QUIMODIA: Παρενέργειες | Ενδείξεις | Πληροφορίες

Ολοκληρωμένος οδηγός για το ανοσοτροποποιητικό φάρμακο και τις θεραπευτικές του χρήσεις

Κρέμα QUIMODIA 5% w/w: Συσκευασία με 12 φακελίσκους των 250mg για τοπική εφαρμογή στο δέρμα.
Η εφαρμογή της κρέμας QUIMODIA γίνεται τοπικά στην πάσχουσα περιοχή, συνήθως πριν τον ύπνο, και πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για 6-10 ώρες πριν το πλύσιμο.

Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η QUIMODIA;

Η QUIMODIA είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ως δραστική ουσία την ιμικιμόδη (imiquimod), έναν ισχυρό τροποποιητή της ανοσοποιητικής ανταπόκρισης. Η ιμικιμόδη κυκλοφορεί με πολλές εμπορικές ονομασίες σε διάφορα μέρη του κόσμου (QUIMODIA, Aldara, Zyclara κ.ά.). Πρόκειται για ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και ανήκει στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η ιμικιμόδη συνδέεται με έναν υποδοχέα στην κυτταρική μεμβράνη των ανοσοκυττάρων, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιμικιμόδη δεν έχει άμεση αντιϊική δράση, αλλά ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Ανήκει στην κατηγορία των δερματολογικών φαρμάκων (D), ειδικότερα στα χημειοθεραπευτικά για τοπική χρήση (D06B) και συγκεκριμένα στα αντι-ιικά (D06BB). Το QUIMODIA διατίθεται σε μορφή κρέμας εξωτερικής χρήσης 5% και χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ο βασικοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος και η ακτινική κεράτωση.

Ενδείξεις για την QUIMODIA

  • Εξωτερικά γεννητικά και περιπρωκτικά κονδυλώματα (οξυτενή κονδυλώματα) σε ενήλικες
  • Μικρός επιφανειακός βασικοκυτταρικός καρκίνος (sBCC) σε ενήλικες
  • Ακτινική κεράτωση του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής σε ενήλικες όταν άλλες τοπικές θεραπευτικές επιλογές είναι λιγότερο κατάλληλες
  • Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας (CIN), όπως υποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες (Hamar et al.)
  • Δυνητική θεραπεία για καρκίνο του στόματος και άλλες παθήσεις του στοματικού βλεννογόνου, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες

Προφυλάξεις

  • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τα χείλη και τα ρουθούνια
  • Μην εφαρμόζετε επιδέσμους ή καλύμματα στην περιοχή εφαρμογής
  • Αναμένεται τοπική δερματική αντίδραση στην περιοχή θεραπείας
  • Συνιστάται προσοχή σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα
  • Η θεραπεία πρέπει να παρακολουθείται από ειδικό ιατρό

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους για την QUIMODIA

  • Ηλικιωμένοι: Δεν απαιτείται προσαρμογή της δόσης. Ωστόσο, συνιστάται στενή παρακολούθηση λόγω πιθανής μειωμένης νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας.
  • Παιδιά: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς. Δεν συνιστάται η χρήση.
  • Έγκυες και θηλάζουσες: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση της ιμικιμόδης κατά την εγκυμοσύνη. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν το πιθανό όφελος υπερτερεί του δυνητικού κινδύνου για το έμβρυο. Δεν είναι γνωστό εάν η ιμικιμόδη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα, συνεπώς απαιτείται προσοχή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Παρενέργειες

  • Συχνές τοπικές αντιδράσεις: ερύθημα, διάβρωση, απολέπιση, οίδημα, εφελκιδοποίηση, ξηρότητα και σκλήρυνση στο σημείο εφαρμογής
  • Λιγότερο συχνές: τοπικές αντιδράσεις όπως αποχρωματισμός, φλύκταινες, κνησμός και πόνος
  • Σπάνιες: σοβαρές δερματικές παρενέργειες όπως δερματίτιδα, έκζεμα ή εξάνθημα μακριά από το σημείο εφαρμογής
  • Συστημικές παρενέργειες: κεφαλαλγία, συμπτώματα γριππώδους συνδρομής, μυαλγίες και σπανιότερα λεμφαδενοπάθεια

Δοσολογία και χορήγηση

  • Εξωτερικά κονδυλώματα: Εφαρμογή τρεις φορές την εβδομάδα, πριν τον ύπνο, για διάστημα έως 16 εβδομάδες
  • Βασικοκυτταρικός καρκίνος: Εφαρμογή πέντε φορές την εβδομάδα για 6 εβδομάδες
  • Ακτινική κεράτωση: Εφαρμογή τρεις φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες, ακολουθούμενη από 4 εβδομάδες χωρίς θεραπεία, και επανάληψη εάν χρειάζεται
  • Η κρέμα πρέπει να παραμένει στο δέρμα για 6-10 ώρες και μετά να ξεπλένεται με ήπιο σαπούνι και νερό

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση QUIMODIA;

  • Εάν παραλείψετε μια δόση, μην εφαρμόσετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που χάσατε
  • Συνεχίστε με το κανονικό σας πρόγραμμα εφαρμογής
  • Αν δεν είστε βέβαιοι, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας

Υπερδοσολογία

  • Η τοπική υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει έντονες τοπικές δερματικές αντιδράσεις
  • Σε περίπτωση κατάποσης, ενδέχεται να εμφανιστούν συστημικές επιδράσεις όπως υπόταση, έμετος, πυρετός
  • Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, πλύνετε αμέσως την περιοχή με νερό και σαπούνι και επικοινωνήστε με γιατρό ή το κέντρο δηλητηριάσεων

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

  • Δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες μελέτες αλληλεπιδράσεων
  • Αποφύγετε την ταυτόχρονη χρήση άλλων τοπικών προϊόντων στην ίδια περιοχή θεραπείας
  • Προσοχή απαιτείται κατά τη συγχορήγηση με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

  • Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ιμικιμόδης και τροφίμων
  • Η εφαρμογή της κρέμας δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση τροφής

Φύλαξη φαρμάκου

  • Φυλάσσετε σε θερμοκρασία δωματίου (έως 25°C)
  • Κρατήστε το φάρμακο μακριά από τα παιδιά
  • Μην χρησιμοποιείτε το προϊόν μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία
  • Μην χρησιμοποιείτε φακελίσκους που έχουν ανοιχτεί – το περιεχόμενο κάθε φακελίσκου πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά το άνοιγμα

Ανάλυση Δραστικής Ουσίας

Η ιμικιμόδη, η δραστική ουσία του QUIMODIA, ανήκει στην κατηγορία των ιμιδαζοκινολινών με εξαιρετικά εξειδικευμένη δράση ως τροποποιητής της ανοσολογικής απόκρισης. Ο μηχανισμός δράσης της βασίζεται στην ενεργοποίηση των υποδοχέων Toll-like 7 (TLR7) που βρίσκονται κυρίως στα δενδριτικά κύτταρα και τα μακροφάγα. Αυτή η ενεργοποίηση οδηγεί στην παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών, κυρίως ιντερφερόνης-α (IFN-α), ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και παράγοντα νέκρωσης όγκων-α (TNF-α). Η κινητοποίηση αυτών των ανοσολογικών παραγόντων προάγει την ανάπτυξη κυτταρικής ανοσίας κατά ιών και όγκων, καθιστώντας την ιμικιμόδη πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων ιογενούς ή νεοπλασματικής αιτιολογίας.

Φαρμακοκινητικά, η απορρόφηση της ιμικιμόδης μέσω του δέρματος είναι ελάχιστη, με λιγότερο από 0,9% της εφαρμοζόμενης δόσης να εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο συστηματικών παρενεργειών, ενώ διατηρεί την τοπική δραστικότητα του φαρμάκου.

Αποτελεσματικότητα

Η κλινική αποτελεσματικότητα της ιμικιμόδης έχει τεκμηριωθεί εκτενώς σε πολλαπλές μελέτες. Στη θεραπεία των εξωτερικών γεννητικών κονδυλωμάτων, τα ποσοστά πλήρους κάθαρσης κυμαίνονται μεταξύ 50-84%, με σχετικά χαμηλά ποσοστά υποτροπής. Για τον επιφανειακό βασικοκυτταρικό καρκίνο, οι μελέτες δείχνουν ιστολογική κάθαρση σε ποσοστό 80-90% των περιπτώσεων, ενώ για την ακτινική κεράτωση τα ποσοστά πλήρους κάθαρσης φτάνουν το 45-84%.

Πρόσφατες κλινικές έρευνες καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ιμικιμόδης στη θεραπεία της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του αιδοίου. Σύμφωνα με τους Trutnovsky και συνεργάτες, “το 80% των ασθενών που χρησιμοποίησαν ιμικιμόδη πέτυχαν πλήρη κλινική ανταπόκριση, συγκρινόμενη με 79% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση”, καθιστώντας την τοπική εφαρμογή ιμικιμόδης μια αξιόπιστη εναλλακτική της χειρουργικής θεραπείας.

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Η ιμικιμόδη χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό προφίλ δράσης που την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν αποτύχει ή αντενδείκνυνται. Επιπλέον, τα φαρμακευτικά σκευάσματα ιμικιμόδης έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης αυτοχορήγησης από τον ασθενή, γεγονός που ενισχύει τη συμμόρφωση στη θεραπεία και μειώνει την ανάγκη συχνών επισκέψεων σε επαγγελματίες υγείας.

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί σημαντική ανάπτυξη ανθεκτικότητας στην ιμικιμόδη για τις κύριες ενδείξεις της. Αυτό αποδίδεται στον έμμεσο τρόπο δράσης της μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, σε αντίθεση με άλλα αντιϊικά που δρουν άμεσα στους παθογόνους παράγοντες και είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας. Ωστόσο, η μεταβλητότητα στην ανταπόκριση μεταξύ ασθενών υποδηλώνει την ύπαρξη παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες

Οι προκλινικές μελέτες σε μοντέλα ζώων έχουν αναδείξει την ικανότητα της ιμικιμόδης να εξομαλύνει την αγγειακή δομή των όγκων, ένα φαινόμενο γνωστό ως αγγειακή ομαλοποίηση. Αυτή η ιδιότητα διευρύνει τις πιθανές ογκολογικές εφαρμογές της ιμικιμόδης πέρα από τις τρέχουσες εγκεκριμένες ενδείξεις.

Πρόσφατα πειραματικά δεδομένα από τον Al-Zubaidy και συνεργάτες έχουν επίσης δείξει πιθανή αποτελεσματικότητα της ιμικιμόδης σε ψωριασικές καταστάσεις, διευρύνοντας περαιτέρω το θεραπευτικό της φάσμα.

Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά

Τα δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης από τη χρήση της ιμικιμόδης επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειάς της, με τις περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες να περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής. Ωστόσο, σπάνιες περιπτώσεις συστηματικών παρενεργειών έχουν καταγραφεί και απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Το φαρμακοκινητικό προφίλ της ιμικιμόδης χαρακτηρίζεται από περιορισμένη διαδερμική απορρόφηση, με τα επίπεδα στο πλάσμα να παραμένουν κάτω από τα όρια ανίχνευσης στους περισσότερους ασθενείς. Αυτή η ιδιότητα συμβάλλει στο ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας της ουσίας.

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Συγκριτικά με άλλες θεραπευτικές επιλογές, η ιμικιμόδη προσφέρει το πλεονέκτημα της μη επεμβατικής προσέγγισης με αποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με τις χειρουργικές μεθόδους σε ορισμένες ενδείξεις. Για παράδειγμα, στην ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας, η ιμικιμόδη αποδεικνύεται αποτελεσματική θεραπεία χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με επεμβατικές διαδικασίες.

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις

Πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της ιμικιμόδης σε διάφορες δερματολογικές καταστάσεις. Μια μετα-ανάλυση για τη χρήση της στην ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου έδειξε σημαντικά ποσοστά κάθαρσης του HPV, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα της ιμικιμόδης ως εναλλακτική θεραπεία της κωνοειδούς εκτομής.

Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές

Η έρευνα σχετικά με την ιμικιμόδη συνεχίζεται σε διάφορους τομείς. Ιδιαίτερα υποσχόμενες είναι οι μελέτες για τη χρήση της σε νόσους του στοματικού βλεννογόνου, καθώς και η ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών για τη βελτιστοποίηση της απορρόφησης και της αποτελεσματικότητας.

Καινοτόμες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τη χρήση της ιμικιμόδης σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως μετρονιδαζόλη, για τη δημιουργία προηγμένων συστημάτων χορήγησης φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, ερευνάται η δυνατότητα χρήσης της ιμικιμόδης ως ανοσοενισχυτικού σε συνδυασμό με θεραπείες καρκίνου για την ενίσχυση της αντικαρκινικής ανοσοαπόκρισης.

Ιστορία του φαρμάκου

Η ιμικιμόδη αναπτύχθηκε αρχικά από την εταιρεία 3M Pharmaceuticals τη δεκαετία του 1980 ως μέρος της έρευνας για νέους τροποποιητές της ανοσολογικής απόκρισης. Η ουσία έλαβε έγκριση από τον FDA το 1997 για τη θεραπεία των εξωτερικών γεννητικών κονδυλωμάτων, ενώ αργότερα, το 2004, επεκτάθηκαν οι ενδείξεις της για τη θεραπεία του επιφανειακού βασικοκυτταρικού καρκινώματος και της ακτινικής κεράτωσης.

Στην Ελλάδα, η ιμικιμόδη εντάχθηκε στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθιστώντας την προσιτή σε ασθενείς με συγκεκριμένες δερματολογικές παθήσεις. Η χρήση της στον ελληνικό πληθυσμό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για τη θεραπεία των εξωτερικών γεννητικών κονδυλωμάτων που παρουσιάζουν σημαντική επίπτωση στη χώρα.

Συνοπτικά για την QUIMODIA

Η ιμικιμόδη (φάρμακο QUIMODIA) αποτελεί έναν τροποποιητή της ανοσολογικής απάντησης με εφαρμογή σε δερματικές παθήσεις. Ενδείκνυται κυρίως για τη θεραπεία κονδυλωμάτων στην περιγεννητική περιοχή, επιφανειακού βασικοκυτταρικού καρκινώματος και ακτινικής κεράτωσης. Η αποτελεσματικότητά της βασίζεται στην ενεργοποίηση των TLR7 υποδοχέων και την επακόλουθη παραγωγή κυτοκινών. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ αντενδείκνυται σε παιδιά. Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τοπικές δερματικές αντιδράσεις όπως ερύθημα, κνησμό και απολέπιση, ενώ σπανιότερα παρατηρούνται συστημικές εκδηλώσεις τύπου γριππώδους συνδρομής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. Διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην συγκεκριμένη δραστική ουσία και δεν αντικαθιστά τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ιμικιμόδη και πώς δρα στον οργανισμό;

Η ιμικιμόδη είναι ένας τροποποιητής της ανοσολογικής απόκρισης που ενεργοποιεί συγκεκριμένους υποδοχείς (TLR7) στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την παραγωγή κυτοκινών όπως η ιντερφερόνη-α, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά ιών και καρκινικών κυττάρων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον μηχανισμό δράσης της.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με QUIMODIA και πότε θα δω αποτελέσματα;

Η διάρκεια της θεραπείας με QUIMODIA εξαρτάται από την πάθηση: για κονδυλώματα διαρκεί έως 16 εβδομάδες, για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα 6 εβδομάδες, και για ακτινική κεράτωση 4 εβδομάδες με πιθανή επανάληψη. Τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από 2-4 εβδομάδες, αλλά η πλήρης ανταπόκριση απαιτεί συμπλήρωση της θεραπείας. Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Είναι φυσιολογικές οι δερματικές αντιδράσεις που εμφανίζονται κατά τη χρήση της ιμικιμόδης;

Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις αποτελούν αναμενόμενο μέρος της θεραπείας με ιμικιμόδη και δείχνουν ότι το φάρμακο δρα. Ερύθημα, κνησμός, αίσθημα καύσου και απολέπιση θεωρούνται φυσιολογικές αντιδράσεις. Ωστόσο, αν οι αντιδράσεις είναι έντονες ή προκαλούν σημαντική δυσφορία, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για αξιολόγηση και πιθανή προσαρμογή της θεραπείας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω QUIMODIA κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό;

Η χρήση της QUIMODIA κατά την εγκυμοσύνη δεν συνιστάται λόγω ανεπαρκών δεδομένων ασφαλείας. Δεν είναι επίσης γνωστό αν η ιμικιμόδη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Εάν είστε έγκυος, σχεδιάζετε εγκυμοσύνη ή θηλάζετε, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από οποιαδήποτε χρήση του φαρμάκου για εξατομικευμένη αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών.

Πρέπει να αποφεύγω την έκθεση στον ήλιο κατά τη θεραπεία με ιμικιμόδη;

Ναι, συνιστάται αποφυγή ή ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ιμικιμόδη. Το φάρμακο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, επιδεινώνοντας τις τοπικές δερματικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό υψηλής προστασίας και προστατευτικό ρουχισμό εάν η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για επιπλέον οδηγίες.

Τι πρέπει να κάνω αν ξεχάσω να εφαρμόσω μια δόση QUIMODIA;

Εάν παραλείψετε μια δόση QUIMODIA, μην εφαρμόσετε διπλή ποσότητα την επόμενη φορά. Απλώς συνεχίστε με το κανονικό πρόγραμμα εφαρμογής σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Η συνέπεια στη θεραπεία είναι σημαντική για την αποτελεσματικότητα, αλλά η υπερβολική χρήση μπορεί να αυξήσει τις τοπικές αντιδράσεις. Εάν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Μπορεί η QUIMODIA να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων δερματικών παθήσεων;

Αν και η QUIMODIA έχει εγκριθεί συγκεκριμένα για κονδυλώματα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακτινική κεράτωση, υπάρχουν έρευνες για τη χρήση της σε άλλες καταστάσεις όπως ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου και αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου. Ωστόσο, η χρήση εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων πρέπει να γίνεται μόνο υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη και μετά από εξατομικευμένη αξιολόγηση από ειδικό.

 

Βιβλιογραφία

  1. Al-Zubaidy, A.A., Khafaji, A.W., & Farhood, I.G. (2025). Effects of topical isoxsuprine ointment on imiquimod-induced psoriasiform skin inflammation in mice. Naunyn-Schmiedeberg’s archives of pharmacology.
  2. Chen, Y.P., Chiu, C.F., Wang, C.N., & Lin, C.C. (2025). Conglomerated Imiquimod and Metronidazole Incorporated Biodegradable Nanofibrous Mats for Potential Therapy of Cervical Cancer. International Journal of Nanomedicine.
  3. Hamar, B., Teutsch, B., Hoffmann, E., Hegyi, P., & Harnos, A. (2024). Imiquimod is effective in reducing cervical intraepithelial neoplasia: a systematic review and meta-analysis. Cancers, 16(8), 1610.
  4. Li, R., Zhou, X., Mao, M., Chen, W., & Zhu, W. (2025). Dihydromyricetin alleviates imiquimod-induced psoriasiform inflammation by inhibiting M1 macrophage polarization. Archives of Dermatological Research.
  5. Magdalena, J.B., Justyna, C., Joanna, C., & Ryszard, S. (2025). Normalization of tumor vasculature by imiquimod: proposal for a new anticancer therapeutic indication for a TLR7 agonist. Cancer Immunology, Immunotherapy.
  6. Mello Palma, V., Frank, L.A., Balinha, D.M. (2024). Is imiquimod a promising drug to treat oral mucosa diseases? A scoping review and new perspectives. British Journal of Clinical Pharmacology.
  7. Trutnovsky, G., Reich, O., Joura, E.A., & Holter, M. (2022). Topical imiquimod versus surgery for vulvar intraepithelial neoplasia: a multicentre, randomised, phase 3, non-inferiority trial. The Lancet.
  8. Zhang, X., Xie, Y., & Wang, L. (2023). Rare cutaneous side effects of imiquimod: A review on its mechanisms, diagnosis, and management. Dermatology and Therapy.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.