί σημαντική πηγή ψευδαργύρου, ενός βασικού ιχνοστοιχείου που εμπλέκεται σε πολλά ενζυμικά συστήματα του οργανισμού. Το σκεύασμα κυκλοφορεί ως μη συνταγογραφούμενο φάρμακο και διατίθεται σε μορφή κολλυρίου σε συγκεντρώσεις 0,005% νιτρικής ναφαζολίνης και 0,02% θειικού ψευδαργύρου. Ανήκει στην κατηγορία των αποσυμφορητικών οφθαλμικών σκευασμάτων σύμφωνα με την ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση. Το φάρμακο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία OCULOSAN σε διάφορες χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πολωνία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ ενδέχεται παρόμοια σκευάσματα να κυκλοφορούν με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες παγκοσμίως.
Ενδείξεις για το OCULOSAN
Το OCULOSAN ενδείκνυται για:
- Τοπικούς ερεθισμούς του οφθαλμού ήσσονος σημασίας
- Οφθαλμική υπεραιμία και ερυθρότητα (κόκκινα μάτια)
- Καταπόνηση των ματιών από περιβαλλοντικούς παράγοντες
- Αλλεργική επιπεφυκίτιδα ήπιας μορφής
- Ανακούφιση από αίσθημα ξηρότητας και ερεθισμού
Προφυλάξεις
- Αποφύγετε τη μακροχρόνια χρήση χωρίς ιατρική συμβουλή
- Μην το χρησιμοποιείτε αν εμφανίσετε έντονη ερυθρότητα ή πόνο
- Διακόψτε τη χρήση αν παρουσιαστεί επιδείνωση των συμπτωμάτων
- Προσέξτε ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γλαυκώματος ή υπέρτασης
- Αποφύγετε την ταυτόχρονη χρήση με άλλα οφθαλμικά προϊόντα χωρίς ιατρική συμβουλή
Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους
- Ηλικιωμένοι: Χρησιμοποιείτε με προσοχή λόγω αυξημένου κινδύνου συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών.
- Παιδιά: Η χρήση σε παιδιά κάτω των 6 ετών θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Ο ψευδάργυρος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά.
- Έγκυες και θηλάζουσες: Δεν συνιστάται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού χωρίς ιατρική συμβουλή, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια.
Παρενέργειες
Το OCULOSAN μπορεί να προκαλέσει τις εξής ανεπιθύμητες ενέργειες:
- Τοπικές αντιδράσεις:
- Παροδικό τσούξιμο ή αίσθημα καύσου
- Θόλωση της όρασης αμέσως μετά την ενστάλαξη
- Μυδρίαση (διαστολή της κόρης)
- Αντιδραστική υπεραιμία (μετά από παρατεταμένη χρήση)
- Συστηματικές αντιδράσεις (σπάνια):
- Αύξηση αρτηριακής πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Αίσθημα ζάλης
Δοσολογία και χορήγηση
Για ενήλικες και παιδιά άνω των 6 ετών:
- 1-2 σταγόνες στον επιπεφυκότα του πάσχοντος οφθαλμού, 2-3 φορές ημερησίως
- Μέγιστη διάρκεια χρήσης: 3-5 ημέρες
Τρόπος εφαρμογής:
- Πλύνετε καλά τα χέρια σας
- Γείρετε το κεφάλι προς τα πίσω
- Τραβήξτε απαλά το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω
- Ενσταλάξτε το κολλύριο στο σχηματιζόμενο θύλακα
- Κλείστε τα μάτια για 1-2 λεπτά χωρίς να τα τρίψετε
- Αποφύγετε την επαφή του σταγονόμετρου με τον οφθαλμό ή άλλες επιφάνειες
Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση OCULOSAN;
Εάν παραλείψετε μια δόση, χορηγήστε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση, παραλείψτε τη δόση που χάσατε και συνεχίστε με το κανονικό σας πρόγραμμα. Μην διπλασιάζετε τη δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε.
Υπερδοσολογία
Σε περίπτωση τοπικής υπερδοσολογίας, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Έντονο κάψιμο ή ερεθισμός
- Παρατεταμένη μυδρίαση
- Συστηματικές αντιδράσεις όπως υπέρταση, ταχυκαρδία ή αρρυθμίες
Σε περίπτωση κατάποσης, επικοινωνήστε αμέσως με το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή ζητήστε ιατρική βοήθεια.
Αλληλεπιδράσεις
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου
Το OCULOSAN μπορεί να αλληλεπιδράσει με:
- Αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ) και νιτρική ναφαζολίνη
- Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
- Άλλα συμπαθομιμητικά φάρμακα
- Αντιυπερτασικά φάρμακα
- Έτερα οφθαλμικά σκευάσματα (συνιστάται μεσοδιάστημα 10-15 λεπτών μεταξύ εφαρμογών)
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής
- Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές αλληλεπιδράσεις με τροφές
- Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τυχόν συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες
Φύλαξη φαρμάκου
- Φυλάσσετε σε θερμοκρασία δωματίου (15-25°C)
- Προστατέψτε από το άμεσο ηλιακό φως
- Κρατήστε το φιαλίδιο καλά κλεισμένο μετά από κάθε χρήση
- Μην το χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία
- Απορρίψτε το φιαλίδιο 28 ημέρες μετά το πρώτο άνοιγμα
- Κρατήστε το μακριά από παιδιά
Ανάλυση Δραστικής Ουσίας
Η νιτρική ναφαζολίνη είναι ένα ιμιδαζολινικό παράγωγο με ισχυρή α-αδρενεργική δράση. Η χημική της δομή χαρακτηρίζεται από έναν ιμιδαζολινικό δακτύλιο συνδεδεμένο με ναφθαλενικό σύστημα, προσδίδοντάς της τις συμπαθομιμητικές ιδιότητες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Wan και συνεργατών, η διαλυτότητα της νιτρικής ναφαζολίνης επηρεάζεται σημαντικά από τη θερμοκρασία και τον τύπο του διαλύτη. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κρίσιμα για τη φαρμακευτική ανάπτυξη και τη βιοδιαθεσιμότητα της ουσίας. Στο OCULOSAN, η νιτρική ναφαζολίνη συνδυάζεται με θειικό ψευδάργυρο, ο οποίος παρέχει αντιμικροβιακές και επουλωτικές ιδιότητες. Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο που συμμετέχει σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις και υποστηρίζει την ακεραιότητα των ιστών του οφθαλμού.
Αποτελεσματικότητα
Η κλινική αποτελεσματικότητα του OCULOSAN στηρίζεται στη διπλή δράση των συστατικών του. Η νιτρική ναφαζολίνη προκαλεί ταχεία αγγειοσυστολή εντός 10 λεπτών από την εφαρμογή, μειώνοντας την ερυθρότητα του επιπεφυκότα και ανακουφίζοντας από το αίσθημα δυσφορίας. Η δράση της διαρκεί περίπου 2-4 ώρες, καθιστώντας απαραίτητη την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή για παρατεταμένη ανακούφιση. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας επηρεάζεται από την αιτιολογία του οφθαλμικού ερεθισμού. Σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών ερεθισμών και ήπιας αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, το σκεύασμα παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η χρήση του σε χρόνιες καταστάσεις έχει περιορισμένη αξία λόγω του κινδύνου “αντιδραστικής υπεραιμίας” μετά από παρατεταμένη χρήση. Η προσθήκη θειικού ψευδαργύρου ενισχύει την αποτελεσματικότητα σε συμπληρωματικό επίπεδο, υποστηρίζοντας την επούλωση του επιθηλίου του επιπεφυκότα.
Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες
Οι οφθαλμικές σταγόνες OCULOSAN περιέχουν επίσης έκδοχα όπως χλωριούχο βενζοξόνιο, χλωριούχο νάτριο, υδροξείδιο του νατρίου, απόλυτη αιθανόλη, υδροχλωρικό οξύ, ύδωρ για ενέσιμα, βάμμα ευφρασίας, έλαιο άνθους πορτοκαλιάς, έλαιο λεβάντας και νερό αμαμηλίδας. Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη σταθερότητα, τη συντήρηση και την αποδεκτικότητα του προϊόντος. Η παρουσία φυτικών εκχυλισμάτων όπως η ευφρασία και η αμαμηλίδα προσδίδει πρόσθετες καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμπληρώνουν τη δράση των κύριων συστατικών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το προϊόν κυκλοφορεί με εθνική άδεια στην Ελλάδα και διατίθεται ως μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση στους ασθενείς.
Ανάπτυξη ανθεκτικότητας
Η παρατεταμένη χρήση οφθαλμικών αποσυμφορητικών όπως το OCULOSAN μπορεί να οδηγήσει σε ταχυφυλαξία, μια κατάσταση όπου η επαναλαμβανόμενη έκθεση στη νιτρική ναφαζολίνη προκαλεί μειωμένη ανταπόκριση των α-αδρενεργικών υποδοχέων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε “αντιδραστική υπεραιμία” ή “φαινόμενο αναπήδησης”, όπου τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται υπερβολικά μετά την εξασθένιση της δράσης του φαρμάκου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενης χρήσης και μειωμένης αποτελεσματικότητας. Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, συνιστάται η χρήση του προϊόντος να περιορίζεται σε 3-5 ημέρες.
Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες
Οι προκλινικές μελέτες για τη νιτρική ναφαζολίνη έχουν επικεντρωθεί στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς της σε διάφορα ζωικά μοντέλα. Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ισχυρή α-αδρενεργική δράση της και την ικανότητά της να προκαλεί αγγειοσυστολή στον επιπεφυκότα. Οι τοξικολογικές μελέτες έχουν εντοπίσει χαμηλή συστηματική τοξικότητα όταν χρησιμοποιείται τοπικά σε συνιστώμενες δόσεις. Οι κλινικές δοκιμές με ναφαζολίνη έχουν δείξει ταχεία έναρξη δράσης και αποτελεσματική μείωση της οφθαλμικής ερυθρότητας σε διάφορες καταστάσεις. Η προσθήκη θειικού ψευδαργύρου έχει δείξει συμπληρωματικά οφέλη στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και την επούλωση του επιθηλίου. Ο Solominchuk και συνεργάτες έχουν αναλύσει τις μεθόδους σύνθεσης νιτρικής ναφαζολίνης, επισημαίνοντας τη σημασία της εφαρμογής πράσινων τεχνολογιών για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.
Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά
Οι μετεγκριτικές μελέτες παρακολούθησης του OCULOSAN έχουν επιβεβαιώσει το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που παρατηρήθηκε στις αρχικές κλινικές δοκιμές. Τα δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης υποδεικνύουν ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες, με τις συχνότερες αναφορές να περιλαμβάνουν παροδικό τσούξιμο και θάμβος όρασης. Από φαρμακοκινητική άποψη, η τοπική εφαρμογή της νιτρικής ναφαζολίνης οδηγεί σε ελάχιστη συστηματική απορρόφηση. Η δράση της ξεκινά εντός 10 λεπτών και διαρκεί 2-4 ώρες. Ο θειικός ψευδάργυρος απορροφάται τοπικά και συσσωρεύεται στο επιθήλιο του επιπεφυκότα. Λόγω του μικρού μεγέθους του μορίου της ναφαζολίνης, ενδέχεται να υπάρχει περιορισμένη διείσδυση μέσω του δακρυϊκού πόρου και των ρινικών βλεννογόνων, οδηγώντας σε πιθανές συστηματικές επιδράσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά.
Συγκριτική αποτελεσματικότητα
Σε σύγκριση με άλλα οφθαλμικά αποσυμφορητικά, το OCULOSAN παρουσιάζει διαφοροποιημένο προφίλ αποτελεσματικότητας λόγω του συνδυασμού νιτρικής ναφαζολίνης και θειικού ψευδαργύρου. Συγκριτικές μελέτες δείχνουν ότι η ναφαζολίνη έχει ταχύτερη έναρξη δράσης (περίπου 10 λεπτά) σε σχέση με την τετραϋδροζολίνη (15-20 λεπτά) και την οξυμεταζολίνη (25-30 λεπτά), αλλά μικρότερη διάρκεια δράσης (2-4 ώρες) συγκριτικά με την οξυμεταζολίνη (6-8 ώρες). Η προσθήκη θειικού ψευδαργύρου προσφέρει συνεργιστικά οφέλη που δεν παρατηρούνται σε μονοθεραπείες με αποσυμφορητικά. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην επιτάχυνση της επούλωσης του επιθηλιακού ιστού και προσφέρει ήπια αντιμικροβιακή δράση. Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένου του θειικού άλατος, έχει αποδειχθεί ότι παρέχει προστασία κατά λοιμωδών παραγόντων και ενισχύει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης των κυττάρων, προσδίδοντας στο OCULOSAN πλεονεκτήματα έναντι των απλών αποσυμφορητικών σκευασμάτων.
Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις
Οι συστηματικές ανασκοπήσεις σχετικά με τη χρήση οφθαλμικών αποσυμφορητικών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νιτρική ναφαζολίνη είναι αποτελεσματική για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της οφθαλμικής ερυθρότητας και του ερεθισμού. Οι μετα-αναλύσεις επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των συμπαθομιμητικών παραγόντων, αλλά τονίζουν τους κινδύνους της μακροχρόνιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της ταχυφυλαξίας και της αντιδραστικής υπεραιμίας. Σχετικά με τον ψευδάργυρο, τα δεδομένα υποστηρίζουν τον ευεργετικό του ρόλο στη διατήρηση της οφθαλμικής υγείας και την επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών. Μια πρόσφατη ανασκόπηση από τους Ali και συνεργάτες για τη διάρροια αναδεικνύει το ευρύτερο δυναμικό του ψευδαργύρου στην υγεία, καθώς “η συμπλήρωση ψευδαργύρου αποδείχθηκε υψηλότερης αποτελεσματικότητας σε δόση 20 mg, όταν χορηγείται για πέντε ή 14 ημέρες με τη μορφή θειικού ψευδαργύρου ή γλυκονικού ψευδαργύρου”. Παρόμοια οφέλη παρατηρούνται και στην οφθαλμική χρήση, αν και με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης.
Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές
Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση των φαρμακοτεχνικών μορφών για την αύξηση του χρόνου παραμονής της νιτρικής ναφαζολίνης στον οφθαλμό, μειώνοντας έτσι τη συχνότητα χορήγησης και τον κίνδυνο ταχυφυλαξίας. Η ανάπτυξη συστημάτων ελεγχόμενης αποδέσμευσης, όπως νανοσωματίδια και βιοδιασπώμενα πολυμερή, υπόσχεται βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα και παρατεταμένη δράση. Επιπλέον, η διερεύνηση πιθανών συνεργιστικών συνδυασμών με αντιισταμινικά ή αντιφλεγμονώδη συστατικά θα μπορούσε να διευρύνει τις θεραπευτικές εφαρμογές. Οι μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη εναλλακτικών α-αδρενεργικών αγωνιστών με μικρότερη τάση πρόκλησης ταχυφυλαξίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη δημιουργία “έξυπνων” συστημάτων χορήγησης που προσαρμόζονται στις ανάγκες του οφθαλμού. Η έρευνα για βελτιωμένες διαδικασίες βιομηχανικής σύνθεσης συνεχίζεται με στόχο την εφαρμογή αρχών “πράσινης χημείας” και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής φαρμακευτικών ουσιών.
Ιστορία του φαρμάκου
Η νιτρική ναφαζολίνη αναπτύχθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1940 και εισήχθη στην κλινική πρακτική ως ρινικό αποσυμφορητικό, προτού επεκταθεί η χρήση της σε οφθαλμικές εφαρμογές. Η ανακάλυψή της αποτέλεσε μέρος της ευρύτερης έρευνας για συμπαθομιμητικές ουσίες με εκλεκτική δράση στους α-αδρενεργικούς υποδοχείς. Το 1942, δημοσιεύτηκαν οι πρώτες επιστημονικές αναφορές για τη χρήση της στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε η χρήση της σε οφθαλμικά σκευάσματα. Η συστηματική έρευνα για τις ιδιότητες του θειικού ψευδαργύρου ως συμπληρωματικού συστατικού σε οφθαλμικά διαλύματα άρχισε τη δεκαετία του 1970, με βάση προηγούμενες παρατηρήσεις για τις επουλωτικές του ιδιότητες. Στην Ελλάδα, τα οφθαλμικά διαλύματα που περιέχουν νιτρική ναφαζολίνη καθιερώθηκαν στη θεραπευτική πρακτική από τη δεκαετία του 1960 και παραμένουν δημοφιλή για την αντιμετώπιση παροδικών οφθαλμικών ερεθισμών. Με βάση επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι περίπου το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού χρησιμοποιεί περιστασιακά αποσυμφορητικά οφθαλμικά διαλύματα, με τα σκευάσματα νιτρικής ναφαζολίνης να κατέχουν σημαντικό μερίδιο αυτής της αγοράς.
Συνοπτικά για το OCULOSAN
Το οφθαλμικό διάλυμα με νιτρική ναφαζολίνη και θειικό ψευδάργυρο (φάρμακο OCULOSAN) αποτελεί θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση τοπικών ερεθισμών του οφθαλμού. Η διττή του δράση βασίζεται στις αγγειοσυσταλτικές ιδιότητες της νιτρικής ναφαζολίνης, που μειώνει ταχέως την επιπεφυκοτική υπεραιμία, και στις επουλωτικές-αντιμικροβιακές ιδιότητες του θειικού ψευδαργύρου. Η εφαρμογή του ενδείκνυται για παροδικούς ερεθισμούς, αλλεργική επιπεφυκίτιδα ήπιας μορφής και καταπόνηση των οφθαλμών από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ωστόσο, η χρήση του πρέπει να περιορίζεται σε 3-5 ημέρες, καθώς παρατεταμένη εφαρμογή ενδέχεται να προκαλέσει ταχυφυλαξία και αντιδραστική υπεραιμία. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις γλαυκώματος, σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων, και σε παιδιά κάτω των 6 ετών χωρίς ιατρική επίβλεψη. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε εγκύους, θηλάζουσες και ηλικιωμένους, καθώς και σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα λόγω πιθανών συστηματικών επιδράσεων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. Διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην συγκεκριμένη δραστική ουσία και δεν αντικαθιστά τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
Βιβλιογραφία
- Ali AA, Naqvi SK, Hasnain Z, Zubairi MBA. (2024). Zinc supplementation for acute and persistent watery diarrhoea in children: A systematic review and meta-analysis. Journal of Global Health, 2024.
- Ghildiyal R, Gabrani R. (2021). Computational analysis of human host binding partners of chikungunya and dengue viruses during coinfection. Pathogens and Disease, 79(8), ftab046.
- Scott LN, Fiume M, Zhu J, Bergfeld WF. (2024). Safety Assessment of Zinc Salts as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 2024.
- Solominchuk TM, Rudiuk VV, Sidorenko LV, Kobzar NP. (2024). Solvents in the industrial synthesis of naphazoline nitrate: implementation of the principles of “Green chemistry” and analysis. 2024.
- Wan Y, He H, Li F, Li Y, Gao X. (2023). Study on dissolution behavior of naphazoline nitrate in four binary solvents: Determination, modeling, Hansen solubility parameter and thermodynamic analysis. Journal of Molecular Liquids, 2023.