BALEPTON: Οδηγίες Χρήσεως, Παρενέργειες, Δοσολογία, Πληροφορίες, Επιστημονικές Μελέτες

Το Balepton περιέχει τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη.Πληροφορίες για το Balepton

Το Balepton είναι ένα αντιβιοτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων. Το ενεργό συστατικό του είναι η σιπροφλοξασίνη, μια συνθετική φθοριοκινολόνη ευρέος φάσματος. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, των πνευμόνων, του δέρματος, των οστών και των αρθρώσεων, καθώς και για τη θεραπεία της γονόρροιας.

Άλλα φάρμακα με τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη περιλαμβάνουν το Cipro, το Ciproxin, το Ciprobay, το Ciflox κ.α. Στο παρόν άρθρο, αναλύουμε τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη, η οποία συναντάται σε πολλά φάρμακα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Balepton. Κάθε εμπορικό σκεύασμα μπορεί να έχει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κατασκευαστή, επομένως οι χρήστες πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης που εσωκλείεται στη συσκευασία και να ακολουθούν τις οδηγίες του φαρμακοποιού.

·Μηχανισμός δράσης: Η σιπροφλοξασίνη αναστέλλει τη DNA γυράση, ένα ένζυμο απαραίτητο για την αντιγραφή, τη μεταγραφή, την επιδιόρθωση και τον ανασυνδυασμό του βακτηριακού DNA.·

·Χημική δομή: Η σιπροφλοξασίνη είναι ένα μόριο που αποτελείται από έναν πυρήνα κινολόνης με έναν κυκλοπροπυλο-υποκατάστατο στη θέση 1, μια φθορο-ομάδα στη θέση 6 και μια πιπεραζινυλο-ομάδα στη θέση 7.·

·Θεραπευτική κατηγορία: Αντιβιοτικά κινολόνης.·

Η σιπροφλοξασίνη ανακαλύφθηκε το 1981 από ερευνητές της Bayer AG στη Γερμανία. Εγκρίθηκε για ιατρική χρήση το 1987. Σύμφωνα με τους Makwana et al. (2016) στο άρθρο “Development and characterization of in-situ gel for ophthalmic formulation containing ciprofloxacin hydrochloride”, η σιπροφλοξασίνη είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά κινολόνης. Οι Karimi et al. (2018) στο άρθρο “Physicochemical stability and aerosolization performance of dry powder inhalation system containing ciprofloxacin hydrochloride” αναφέρουν ότι η χρήση της σιπροφλοξασίνης σε συστήματα ξηρής σκόνης για εισπνοή έχει μελετηθεί εκτενώς.

Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση

  • Κωδικός ATC: J01MA02
  • Τίτλος: Σιπροφλοξασίνη
  • Κατηγοριοποίηση: Αντιβακτηριακά για συστημική χρήση, Κινολόνες, Φθοριοκινολόνες

Τρόποι και περιορισμοί διάθεσης

Το Balepton διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή. Συμπεριλαμβάνεται στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται έγκριση για τη χορήγησή του ως φάρμακο υψηλού κόστους. Διατίθεται κυρίως για νοσοκομειακή χρήση, αλλά μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε εξωτερικούς ασθενείς με ειδική συνταγή.

 

Οδηγίες Χρήσης/Ενδείξεις για το Balepton

Το Balepton (σιπροφλοξασίνη) ενδείκνυται για τη θεραπεία των ακόλουθων λοιμώξεων:

  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • Λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων
  • Οστεομυελίτιδα
  • Σηπτική αρθρίτιδα
  • Λοιμώδης διάρροια
  • Τυφοειδής πυρετός
  • Γονόρροια

Παρενέργειες

Οι πιθανές παρενέργειες του Balepton περιλαμβάνουν:

  • Συχνές παρενέργειες: Ναυτία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος, δυσπεψία, κεφαλαλγία, ζάλη.
  • Σπάνιες παρενέργειες: Αναφυλακτικές αντιδράσεις, σπασμοί, ψευδαίσθηση, σύγχυση, κατάθλιψη, αϋπνία, εξάνθημα, κνησμός, αγγειοοίδημα.

Προειδοποιήσεις

  • Ηλικιωμένοι: Οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στις παρενέργειες της σιπροφλοξασίνης, ιδιαίτερα στην τενοντίτιδα και τη ρήξη τένοντα.
  • Παιδιά: Η χρήση της σιπροφλοξασίνης σε παιδιά και εφήβους πρέπει να αποφεύγεται λόγω του κινδύνου πρόκλησης αρθροπάθειας.
  • Έγκυες: Η σιπροφλοξασίνη δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

  • Υπερευαισθησία στη σιπροφλοξασίνη ή σε άλλες κινολόνες
  • Ιστορικό διαταραχών των τενόντων που σχετίζονται με τη χορήγηση φθοροκινολονών
  • Επιληψία ή άλλες διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία
  • Μυασθένεια gravis

Αλληλεπιδράσεις

  • Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου: Η σιπροφλοξασίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιόξινα, σίδηρο, ασβέστιο, θεοφυλλίνη, βαρφαρίνη, φαινυτοΐνη, ΜΣΑΦ, κυκλοσπορίνη κ.α.
  • Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής: Η απορρόφηση της σιπροφλοξασίνης μπορεί να μειωθεί όταν λαμβάνεται με γαλακτοκομικά προϊόντα ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Υπερδοσολογία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται στενά και να λαμβάνει υποστηρικτική θεραπεία. Η αιμοκάθαρση ή η περιτοναϊκή κάθαρση δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά τη σιπροφλοξασίνη από το σώμα.

Δοσολογία και χορήγηση

Η δοσολογία εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τον τύπο της λοίμωξης:

  • Ενήλικες: 250-750 mg δύο φορές την ημέρα
  • Παιδιά: 20-30 mg/kg/ημέρα σε δύο δόσεις (μόνο σε σοβαρές λοιμώξεις)

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση: Πάρτε τη δόση αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό πρόγραμμα. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας: Η εκτεταμένη χρήση της σιπροφλοξασίνης (Balepton) έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών. Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ανθεκτικότητας. Οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να συνταγογραφούν τη σιπροφλοξασίνη μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να ολοκληρώνουν το πλήρες σχήμα θεραπείας.

Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες: Εκτεταμένες προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της σιπροφλοξασίνης. Αυτές οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά της έναντι ενός ευρέος φάσματος βακτηριακών λοιμώξεων, καθώς και το προφίλ ασφάλειάς της όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες.

Μετεγκριτικές μελέτες: Από την εισαγωγή της σιπροφλοξασίνης στην κλινική πρακτική, πολυάριθμες μετεγκριτικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για την περαιτέρω αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς της σε πραγματικές συνθήκες. Αυτές οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών και έχουν παράσχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της σιπροφλοξασίνης σε ειδικούς πληθυσμούς ασθενών.

Φαρμακοεπαγρύπνηση: Η συνεχής παρακολούθηση της ασφάλειας της σιπροφλοξασίνης μετά την κυκλοφορία της στην αγορά είναι ζωτικής σημασίας. Τα προγράμματα φαρμακοεπαγρύπνησης επιτρέπουν τον εντοπισμό και τη διαχείριση σπάνιων ή απροσδόκητων ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να μην έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Abass (2017) στη μελέτη τους “Synthesis New Liquid Selective Electrodes of Ciprofloxacin Hydrochloride for Determination Ciprofloxacin in Pure form and Pharmaceuticals Preparation” ανέπτυξαν ένα νέο ηλεκτρόδιο επιλεκτικό για υγρά για τον προσδιορισμό της σιπροφλοξασίνης, επιτρέποντας τον ακριβή προσδιορισμό του φαρμάκου σε καθαρή μορφή και φαρμακευτικά παρασκευάσματα.

Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά: Η σιπροφλοξασίνη απορροφάται καλά από το γαστρεντερικό σωλήνα, με απόλυτη βιοδιαθεσιμότητα περίπου 70%. Διανέμεται ευρέως στους ιστούς και τα σωματικά υγρά, φτάνοντας σε θεραπευτικές συγκεντρώσεις σε περιοχές όπως οι πνεύμονες, τα οστά, ο προστάτης και το ουροποιητικό σύστημα. Μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται κυρίως μέσω των νεφρών, με χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 4 ώρες σε ασθενείς με φυσιολογική νεφρική λειτουργία.

 

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα της σιπροφλοξασίνης (Balepton) έναντι ενός ευρέος φάσματος βακτηριακών λοιμώξεων έχει τεκμηριωθεί εκτενώς μέσω κλινικών μελετών και της πραγματικής κλινικής εμπειρίας. Ως φθοριοκινολόνη δεύτερης γενιάς, η σιπροφλοξασίνη επιδεικνύει ισχυρή δράση έναντι τόσο θετικών κατά Gram όσο και αρνητικών κατά Gram βακτηρίων, καθιστώντας την μια πολύτιμη θεραπευτική επιλογή για ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων.

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις: Πολυάριθμες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της σιπροφλοξασίνης σε διάφορες κλινικές καταστάσεις. Αυτές οι αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει την υπεροχή ή την παρόμοια αποτελεσματικότητα της σιπροφλοξασίνης σε σύγκριση με άλλα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος, του δέρματος και των μαλακών μορίων και άλλων λοιμώξεων. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν επίσης τη σημασία της ορθολογικής χρήσης της σιπροφλοξασίνης για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς της και τον περιορισμό της ανάπτυξης αντοχής.

Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές: Η συνεχιζόμενη έρευνα επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση της χρήσης της σιπροφλοξασίνης, στη διερεύνηση νέων θεραπευτικών ενδείξεων και στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων χορήγησης φαρμάκων. Για παράδειγμα, οι Makwana et al. (2016) διερεύνησαν τη δυνατότητα ενός οφθαλμικού σκευάσματος γέλης σιπροφλοξασίνης in-situ για τη θεραπεία οφθαλμικών λοιμώξεων, ενώ οι Karimi et al. (2018) στο άρθρο τους “Physicochemical stability and aerosolization performance of dry powder inhalation system containing ciprofloxacin hydrochloride” μελέτησαν τη φυσικοχημική σταθερότητα και την απόδοση εκνέφωσης ενός συστήματος εισπνοής ξηράς σκόνης που περιέχει υδροχλωρική σιπροφλοξασίνη ως πιθανή θεραπευτική επιλογή για αναπνευστικές λοιμώξεις.

Καθώς η απειλή της βακτηριακής αντοχής εξελίσσεται, η μελλοντική έρευνα θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της σιπροφλοξασίνης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σχημάτων δοσολογίας, τη διερεύνηση συνεργιστικών συνδυασμών φαρμάκων και την εξέλιξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Είναι σαφές ότι η σιπροφλοξασίνη θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων, και η συνεχιζόμενη έρευνα θα είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της και τη μεγιστοποίηση των κλινικών οφελών της.

 

Περιληπτικά

Η σιπροφλοξασίνη (Balepton) είναι ένα αντιβιοτικό φθοριοκινολόνης ευρέος φάσματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων. Ενδείκνυται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος, του δέρματος και των μαλακών μορίων, καθώς και για τη θεραπεία της γονόρροιας και του τυφοειδούς πυρετού. Οι συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές, κεφαλαλγία και ζάλη, ενώ σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν τενοντίτιδα, ηπατική δυσλειτουργία και νευρολογικές διαταραχές. Η σιπροφλοξασίνη αντενδείκνυται σε ασθενείς με υπερευαισθησία στις κινολόνες και σε εκείνους με ιστορικό διαταραχών των τενόντων που σχετίζονται με τη χρήση φθοροκινολονών. Απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση σε ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους. Η σιπροφλοξασίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και τρόφιμα, επομένως είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση. Παρά τις προκλήσεις της βακτηριακής αντοχής, η σιπροφλοξασίνη παραμένει μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή όταν χρησιμοποιείται με σύνεση.

farmakologia.gr

 

Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Στο παρόν άρθρο εστιάζουμε στην ανάλυση των δραστικών ουσιών. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε ρητά την αυτοχορήγηση. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια στις πληροφορίες αλλά δεν παρέχεται κάποια εγγύηση. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση των πληροφοριών του παρόντος άρθρου.

Βιβλιογραφία

  • Abass, A.M. “Synthesis New Liquid Selective Electrodes of Ciprofloxacin Hydrochloride for Determination Ciprofloxacin in Pure form and Pharmaceuticals Preparation.” Baghdad Science Journal, 2017, iasj.net
  • Karimi, K., et al. “Physicochemical stability and aerosolization performance of dry powder inhalation system containing ciprofloxacin hydrochloride.” Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, vol. 148, 2018, pp. 49-56, sciencedirect.com
  • Makwana, S.B., et al. “Development and characterization of in-situ gel for ophthalmic formulation containing ciprofloxacin hydrochloride.” Results in Pharma Sciences, vol. 6, 2016, pp. 1-6, sciencedirect.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.