HBVAXPRO: Οδηγίες, Παρενέργειες, Δοσολογία, Πληροφορίες & Μελέτες

Το HBVAXPRO διατίθεται σε προγεμισμένες σύριγγες ή φιαλίδια για εύκολη και ασφαλή χορήγηση
Το HBVAXPRO είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Περιέχει το ανασυνδυασμένο επιφανειακό αντιγόνο του ιού (HBsAg) και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει προστατευτικά αντισώματα.

Πληροφορίες για το HBVAXPRO

Το HBVAXPRO είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Περιέχει ως ενεργό συστατικό το επιφανειακό αντιγόνο του ιού της ηπατίτιδας Β (HBsAg), το οποίο παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα κατά του HBsAg, προσφέροντας έτσι προστασία έναντι της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Το HBVAXPRO χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ατόμων όλων των ηλικιών που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ηπατίτιδας Β. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Νεογέννητα και βρέφη
  • Παιδιά και εφήβους
  • Ενήλικες που δεν έχουν ανοσοποιηθεί προηγουμένως
  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω επαγγέλματος ή τρόπου ζωής
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Ενεργά συστατικά: Επιφανειακό αντιγόνο του ιού της ηπατίτιδας Β (HBsAg) Θεραπευτική κατηγορία: Εμβόλια Χημική δομή: Ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη Μηχανισμός δράσης: Διέγερση παραγωγής αντισωμάτων κατά του HBsAg

Ιστορία του φαρμάκου

Η ανάπτυξη του εμβολίου της ηπατίτιδας Β αποτέλεσε ορόσημο στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό HBV. Το πρώτο εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β εγκρίθηκε το 1981 και παραγόταν από πλάσμα ασθενών με χρόνια λοίμωξη HBV. Το 1986 εγκρίθηκε το πρώτο ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο παραγόταν με τεχνολογία γενετικής μηχανικής σε ζυμομύκητες. Το HBVAXPRO αποτελεί εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, προσφέροντας υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τους μηχανισμούς δράσης του HBVAXPRO, συμπεριλαμβανομένων ερευνών των Heermann και Gerlich για τις πρωτεΐνες επιφανείας του HBV και των Pfefferkorn et al. για τη χρήση του HBsAg στην αναγνώριση ανενεργών φορέων HBV.

Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση

  • Κωδικός ATC: J07BC01
  • Τίτλος: Hepatitis B, purified antigen
  • Κατηγοριοποίηση:
    • J: Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση
    • J07: Εμβόλια
    • J07B: Εμβόλια ιών
    • J07BC: Εμβόλια ηπατίτιδας

Οδηγίες Χρήσεως/Ενδείξεις για το HBVAXPRO

Το HBVAXPRO ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση κατά της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) που προκαλείται από όλους τους γνωστούς υποτύπους σε άτομα όλων των ηλικιών που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο έκθεσης στον HBV. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο συνιστάται για:

  • Νεογνά και βρέφη
  • Παιδιά και εφήβους που δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως
  • Ενήλικες που δεν έχουν ανοσοποιηθεί
  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον HBV λόγω επαγγέλματος ή τρόπου ζωής
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Το εμβολιαστικό σχήμα περιλαμβάνει συνήθως τρεις δόσεις, με την πρώτη δόση να χορηγείται την επιλεγμένη ημερομηνία, τη δεύτερη δόση έναν μήνα αργότερα και την τρίτη δόση έξι μήνες μετά την πρώτη δόση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ταχύτερο σχήμα ή αναμνηστικές δόσεις.

Φύλαξη Φαρμάκου

Το HBVAXPRO πρέπει να φυλάσσεται σε ψυγείο (2°C – 8°C). Δεν πρέπει να καταψύχεται. Το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται στην αρχική συσκευασία για να προστατεύεται από το φως. Πριν τη χρήση, το εμβόλιο πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρενέργειες για το HBVAXPRO

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το HBVAXPRO μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, αν και δεν εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

Πιθανές παρενέργειες:

  • Πόνος, ερυθρότητα ή σκλήρυνση στο σημείο της ένεσης
  • Πυρετός
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία

Σπάνιες παρενέργειες:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις (κνίδωση, δύσπνοια)
  • Ζάλη
  • Αρθραλγία
  • Μυαλγία

Σε μια μελέτη των Wu et al., διερευνήθηκαν οι μηχανισμοί πίσω από τη μειωμένη έκφραση του HBsAg και τις επιπτώσεις στην παθογένεση του ιού, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου (Wu et al.).

Προειδοποιήσεις

Ειδικές προειδοποιήσεις:

  • Για ηλικιωμένους: Δεν απαιτείται ειδική προσαρμογή της δόσης λόγω ηλικίας
  • Για παιδιά: Το HBVAXPRO είναι κατάλληλο για παιδιά όλων των ηλικιών
  • Για εγκύους: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν είναι κλινικά απαραίτητο

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες του γιατρού και του φαρμακοποιού τους.

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

Το HBVAXPRO αντενδείκνυται σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στο δραστικό συστατικό ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα του εμβολίου. Επίσης, ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα με σοβαρή οξεία εμπύρετη νόσο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων ή αυτοάνοσων διαταραχών. Σε ασθενείς με μειωμένη ανοσολογική απάντηση, όπως σε περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ή HIV λοίμωξης, μπορεί να απαιτηθεί τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος.

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου:

  • Το HBVAXPRO μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια, αλλά σε διαφορετικά σημεία ένεσης
  • Δεν υπάρχουν γνωστές σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής:

  • Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα ή ποτά
  • Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Υπερδοσολογία

Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας με το HBVAXPRO. Ωστόσο, σε περίπτωση που χορηγηθεί μεγαλύτερη δόση από την προβλεπόμενη, συνιστάται η παρακολούθηση του ασθενούς για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Δοσολογία και χορήγηση

Το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα για το HBVAXPRO περιλαμβάνει τρεις ενδομυϊκές ενέσεις:

  • 1η δόση: Την επιλεγμένη ημερομηνία
  • 2η δόση: 1 μήνα μετά την 1η δόση
  • 3η δόση: 6 μήνες μετά την 1η δόση

Η δόση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό βάρος του ατόμου:

  • Νεογνά έως 15 ετών: 5 μg/0.5 mL
  • Ενήλικες και έφηβοι ≥16 ετών: 10 μg/1 mL
  • Ενήλικες σε αιμοκάθαρση: 40 μg/1 mL

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση: Εάν παραλείψετε μια προγραμματισμένη δόση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να προγραμματίσετε την επόμενη δόση.

Πρόσθετες Σημαντικές Πληροφορίες

Ανάπτυξη Ανθεκτικότητας

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στο εμβόλιο HBVAXPRO δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα, καθώς το εμβόλιο στοχεύει στην πρόληψη της λοίμωξης και όχι στη θεραπεία υπάρχουσας λοίμωξης. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ατόμων δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στον εμβολιασμό, οδηγώντας σε μειωμένη προστασία.

Οι Pfefferkorn et al. διερεύνησαν τη χρήση της ποσοτικοποίησης των μεγάλων και μεσαίων πρωτεϊνών του επιφανειακού αντιγόνου της ηπατίτιδας Β (HBsAg) ως εργαλείο για την αναγνώριση ανενεργών φορέων του HBV. Η μελέτη τους παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο και τους μηχανισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη αποτελεσματικότητα (Pfefferkorn et al.).

Προκλινικές, Κλινικές και Μετεγκριτικές Μελέτες

Οι προκλινικές μελέτες για το HBVAXPRO επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε διάφορα ζωικά μοντέλα. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν ικανό να προκαλέσει ισχυρή ανοσολογική απόκριση χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι κλινικές δοκιμές του HBVAXPRO περιλάμβαναν εκτεταμένες μελέτες φάσης I, II και III σε διάφορους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων νεογνών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Αυτές οι μελέτες αξιολόγησαν την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Οι Le Bert et al. διερεύνησαν τις επιδράσεις του επιφανειακού αντιγόνου της ηπατίτιδας Β στα ειδικά για τον ιό και τα ολικά Τ κύτταρα σε ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Η έρευνά τους παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο και τους μηχανισμούς που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητά του (Le Bert et al.).

Οι μετεγκριτικές μελέτες του HBVAXPRO έχουν επικεντρωθεί στην παρακολούθηση της μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες. Αυτές οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας του εμβολίου και την ικανότητά του να παρέχει μακροχρόνια προστασία έναντι της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Οι Kuhns et al. πραγματοποίησαν μοριακό και ορολογικό χαρακτηρισμό δειγμάτων θετικών για τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) με πολύ χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα επιφανειακού αντιγόνου του HBV. Η έρευνά τους παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση των μηχανισμών δράσης του εμβολίου και των προκλήσεων στην ανίχνευση και πρόληψη της λοίμωξης από τον HBV (Kuhns et al.).

Φαρμακοεπαγρύπνηση

Η φαρμακοεπαγρύπνηση για το HBVAXPRO είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή αξιολόγηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Οι αρμόδιοι φορείς, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην Ελλάδα, διεξάγουν συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς ενθαρρύνονται να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη ανεπιθύμητη ενέργεια. Αυτές οι αναφορές συμβάλλουν στη συνεχή αξιολόγηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του εμβολίου και στην έγκαιρη ανίχνευση πιθανών νέων κινδύνων για την ασφάλεια.

Η έρευνα των Heermann και Gerlich σχετικά με τις πρωτεΐνες επιφανείας των ιών της ηπατίτιδας Β έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση της δομής και λειτουργίας του HBsAg, επιτρέποντας την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων μεθόδων παρακολούθησης της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο (Heermann και Gerlich).

Φαρμακοκινητικά Χαρακτηριστικά

Τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά του HBVAXPRO διαφέρουν από αυτά των συμβατικών φαρμάκων, καθώς πρόκειται για εμβόλιο που στοχεύει στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Απορρόφηση: Μετά την ενδομυϊκή χορήγηση, το αντιγόνο HBsAg απορροφάται σταδιακά από το σημείο της ένεσης.

Κατανομή: Το αντιγόνο HBsAg κατανέμεται κυρίως στο λεμφικό σύστημα, όπου αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μεταβολισμός: Το αντιγόνο HBsAg δεν μεταβολίζεται με τον συμβατικό τρόπο, αλλά επεξεργάζεται από τα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αποβολή: Τα υπολείμματα του αντιγόνου HBsAg απομακρύνονται σταδιακά από τον οργανισμό μέσω των φυσιολογικών μηχανισμών κάθαρσης.

Η μελέτη των Wu et al. σχετικά με τη μειωμένη έκφραση του επιφανειακού αντιγόνου και την παθογένεση του ιού της ηπατίτιδας Β παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των μηχανισμών δράσης του εμβολίου και των παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του (Wu et al.).

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα του HBVAXPRO έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες κλινικές μελέτες και παρατηρήσεις πραγματικού κόσμου. Το εμβόλιο έχει δείξει υψηλά ποσοστά προστασίας έναντι της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Ανοσογονικότητα: Το HBVAXPRO προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση στην πλειονότητα των εμβολιασμένων ατόμων. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς εμβολιασμού, περισσότερο από το 95% των υγιών ενηλίκων και παιδιών αναπτύσσουν προστατευτικά επίπεδα αντισωμάτων.

Διάρκεια προστασίας: Η προστασία που παρέχεται από το HBVAXPRO είναι μακροχρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανοσία διαρκεί για δεκαετίες ή ακόμη και εφ’ όρου ζωής.

Αποτελεσματικότητα σε ειδικούς πληθυσμούς: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να είναι μειωμένη σε ορισμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ανοσοκαταστολή και οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται πρόσθετες δόσεις ή υψηλότερες συγκεντρώσεις του εμβολίου.

Η έρευνα των Le Bert et al. σχετικά με τις επιδράσεις του επιφανειακού αντιγόνου της ηπατίτιδας Β στα Τ κύτταρα έχει συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη βελτιστοποίηση των στρατηγικών εμβολιασμού (Le Bert et al.).

Το εμβόλιο HBVAXPRO παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β
Το εμβολιαστικό σχήμα του HBVAXPRO περιλαμβάνει τρεις δόσεις: η πρώτη χορηγείται την επιλεγμένη ημερομηνία, η δεύτερη ένα μήνα αργότερα και η τρίτη έξι μήνες μετά την πρώτη δόση.

 

Συστηματικές Ανασκοπήσεις και Μετα-αναλύσεις

Διάφορες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του HBVAXPRO και άλλων εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Β. Αυτές οι μελέτες παρέχουν μια συνολική εικόνα της απόδοσης του εμβολίου σε διάφορους πληθυσμούς και συνθήκες.

Μια σημαντική μετα-ανάλυση εξέτασε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ηπατίτιδας Β σε νεογνά μητέρων θετικών στο επιφανειακό αντιγόνο της ηπατίτιδας Β (HBsAg). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χορήγηση ανοσοσφαιρίνης ηπατίτιδας Β, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

Οι Pfefferkorn et al. ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την ποσοτικοποίηση των μεγάλων και μεσαίων πρωτεϊνών του HBsAg, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση ανενεργών φορέων του HBV. Αυτή η έρευνα παρέχει ένα νέο εργαλείο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και την παρακολούθηση της ανοσολογικής απόκρισης (Pfefferkorn et al.).

Τρέχουσες Ερευνητικές Κατευθύνσεις

Η έρευνα γύρω από το HBVAXPRO και τα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β συνεχίζεται, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. Μερικές από τις τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις περιλαμβάνουν:

  1. Βελτιστοποίηση των δοσολογικών σχημάτων: Ερευνητές μελετούν εναλλακτικά σχήματα εμβολιασμού για την επίτευξη ταχύτερης και ισχυρότερης ανοσολογικής απόκρισης.
  2. Ανάπτυξη νέων ανοσοενισχυτικών: Γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων ανοσοενισχυτικών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ιδιαίτερα σε άτομα με μειωμένη ανοσολογική απόκριση.
  3. Μελέτη της μακροχρόνιας ανοσίας: Συνεχίζονται οι έρευνες για την κατανόηση της διάρκειας της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο και τον προσδιορισμό της ανάγκης για αναμνηστικές δόσεις.
  4. Ανάπτυξη θεραπευτικών εμβολίων: Ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη θεραπευτικών εμβολίων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία χρόνιων λοιμώξεων από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Οι Kuhns et al. πραγματοποίησαν μια σημαντική μελέτη για τον μοριακό και ορολογικό χαρακτηρισμό δειγμάτων θετικών για τον HBV με πολύ χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα HBsAg. Αυτή η έρευνα παρέχει νέες γνώσεις για τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου (Kuhns et al.).

Μελλοντικές Προοπτικές

Οι μελλοντικές προοπτικές για το HBVAXPRO και τα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β είναι ενθαρρυντικές. Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς:

  1. Εξατομικευμένος εμβολιασμός: Η ανάπτυξη εξατομικευμένων προσεγγίσεων εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψη γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
  2. Νέες τεχνολογίες παραγωγής: Η εξέλιξη των τεχνολογιών παραγωγής εμβολίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια.
  3. Συνδυαστικά εμβόλια: Η ανάπτυξη νέων συνδυαστικών εμβολίων που θα προστατεύουν από πολλαπλούς τύπους ιογενούς ηπατίτιδας θα μπορούσε να απλοποιήσει τα σχήματα εμβολιασμού.
  4. Παγκόσμια εκρίζωση: Με τη συνεχή βελτίωση των στρατηγικών εμβολιασμού και την αύξηση της κάλυψης, υπάρχει η προοπτική για την παγκόσμια εκρίζωση της ηπατίτιδας Β στο μέλλον.

Η έρευνα των Wu et al. σχετικά με τη μειωμένη έκφραση του επιφανειακού αντιγόνου και την παθογένεση του ιού της ηπατίτιδας Β παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας (Wu et al.).

Συνοπτικά

Το HBVAXPRO είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Περιέχει το ανασυνδυασμένο επιφανειακό αντιγόνο του ιού (HBsAg) και χορηγείται σε σειρά τριών δόσεων. Το εμβόλιο ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από νεογνά έως ενήλικες, καθώς και για άτομα υψηλού κινδύνου.

Η αποτελεσματικότητα του HBVAXPRO είναι υψηλή, με ποσοστό προστασίας άνω του 95% σε υγιή άτομα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος. Η προστασία είναι μακροχρόνια, συχνά διαρκώντας δεκαετίες. Ωστόσο, σε ορισμένες ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, μπορεί να απαιτούνται πρόσθετες δόσεις.

Οι παρενέργειες του HBVAXPRO είναι συνήθως ήπιες και παροδικές, με πιο συχνές τον πόνο στο σημείο της ένεσης και τον ήπιο πυρετό. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η συνεχής έρευνα στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ιδιαίτερα σε ειδικούς πληθυσμούς, και στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β παγκοσμίως.

farmakologia.gr

 

Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Εστιάζουμε στην ανάλυση της δραστικής ουσίας. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε την αυτοχορήγηση. Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες ισχύουν για εσάς. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλες πληροφορίες δεν θεωρούνται ισχύουσες. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια, αλλά δεν παρέχεται εγγύηση. Οι πληροφορίες δεν καλύπτουν όλες τις πιθανές πτυχές των φαρμάκων. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση του.

 

Βιβλιογραφία

  • Heermann KH, Gerlich WH. Surface proteins of hepatitis B viruses. In: Molecular biology of the hepatitis B virus. 2018.
  • Kuhns MC, Holzmayer V, Anderson M, McNamara AL, et al. Molecular and serological characterization of hepatitis B virus (HBV)-positive samples with very low or undetectable levels of HBV surface antigen. Viruses. 2021;13(10):2053.
  • Le Bert N, Gill US, Hong M, Kunasegaran K, Tan DZM, et al. Effects of hepatitis B surface antigen on virus-specific and global T cells in patients with chronic hepatitis B virus infection. Gastroenterology. 2020;159(2):652-664.
  • Pfefferkorn M, Böhm S, Schott T, Deichsel D, et al. Quantification of large and middle proteins of hepatitis B virus surface antigen (HBsAg) as a novel tool for the identification of inactive HBV carriers. Gut. 2018;67(11):2045-2053.
  • Wu CC, Chen YS, Cao L, Chen XW, et al. Hepatitis B virus infection: Defective surface antigen expression and pathogenesis. World Journal of Gastroenterology. 2018;24(31):3488-3499.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.