CABLIVI: Οδηγίες Χρήσεως, Παρενέργειες, Δοσολογία, Πληροφορίες, Επιστημονικές Μελέτες

Πληροφορίες για το CABLIVI: Ενδείξεις, ανεπιθύμητες ενέργειες και σημαντικές προφυλάξεις.

Πληροφορίες για το CABLIVI

Το CABLIVI είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων που πάσχουν από επίκτητη θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (aTTP), μια σπάνια και απειλητική για τη ζωή διαταραχή της πήξης του αίματος. Το ενεργό συστατικό του CABLIVI είναι η καπλασιζουμάμπη, ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα νανοσώματος που στοχεύει τον παράγοντα von Willebrand (vWF).

Άλλα φάρμακα παγκοσμίως που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία είναι το Cablivi από την Sanofi στις ΗΠΑ, το Caplacizumab από την Ablynx στην Ευρώπη, κ.α. Στο παρόν άρθρο, αναλύουμε τη δραστική ουσία καπλασιζουμάμπη, η οποία συναντάται σε διάφορα φάρμακα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του CABLIVI. Κάθε εμπορικό σκεύασμα μπορεί να έχει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κατασκευαστή, επομένως οι χρήστες πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης που εσωκλείεται στη συσκευασία και να ακολουθούν τις οδηγίες του φαρμακοποιού.

Μηχανισμός δράσης: Η καπλασιζουμάμπη δεσμεύεται στην περιοχή Α1 του vWF, αποτρέποντας την αλληλεπίδρασή του με τα αιμοπετάλια. Αυτό εμποδίζει την υπερβολική συσσώρευση αιμοπεταλίων που προκαλείται από τα υπερμεγέθη πολυμερή του vWF, χαρακτηριστικό γνώρισμα της aTTP (Scully et al.).

Χημική δομή: Η καπλασιζουμάμπη είναι ένα ανθρωποποιημένο δισθενές νανόσωμα αποτελούμενο από δύο πανομοιότυπα μονομερή συνδεδεμένα με συνδέτη τριών αλανινών.

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιθρομβωτικός παράγοντας.

Η καπλασιζουμάμπη αναπτύχθηκε από την Ablynx και έλαβε πρώτη παγκόσμια έγκριση το 2018 για τη θεραπεία της aTTP (Duggan). Σημαντικές κλινικές μελέτες που διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της καπλασιζουμάμπης περιλαμβάνουν τις “Caplacizumab for Acquired Thrombotic Thrombocytopenic Purpura” (Peyvandi et al.) και “Caplacizumab Treatment for Acquired Thrombotic Thrombocytopenic Purpura” (Scully et al.).

Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση

  • Κωδικός ATC: B01AX07
  • Τίτλος: Caplacizumab
  • Κατηγοριοποίηση: B Αίμα και αιμοποιητικά όργανα → B01 Αντιθρομβωτικοί παράγοντες → B01A Αντιθρομβωτικοί παράγοντες → B01AX Άλλοι αντιθρομβωτικοί παράγοντες

Τρόποι και περιορισμοί διάθεσης

  • Θετικός κατάλογος
  • Μόνο για νοσοκομειακή χρήση
  • Φάρμακο υψηλού κόστους

 

Οδηγίες Χρήσης/Ενδείξεις για το CABLIVI

Το CABLIVI ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων που παρουσιάζουν επεισόδια επίκτητης θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας (aTTP), σε συνδυασμό με πλασμαφαίρεση και ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Η συνιστώμενη δόση έναρξης είναι 10 mg χορηγούμενα με ενδοφλέβια ένεση πριν από την πλασμαφαίρεση. Ακολουθεί ημερήσια υποδόρια δόση 10 mg μετά την ολοκλήρωση κάθε πλασμαφαίρεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, και για 30 ημέρες μετά τη διακοπή της πλασμαφαίρεσης. Σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανέναρξης της θεραπείας με CABLIVI (Peyvandi et al.).

Η θεραπεία με καπλασιζουμάμπη θα πρέπει να ξεκινά και να επιβλέπεται από ιατρούς με εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με θρομβωτικές μικροαγγειοπάθειες (Duggan). Ο ασθενής ή ο φροντιστής μπορούν να χορηγήσουν το CABLIVI μετά από επαρκή εκπαίδευση.

Παρενέργειες

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με CABLIVI περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγικά συμβάντα (π.χ. επίσταξη, αιμορραγία των ούλων)
  • Κεφαλαλγία
  • Κόπωση

Σπάνιες παρενέργειες:

  • Αντιδράσεις υπερευαισθησίας, συμπεριλαμβανομένου του αγγειοοιδήματος

 

Προειδοποιήσεις

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους:

  • Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικών επιπλοκών.

Ειδικές προειδοποιήσεις για παιδιά:

  • Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της καπλασιζουμάμπης σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.

Ειδικές προειδοποιήσεις για εγκύους:

  • Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη χρήση της καπλασιζουμάμπης σε έγκυες γυναίκες. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο εάν το πιθανό όφελος δικαιολογεί τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο.

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

  • Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα
  • Ενεργή κλινικά σημαντική αιμορραγία
  • Ταυτόχρονη χρήση από του στόματος αντιπηκτικών

Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας (π.χ. πρόσφατο τραύμα, χειρουργική επέμβαση).

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου:

  • Η καπλασιζουμάμπη μπορεί να ενισχύσει την αντιπηκτική δράση των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ (π.χ. βαρφαρίνη).
  • Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες επίσημων αλληλεπιδράσεων.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής:

  • Δεν έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις μεταξύ του CABLIVI και των τροφών.

Υπερδοσολογία

Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο για την καπλασιζουμάμπη. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για σημεία ή συμπτώματα αιμορραγίας και να λάβει την κατάλληλη συμπτωματική θεραπεία.

Δοσολογία και χορήγηση

Το CABLIVI θα πρέπει να χορηγείται από επαγγελματίες υγείας. Η συνιστώμενη δόση είναι 10 mg ημερησίως, χορηγούμενα με υποδόρια ένεση στην κοιλιακή χώρα.

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση: Εάν παραλείψετε μια δόση του CABLIVI, χορηγήστε την το συντομότερο δυνατό. Εάν απομένουν λιγότερες από 12 ώρες μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό δοσολογικό σχήμα. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε.

Το CABLIVI είναι αποτελεσματικό φάρμακο στις θρομβώσεις

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στην καπλασιζουμάμπη (CABLIVI) δεν έχει αναφερθεί έως σήμερα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθούνται στενά οι ασθενείς για ενδείξεις μειωμένης αποτελεσματικότητας ή αποτυχίας της θεραπείας. Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και να διερευνώνται περαιτέρω.

Προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της καπλασιζουμάμπης στη θεραπεία της επίκτητης θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας (aTTP). Σε μια βασική κλινική δοκιμή φάσης III, η καπλασιζουμάμπη, σε συνδυασμό με πλασμαφαίρεση και ανοσοκατασταλτική θεραπεία, οδήγησε σε ταχύτερη επίλυση του επεισοδίου aTTP και σε μειωμένο κίνδυνο υποτροπής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (Scully et al.). Μια άλλη μελέτη διερεύνησε τη μακροχρόνια έκβαση των ασθενών που έλαβαν καπλασιζουμάμπη και διαπίστωσε διατηρούμενο όφελος όσον αφορά την πρόληψη των υποτροπών (Peyvandi et al.).

Η συνεχιζόμενη παρακολούθηση της ασφάλειας μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου (φαρμακοεπαγρύπνηση) είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό τυχόν σπάνιων ή μακροχρόνιων ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να μην έχουν παρατηρηθεί στις κλινικές δοκιμές. Οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς ενθαρρύνονται να αναφέρουν ύποπτες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις ρυθμιστικές αρχές.

Όσον αφορά τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά, η καπλασιζουμάμπη παρουσιάζει σχεδόν πλήρη βιοδιαθεσιμότητα μετά από υποδόρια χορήγηση. Η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα επιτυγχάνεται περίπου 6-7 ώρες μετά τη χορήγηση. Η καπλασιζουμάμπη εμφανίζει γραμμική φαρμακοκινητική, με συσσώρευση του φαρμάκου έως και 1,5 φορές μετά από επαναλαμβανόμενες δόσεις των 10 mg. Ο μέσος (± τυπική απόκλιση) όγκος κατανομής κατά τη σταθερή κατάσταση είναι 6,33 (± 2,11) L. Ο μεταβολισμός της καπλασιζουμάμπης δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Ως μονοκλωνικό αντίσωμα νανοσώματος, αναμένεται να αποικοδομείται σε μικρά πεπτίδια και μεμονωμένα αμινοξέα μέσω καταβολικών οδών, παρόμοια με τις ενδογενείς ανοσοσφαιρίνες. Η φαινόμενη τελική ημίσεια ζωή του φαρμάκου είναι 8-9 ημέρες.

Συνολικά, η καπλασιζουμάμπη αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπευτική προσέγγιση για μια σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή διαταραχή. Περαιτέρω μακροχρόνιες μελέτες θα βοηθήσουν στον καλύτερο χαρακτηρισμό της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς της. Όπως επισημαίνει η Duggan, η έγκριση της καπλασιζουμάμπης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη διαχείριση της aTTP.

 

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα της καπλασιζουμάμπης (CABLIVI) στη θεραπεία της επίκτητης θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας (aTTP) έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές κλινικές μελέτες. Στη μελέτη HERCULES, μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή φάσης III, η καπλασιζουμάμπη σε συνδυασμό με πλασμαφαίρεση και ανοσοκαταστολή οδήγησε σε ταχύτερη επίτευξη ύφεσης και μειωμένο κίνδυνο υποτροπής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (Scully et al.). Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, όπως η δοκιμή TITAN, στην οποία η καπλασιζουμάμπη επέδειξε παρόμοια οφέλη (Peyvandi et al.).

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν περαιτέρω ενισχύσει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της καπλασιζουμάμπης. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που περιελάμβανε δεδομένα από τέσσερις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές διαπίστωσε ότι η καπλασιζουμάμπη συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ύφεσης, μικρότερη διάρκεια της πλασμαφαίρεσης και μειωμένο κίνδυνο υποτροπής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή τη συνήθη φροντίδα. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για τον ρόλο της καπλασιζουμάμπης ως συμπληρωματικής θεραπείας στην aTTP.

Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της χρήσης της καπλασιζουμάμπης στην κλινική πρακτική. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του ιδανικού χρόνου έναρξης της θεραπείας, της διάρκειας της θεραπείας και των στρατηγικών παρακολούθησης για την ανίχνευση υποτροπών. Επιπλέον, διερευνάται ο δυνητικός ρόλος της καπλασιζουμάμπης σε άλλες μορφές θρομβωτικής μικροαγγειοπάθειας, όπως το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, η καπλασιζουμάμπη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη φροντίδα των ασθενών με aTTP. Με την ικανότητά της να επιταχύνει την ανάρρωση και να μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής, η καπλασιζουμάμπη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα κλινικά αποτελέσματα και την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Καθώς συσσωρεύονται περισσότερα δεδομένα από μετεγκριτικές μελέτες και καταχωρίσεις, η βέλτιστη ενσωμάτωση της καπλασιζουμάμπης στα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα αποσαφηνιστεί περαιτέρω. Η ανάπτυξη της καπλασιζουμάμπης αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό θεραπευτικό άθλο και υπόσχεται να βελτιώσει ουσιαστικά την έκβαση μιας σπάνιας αλλά δυνητικά καταστροφικής διαταραχής, όπως τονίζει η Duggan.

 

Περιληπτικά

Η καπλασιζουμάμπη (φάρμακο CABLIVI) είναι ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα νανοσώματος που ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων με επεισόδια επίκτητης θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας (aTTP). Χορηγείται ενδοφλεβίως ή υποδορίως σε συνδυασμό με πλασμαφαίρεση και ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αιμορραγία, κεφαλαλγία και κόπωση. Η καπλασιζουμάμπη αντενδείκνυται σε ασθενείς με ενεργή κλινικά σημαντική αιμορραγία ή υπερευαισθησία στο φάρμακο. Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα της καπλασιζουμάμπης στην επίτευξη ταχύτερης ύφεσης και στη μείωση των υποτροπών της aTTP. Περαιτέρω έρευνα διεξάγεται για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της στην κλινική πρακτική και τη διερεύνηση του ρόλου της σε άλλες διαταραχές.

farmakologia.gr

 

Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Στο παρόν άρθρο εστιάζουμε στην ανάλυση των δραστικών ουσιών. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε ρητά την αυτοχορήγηση. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια στις πληροφορίες αλλά δεν παρέχεται κάποια εγγύηση. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση των πληροφοριών του παρόντος άρθρου.

Βιβλιογραφία

  • Duggan, S. “Caplacizumab: First Global Approval.” Drugs, 2018, link.springer.com
  • Peyvandi, F., et al. “Caplacizumab for Acquired Thrombotic Thrombocytopenic Purpura.” New England Journal of Medicine, 2016, www.nejm.org
  • Scully, M., et al. “Caplacizumab Treatment for Acquired Thrombotic Thrombocytopenic Purpura.” New England Journal of Medicine, 2019, www.nejm.org

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.