SALOSPIR: Οδηγίες Χρήσεως, Παρενέργειες, Δοσολογία, Πληροφορίες, Επιστημονικές Μελέτες

SALOSPIR: Αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο

Πληροφορίες για το SALOSPIR

Το SALOSPIR είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ως ενεργό συστατικό το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, γνωστό και ως ασπιρίνη. Χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση πόνου, πυρετού και φλεγμονής, καθώς και για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Άλλα εμπορικά σκευάσματα που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία περιλαμβάνουν το Aspirin, Disprin, Ecotrin, κ.α.

Στο παρόν άρθρο αναλύουμε τη δραστική ουσία που συναντάται σε πολλά φάρμακα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του SALOSPIR. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε εμπορικό σκεύασμα μπορεί να έχει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κατασκευαστή, επομένως ο χρήστης πρέπει να διαβάζει προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης και να ακολουθεί τις οδηγίες του φαρμακοποιού.

Μηχανισμός δράσης: Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ αναστέλλει τη δράση των ενζύμων κυκλοοξυγενάσης (COX), μειώνοντας έτσι την παραγωγή προσταγλανδινών και θρομβοξάνης.

Χημική δομή: C₉H₈O₄

Θεραπευτική κατηγορία: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ ανακαλύφθηκε το 1897 από τον Felix Hoffmann στα εργαστήρια της Bayer στη Γερμανία. Έκτοτε, έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς έρευνας και κλινικής χρήσης.

Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε πρόσφατες μελέτες σχετικά με τη χρήση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση

  • Κωδικός ATC: B01AC06
  • Τίτλος: Acetylsalicylic acid
  • Κατηγοριοποίηση: B Αίμα και αιμοποιητικά όργανα → B01 Αντιθρομβωτικοί παράγοντες → B01A Αντιθρομβωτικοί παράγοντες → B01AC Αναστολείς της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, εξαιρουμένης της ηπαρίνης

Τρόποι και περιορισμοί διάθεσης

  • Θετικός κατάλογος: Το SALOSPIR ανήκει στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010.
  • Εθνική άδεια: Το φάρμακο έχει άδεια κυκλοφορίας μόνο στην Ελλάδα, η οποία χορηγείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Οδηγίες Χρήσεως/Ενδείξεις για το SALOSPIR

Το SALOSPIR χρησιμοποιείται για διάφορες θεραπευτικές ενδείξεις, οι οποίες βασίζονται στις αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιαιμοπεταλιακές ιδιότητες του ακετυλοσαλικυλικού οξέος. Οι κύριες ενδείξεις περιλαμβάνουν:

  • Ανακούφιση από ήπιο έως μέτριο πόνο
  • Μείωση πυρετού
  • Αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων
  • Πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα υψηλού κινδύνου
  • Θεραπεία οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου
  • Πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά από χειρουργικές επεμβάσεις

Σύμφωνα με τον Carlo Patrono στο άρθρο “Role of aspirin in primary prevention of cardiovascular disease”, η χρήση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων παραμένει αμφιλεγόμενη και απαιτεί προσεκτική εξατομίκευση (Patrono).

Παρενέργειες SALOSPIR

Οι παρενέργειες του SALOSPIR ποικίλλουν σε συχνότητα και σοβαρότητα:

Συχνές παρενέργειες:

  • Γαστρεντερικές διαταραχές (δυσπεψία, ναυτία, έμετος)
  • Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας

Σπάνιες παρενέργειες:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Βρογχόσπασμος
  • Γαστρικό έλκος

Προειδοποιήσεις

Ηλικιωμένοι:

  • Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας
  • Προσοχή σε νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία

Παιδιά:

  • Αποφυγή χρήσης σε παιδιά κάτω των 12 ετών χωρίς ιατρική συμβουλή
  • Κίνδυνος συνδρόμου Reye

Έγκυες:

  • Αποφυγή χρήσης κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού και του γιατρού σας.

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

  • Υπερευαισθησία στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή άλλα ΜΣΑΦ
  • Ιστορικό γαστρικού ή δωδεκαδακτυλικού έλκους
  • Αιμορροφιλία ή άλλες αιμορραγικές διαταραχές
  • Σοβαρή ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια
  • Τελευταίο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου:

  • Αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη): αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας
  • Άλλα ΜΣΑΦ: αυξημένος κίνδυνος γαστρεντερικών παρενεργειών
  • Μεθοτρεξάτη: αύξηση τοξικότητας

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής:

  • Αλκοόλ: αυξημένος κίνδυνος γαστρικής αιμορραγίας
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ: μείωση αντιθρομβωτικής δράσης

Υπερδοσολογία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, εμβοές, ζάλη και σε σοβαρές περιπτώσεις, μεταβολική οξέωση. Απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Δοσολογία και χορήγηση

Η δοσολογία του SALOSPIR ποικίλλει ανάλογα με την ένδειξη και την ηλικία του ασθενούς. Για ενήλικες, η συνήθης δόση για αναλγησία είναι 325-650 mg κάθε 4-6 ώρες, ενώ για καρδιοπροστασία συνήθως συνιστάται χαμηλότερη δόση 75-100 mg ημερησίως.

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση: Εάν παραλείψετε μια δόση, λάβετέ την όσο το δυνατόν συντομότερα. Ωστόσο, αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και συνεχίστε με το κανονικό πρόγραμμα. Μη διπλασιάζετε τη δόση για να αναπληρώσετε τη χαμένη.

Οι Raber et al. στο άρθρο τους “The rise and fall of aspirin in the primary prevention of cardiovascular disease” τονίζουν τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης στη δοσολογία και χρήση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων (Raber et al.).

SALOSPIR στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων
Το SALOSPIR είναι ένα πολυχρησιμοποιούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα με αναλγητικές, αντιπυρετικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ (SALOSPIR) αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην κλινική πρακτική. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως “αντίσταση στην ασπιρίνη”, χαρακτηρίζεται από μειωμένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Οι μηχανισμοί πίσω από αυτό το φαινόμενο δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί, αλλά πιθανολογείται ότι σχετίζονται με γενετικούς παράγοντες, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και μεταβολικές διαταραχές.

Οι προκλινικές μελέτες για το ακετυλοσαλικυλικό οξύ έχουν επικεντρωθεί στη διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών δράσης του. Έχει αποδειχθεί ότι η αναστολή της κυκλοοξυγενάσης-1 (COX-1) αποτελεί τον κύριο μηχανισμό της αντιαιμοπεταλιακής του δράσης. Επιπλέον, έχουν μελετηθεί οι επιδράσεις του στην παραγωγή προσταγλανδινών και θρομβοξάνης, καθώς και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του σε διάφορα πειραματικά μοντέλα.

Οι κλινικές μελέτες για το ακετυλοσαλικυλικό οξύ έχουν εστιάσει κυρίως στην αποτελεσματικότητά του στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο Carlo Patrono και οι συνεργάτες του, στο άρθρο τους “The rise and fall of aspirin in the primary prevention of cardiovascular disease” στο Nature Reviews Cardiology, αναλύουν την εξέλιξη της χρήσης του ακετυλοσαλικυλικού οξέος στην πρωτογενή πρόληψη (Patrono et al.). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόσφατες μελέτες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη γενικευμένη χρήση του φαρμάκου για πρωτογενή πρόληψη, τονίζοντας την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση βάσει του καρδιαγγειακού κινδύνου κάθε ασθενούς.

Οι μετεγκριτικές μελέτες έχουν συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του προφίλ ασφάλειας του ακετυλοσαλικυλικού οξέος σε πραγματικές συνθήκες χρήσης. Έχουν αναδείξει τον αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε άτομα με ιστορικό πεπτικού έλκους. Επιπλέον, έχουν επιβεβαιώσει τη σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου Reye σε παιδιά και εφήβους.

Η φαρμακοεπαγρύπνηση για το ακετυλοσαλικυλικό οξύ παραμένει κρίσιμη, ιδιαίτερα λόγω της ευρείας χρήσης του. Τα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης παρακολουθούν συνεχώς για νέες ή σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Η συνεχής αξιολόγηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου είναι απαραίτητη για την ασφαλή χρήση του φαρμάκου.

Τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά του ακετυλοσαλικυλικού οξέος έχουν μελετηθεί εκτενώς. Μετά την από του στόματος χορήγηση, απορροφάται ταχέως από το γαστρεντερικό σύστημα και υδρολύεται σε σαλικυλικό οξύ. Ο χρόνος ημίσειας ζωής του ακετυλοσαλικυλικού οξέος στο πλάσμα είναι περίπου 20 λεπτά, ενώ του σαλικυλικού οξέος κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες σε χαμηλές δόσεις και μπορεί να φτάσει τις 15 ώρες σε υψηλότερες δόσεις. Η απέκκριση γίνεται κυρίως μέσω των νεφρών, με το ρυθμό απέκκρισης να εξαρτάται από το pH των ούρων.

Η κατανόηση αυτών των πρόσθετων πληροφοριών είναι ουσιώδης για την ορθή χρήση και διαχείριση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (SALOSPIR) στην κλινική πρακτική. Η συνεχής έρευνα και η προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών παραμένουν απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση της θεραπευτικής του αξίας.

 

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (SALOSPIR) έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας τις τελευταίες δεκαετίες. Οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε διάφορες κλινικές καταστάσεις. Στον τομέα της καρδιαγγειακής πρόληψης, οι μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα στην πρωτογενή πρόληψη παραμένει αμφιλεγόμενη.

Ο Carlo Patrono και οι συνεργάτες του, στο άρθρο τους στο Nature Reviews Cardiology, αναλύουν διεξοδικά την εξέλιξη της χρήσης του ακετυλοσαλικυλικού οξέος στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων (Patrono et al.). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόσφατες μεγάλες κλινικές δοκιμές έχουν αμφισβητήσει το όφελος της γενικευμένης χρήσης του φαρμάκου για πρωτογενή πρόληψη, ιδιαίτερα σε άτομα χαμηλού έως μέτριου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Στον τομέα της αναλγησίας και της αντιφλεγμονώδους δράσης, οι μετα-αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του ακετυλοσαλικυλικού οξέος στην ανακούφιση από οξύ πόνο και στη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, η σύγκριση με νεότερα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχει δείξει παρόμοια ή ελαφρώς μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στην εξατομίκευση της θεραπείας με ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Η αναγνώριση γενετικών και βιοχημικών δεικτών που μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο έρευνας. Επιπλέον, η διερεύνηση νέων μορφών χορήγησης, όπως τα γαστροανθεκτικά σκευάσματα, στοχεύει στη βελτίωση της ανοχής και της συμμόρφωσης των ασθενών.

Οι μελλοντικές προοπτικές για το ακετυλοσαλικυλικό οξύ περιλαμβάνουν τη διερεύνηση του ρόλου του σε νέες θεραπευτικές ενδείξεις. Πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει την πιθανή αντικαρκινική δράση του φαρμάκου, ιδιαίτερα στην πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου. Αυτή η κατεύθυνση έρευνας θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χρήση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος.

Επιπλέον, η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της αντίστασης στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών πίσω από αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων ή συνδυαστικών θεραπειών.

Συμπερασματικά, η αποτελεσματικότητα του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (SALOSPIR) παραμένει αδιαμφισβήτητη σε πολλές κλινικές καταστάσεις, αλλά η συνεχής έρευνα είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του και την ανακάλυψη νέων εφαρμογών. Η εξατομίκευση της θεραπείας και η ανάπτυξη νέων μορφών χορήγησης αποτελούν κρίσιμους στόχους για το μέλλον αυτού του ιστορικού φαρμάκου.

 

Συμπέρασμα

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (φάρμακο SALOSPIR) είναι ένα πολυχρησιμοποιούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα με αναλγητικές, αντιπυρετικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση από ήπιο έως μέτριο πόνο, τη μείωση του πυρετού και την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ωστόσο, η χρήση του αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό γαστρικού έλκους, αιμορραγικές διαταραχές και σοβαρή ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια. Οι κύριες παρενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χορήγηση σε ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους. Η αποτελεσματικότητά του στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων παραμένει υπό συζήτηση, ενώ νέες έρευνες διερευνούν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.

farmakologia.gr

 

Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Στο παρόν άρθρο εστιάζουμε στην ανάλυση των δραστικών ουσιών. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε ρητά την αυτοχορήγηση. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια στις πληροφορίες αλλά δεν παρέχεται κάποια εγγύηση. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση των πληροφοριών του παρόντος άρθρου.

Βιβλιογραφία

  • Patrono, Carlo, et al. “Role of aspirin in primary prevention of cardiovascular disease.” Nature Reviews Cardiology, 2019, www.nature.com
  • Patrono, Carlo. “Platelets.” Elsevier, 2019, sciencedirect.com
  • Raber, Inbar, et al. “The rise and fall of aspirin in the primary prevention of cardiovascular disease.” The Lancet, 2019, thelancet.com

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το SALOSPIR;

Το SALOSPIR είναι ένα φάρμακο που περιέχει ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες. Πάντα συμβουλευτείτε γιατρό πριν τη χρήση.

Πότε παίρνω SALOSPIR;

Το SALOSPIR λαμβάνεται για ανακούφιση από πόνο, πυρετό ή φλεγμονή. Επίσης, χρησιμοποιείται για πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα υψηλού κινδύνου. Η ακριβής χρήση και δοσολογία πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό.

Το SALOSPIR σε τι βοηθάει;

Το SALOSPIR βοηθά στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων, μυϊκών πόνων και περιόδου. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης και καρδιακών επεισοδίων. Ωστόσο, η χρήση του πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

Ποια είναι η διαφορά ασπιρίνης και SALOSPIR;

Το SALOSPIR και η ασπιρίνη περιέχουν την ίδια δραστική ουσία (ακετυλοσαλικυλικό οξύ). Η κύρια διαφορά έγκειται στην εμπορική ονομασία και πιθανώς στα έκδοχα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την καταλληλότητα του κάθε σκευάσματος.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του SALOSPIR;

Συχνές παρενέργειες του SALOSPIR περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Σπανιότερα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αναφέρετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια στον γιατρό σας άμεσα.

Πώς επηρεάζει το SALOSPIR τη θρόμβωση;

Το SALOSPIR μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης αναστέλλοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. Αυτό το καθιστά χρήσιμο στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών. Η χρήση του για αυτό τον σκοπό πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Πώς επηρεάζει το SALOSPIR τον αιματοκρίτη;

Το SALOSPIR μπορεί να επηρεάσει τον αιματοκρίτη, ειδικά σε μακροχρόνια χρήση, λόγω του αυξημένου κινδύνου μικροαιμορραγιών. Τακτικός έλεγχος του αιματοκρίτη είναι απαραίτητος κατά τη λήψη του φαρμάκου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του SALOSPIR 80 mg;

Το SALOSPIR 80 mg, όπως όλες οι δοσολογίες, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Η χαμηλή δόση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών, αλλά πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Το SALOSPIR ρίχνει την πίεση;

Το SALOSPIR δεν προορίζεται πρωτίστως για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, μπορεί να έχει μια μικρή επίδραση στην πίεση σε ορισμένους ασθενείς. Εάν λαμβάνετε SALOSPIR, παρακολουθείτε τακτικά την πίεσή σας και ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.