Περιεχόμενα
Πληροφορίες για το OLAPINE
Το OLAPINE περιέχει τη δραστική ουσία ολανζαπίνη (olanzapine). Πρόκειται για ένα αντιψυχωσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και των μανιακών επεισοδίων. Η ολανζαπίνη ανήκει στην κατηγορία των άτυπων αντιψυχωσικών και δρα σε διάφορους υποδοχείς του εγκεφάλου για να ρυθμίσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Το OLAPINE χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων ψύχωσης, όπως ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες, καθώς και για τη σταθεροποίηση της διάθεσης σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.
- Ενεργά συστατικά: ολανζαπίνη
- Θεραπευτική κατηγορία: Αντιψυχωσικό, αντιμανιακό, σταθεροποιητικό της διάθεσης
- Χημική δομή: Θειενοβενζοδιαζεπίνη
- Μηχανισμός δράσης: Ανταγωνιστής υποδοχέων ντοπαμίνης και σεροτονίνης
Ιστορία του φαρμάκου
Η ολανζαπίνη αναπτύχθηκε από την εταιρεία Eli Lilly και εγκρίθηκε για χρήση το 1996 στις ΗΠΑ. Αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιψυχωσικά φάρμακα παγκοσμίως. Πρόσφατες μελέτες έχουν διερευνήσει νέες εφαρμογές και συνδυασμούς της ολανζαπίνης, όπως ο συνδυασμός με σαμιδορφάνη για τον έλεγχο της αύξησης βάρους. Σύμφωνα με τους Correll et al., “Ο συνδυασμός ολανζαπίνης/σαμιδορφάνης οδήγησε σε σημαντικά μικρότερη αύξηση βάρους συγκριτικά με τη μονοθεραπεία ολανζαπίνης” (American Journal of Psychiatry, 2020).
Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση
- Κωδικός ATC: N05AH03
- Τίτλος: Olanzapine
- Κατηγοριοποίηση:
- N: Νευρικό σύστημα
- N05: Ψυχοτρόπα
- N05A: Αντιψυχωσικά
- N05AH: Διαζεπίνες, οξαζεπίνες και θειαζεπίνες
Οδηγίες Χρήσεως/Ενδείξεις του OLAPINE
Το OLAPINE χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ακόλουθων ψυχιατρικών διαταραχών:
- Σχιζοφρένεια: Ελέγχει τα θετικά και αρνητικά συμπτώματα της νόσου.
- Διπολική διαταραχή: Αντιμετωπίζει τα μανιακά ή μεικτά επεισόδια.
- Πρόληψη υποτροπών: Σε ασθενείς με διπολική διαταραχή που έχουν ανταποκριθεί στη θεραπεία.
Σύμφωνα με τους Meftah et al., “Η ολανζαπίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση των υποτροπών σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή” (Postgraduate Medicine, 2020).
Αντενδείξεις και Προφυλάξεις
Το OLAPINE αντενδείκνυται σε:
- Υπερευαισθησία στην ολανζαπίνη
- Κίνδυνο γλαυκώματος κλειστής γωνίας
Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με:
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Διαβήτη ή προδιάθεση για διαβήτη
- Ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία
- Ιστορικό επιληπτικών κρίσεων
Οι Correll et al. αναφέρουν: “Η παρακολούθηση του μεταβολικού προφίλ είναι απαραίτητη κατά τη θεραπεία με ολανζαπίνη” (American Journal of Psychiatry, 2020).
Δοσολογία και χορήγηση
Η δοσολογία εξατομικεύεται ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς:
- Σχιζοφρένεια: Συνήθως 5-10 mg ημερησίως
- Μανιακά επεισόδια: Αρχικά 15 mg ημερησίως
- Πρόληψη υποτροπών: 5-20 mg ημερησίως
Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση
Εάν παραλείψετε μια δόση, λάβετέ την το συντομότερο δυνατό. Αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και συνεχίστε το κανονικό πρόγραμμα. Μη διπλασιάζετε τη δόση.
Αλληλεπιδράσεις
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου:
- Αντιυπερτασικά: Πιθανή ενίσχυση της υποτασικής δράσης
- Λεβοντόπα: Ανταγωνισμός της δράσης της
- Φλουβοξαμίνη: Αύξηση των επιπέδων ολανζαπίνης στο αίμα
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής:
- Αλκοόλ: Ενίσχυση της καταστολής του ΚΝΣ
- Καφεΐνη: Πιθανή μείωση της αποτελεσματικότητας της ολανζαπίνης
Οι Paik et al. τονίζουν: “Η προσεκτική παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων είναι απαραίτητη για την ασφαλή χρήση της ολανζαπίνης” (Drugs, 2021).
Υπενθυμίζεται στους ασθενείς να συμβουλεύονται πάντα το φύλλο οδηγιών που εσωκλείεται στο φάρμακο για λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες χρήσης.
Παρενέργειες του OLAPINE
Οι παρενέργειες του OLAPINE ποικίλλουν σε συχνότητα και σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες:
Πιθανές παρενέργειες:
- Αύξηση βάρους
- Υπνηλία
- Ζάλη
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηροστομία
- Αυξημένη όρεξη
Σπάνιες παρενέργειες:
- Υπεργλυκαιμία
- Διαταραχές κίνησης
- Καταρράκτης
- Ηπατική δυσλειτουργία
- Λευκοπενία
Οι Correll et al. αναφέρουν: “Η αύξηση βάρους αποτελεί σημαντική ανησυχία κατά τη θεραπεία με ολανζαπίνη, αλλά ο συνδυασμός με σαμιδορφάνη μπορεί να μετριάσει αυτή την παρενέργεια” (American Journal of Psychiatry, 2020).
Προειδοποιήσεις
Ειδικές προειδοποιήσεις:
- Ηλικιωμένοι: Αυξημένος κίνδυνος πτώσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων
- Παιδιά: Δεν συνιστάται σε άτομα κάτω των 18 ετών
- Έγκυες: Πιθανοί κίνδυνοι για το έμβρυο, χρήση μόνο εάν το όφελος υπερτερεί του κινδύνου
Οι Monahan et al. τονίζουν: “Η προσεκτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες” (Annals of Pharmacotherapy, 2022).
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού και του γιατρού σας.
Υπερδοσολογία
Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, μπορεί να εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:
- Έντονη υπνηλία
- Ταχυκαρδία
- Υπόταση
- Αναπνευστική καταστολή
Σε περίπτωση υποψίας υπερδοσολογίας, επικοινωνήστε αμέσως με το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Φύλαξη Φαρμάκου
Για τη σωστή φύλαξη του OLAPINE:
- Διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου (15-30°C)
- Προστατέψτε από το φως και την υγρασία
- Κρατήστε μακριά από παιδιά
- Μη χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία λήξης
Οι Paik et al. επισημαίνουν: “Η σωστή φύλαξη του φαρμάκου είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς του” (Drugs, 2021).
Υπενθυμίζεται στους ασθενείς να συμβουλεύονται πάντα το φύλλο οδηγιών που εσωκλείεται στο φάρμακο για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες, τις προειδοποιήσεις και τη σωστή φύλαξη του φαρμάκου.
Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες
Η ολανζαπίνη (OLAPINE) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη θεραπευτική αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών. Ωστόσο, η χρήση της απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και εξατομικευμένη προσέγγιση.
Ανάπτυξη Ανθεκτικότητας
Η μακροχρόνια χρήση ολανζαπίνης ενδέχεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου με την πάροδο του χρόνου. Οι Meftah et al. στο Postgraduate Medicine αναφέρουν: “Η ανθεκτικότητα στην ολανζαπίνη μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στους υποδοχείς ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο”. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών είναι κρίσιμη για τη βελτιστοποίηση της μακροπρόθεσμης θεραπείας.
Προκλινικές & Κλινικές Μελέτες
Οι προκλινικές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τη φαρμακοδυναμική της ολανζαπίνης. Σε κυτταρικό επίπεδο, το φάρμακο επιδεικνύει υψηλή συγγένεια για τους υποδοχείς 5-HT2A και D2. Οι κλινικές δοκιμές έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της ολανζαπίνης στη διαχείριση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, οι Correll et al. στο American Journal of Psychiatry επισημαίνουν: “Παρά την αποτελεσματικότητά της, η αύξηση βάρους παραμένει μια σημαντική ανησυχία κατά τη θεραπεία με ολανζαπίνη”.
Μετεγκριτικές μελέτες
Οι μετεγκριτικές μελέτες έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της ολανζαπίνης. Αυτές οι μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης των μεταβολικών παραμέτρων στους ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο. Οι Paik et al. στο περιοδικό Drugs σημειώνουν: “Οι μετεγκριτικές παρατηρήσεις έχουν οδηγήσει σε επικαιροποιημένες οδηγίες για την παρακολούθηση και διαχείριση των μεταβολικών παρενεργειών“.
Φαρμακοεπαγρύπνηση & Φαρμακοκινητική
Η φαρμακοεπαγρύπνηση διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ασφαλή χρήση της ολανζαπίνης. Τα συστήματα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών έχουν συμβάλει στην έγκαιρη αναγνώριση σπάνιων αλλά σοβαρών παρενεργειών. Η φαρμακοκινητική της ολανζαπίνης χαρακτηρίζεται από ταχεία απορρόφηση και εκτεταμένο μεταβολισμό στο ήπαρ. Ο χρόνος ημίσειας ζωής του φαρμάκου κυμαίνεται μεταξύ 21 και 54 ωρών, επιτρέποντας την άπαξ ημερησίως χορήγηση.
Οι Monahan et al. στο Annals of Pharmacotherapy υπογραμμίζουν: “Η κατανόηση της φαρμακοκινητικής της ολανζαπίνης είναι ουσιώδης για την εξατομίκευση της θεραπείας και την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών”. Αυτή η γνώση επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να προσαρμόζουν τη δοσολογία ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και η ηπατική λειτουργία.
Η συνεχής έρευνα στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης και της φαρμακοκινητικής της ολανζαπίνης αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιωμένες στρατηγικές διαχείρισης και πιθανώς σε νέες μορφές χορήγησης του φαρμάκου, ενισχύοντας περαιτέρω την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του στην κλινική πράξη.
Αποτελεσματικότητα
Η ολανζαπίνη (OLAPINE) έχει καθιερωθεί ως ένα αποτελεσματικό αντιψυχωσικό φάρμακο στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Η δράση της στους υποδοχείς ντοπαμίνης και σεροτονίνης συμβάλλει στον έλεγχο τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών συμπτωμάτων της ψύχωσης. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της συνοδεύεται από ένα προφίλ παρενεργειών που απαιτεί προσεκτική διαχείριση.
Οι Meftah et al. στο Postgraduate Medicine επισημαίνουν: “Η ολανζαπίνη επιδεικνύει υψηλή αποτελεσματικότητα στη μείωση των ψυχωσικών συμπτωμάτων, αλλά οι μεταβολικές της επιδράσεις παραμένουν μια σημαντική πρόκληση”. Αυτή η παρατήρηση υπογραμμίζει την ανάγκη για εξισορρόπηση μεταξύ θεραπευτικού οφέλους και πιθανών κινδύνων.
Συστηματικές Ανασκοπήσεις & Μετα-αναλύσεις
Οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της αποτελεσματικότητας της ολανζαπίνης. Αυτές οι μελέτες συγκρίνουν την ολανζαπίνη με άλλα αντιψυχωσικά φάρμακα και εικονικό φάρμακο, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη σχετική αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της.
Οι Correll et al. στο American Journal of Psychiatry αναφέρουν: “Οι μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι η ολανζαπίνη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιψυχωσικά, αλλά με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών παρενεργειών”. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου.
Επιπλέον, οι συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν αναδείξει τη σημασία της μακροχρόνιας θεραπείας συντήρησης με ολανζαπίνη για την πρόληψη των υποτροπών στη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση των μεταβολικών παραμέτρων.
Τρέχουσες Ερευνητικές Κατευθύνσεις & Μελλοντικές Προοπτικές
Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της χρήσης της ολανζαπίνης και στην αντιμετώπιση των μεταβολικών της παρενεργειών. Μια σημαντική κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη συνδυαστικών θεραπειών που διατηρούν την αποτελεσματικότητα της ολανζαπίνης ενώ μετριάζουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι Paik et al. στο περιοδικό Drugs αναφέρουν: “Ο συνδυασμός ολανζαπίνης με σαμιδορφάνη αποτελεί μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη μείωση της αύξησης βάρους που σχετίζεται με την ολανζαπίνη”. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα μπορούσε να διευρύνει τις θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς που είναι ευαίσθητοι στις μεταβολικές επιδράσεις της ολανζαπίνης.
Επιπρόσθετα, η έρευνα στρέφεται προς την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασισμένων σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι Monahan et al. στο Annals of Pharmacotherapy τονίζουν: “Η φαρμακογενωμική προσέγγιση στη χορήγηση ολανζαπίνης θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα και να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες”.
Οι μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη νέων μορφών χορήγησης, όπως μακράς δράσης ενέσιμα σκευάσματα, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συμμόρφωση των ασθενών και να μειώσουν τις διακυμάνσεις των επιπέδων του φαρμάκου στο αίμα.
Η συνεχής έρευνα στον τομέα της νευροβιολογίας των ψυχωσικών διαταραχών αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιωμένη κατανόηση των μηχανισμών δράσης της ολανζαπίνης και πιθανώς στην ανάπτυξη νέων, πιο στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Αυτές οι εξελίξεις υπόσχονται να βελτιώσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας με ολανζαπίνη, προσφέροντας καλύτερες επιλογές για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.
Επιστημονικές Έρευνες
Ανάλυση της Ερευνητικής Μελέτης “Effects of olanzapine combined with samidorphan on weight gain in schizophrenia: a 24-week phase 3 study”
Christoph U. Correll, John W. Newcomer, David C. Henderson, Bernard L. Silverman, Lauren DiPetrillo, Adam Simmons, Lei Sun, Ying Jiang, Sergey Yagoda, René S. Kahn
Η συγκεκριμένη μελέτη διερευνά τη σχέση της ολανζαπίνης (το γενόσημο όνομα του OLAPINE) σε συνδυασμό με σαμιδορφάνη, εστιάζοντας στην επίδραση αυτού του συνδυασμού στην αύξηση βάρους σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.
Μεθοδολογία
Η έρευνα αποτελεί μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης 3, διάρκειας 24 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες με σχιζοφρένεια που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:
- Ολανζαπίνη/σαμιδορφάνη
- Ολανζαπίνη μόνο
- Εικονικό φάρμακο
Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η ποσοστιαία μεταβολή του σωματικού βάρους από την αρχική τιμή.
Κύρια Ευρήματα
- Αύξηση βάρους: Η ομάδα ολανζαπίνης/σαμιδορφάνης παρουσίασε σημαντικά μικρότερη αύξηση βάρους (4,21%) σε σύγκριση με την ομάδα ολανζαπίνης μόνο (6,59%).
- Κλινική αποτελεσματικότητα: Ο συνδυασμός ολανζαπίνης/σαμιδορφάνης έδειξε παρόμοια αντιψυχωσική αποτελεσματικότητα με την ολανζαπίνη μόνο.
- Ασφάλεια: Το προφίλ ασφάλειας του συνδυασμού ήταν γενικά συγκρίσιμο με αυτό της ολανζαπίνης, με εξαίρεση κάποιες γαστρεντερικές παρενέργειες στην αρχή της θεραπείας.
Ανάλυση και Σημασία
Η μελέτη αυτή αντιμετωπίζει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη χρήση της ολανζαπίνης: την αύξηση βάρους. Οι ερευνητές σημειώνουν: “Ο συνδυασμός ολανζαπίνης/σαμιδορφάνης θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα θεραπευτική επιλογή που διατηρεί την αποτελεσματικότητα της ολανζαπίνης, μετριάζοντας παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης βάρους”.
Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αύξηση βάρους αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους διακοπής της θεραπείας με ολανζαπίνη. Η δυνατότητα μείωσης αυτής της παρενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την αντιψυχωσική αποτελεσματικότητα, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.
Περιορισμοί και Μελλοντικές Κατευθύνσεις
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς:
- Διάρκεια: Η 24εβδομη περίοδος παρακολούθησης μπορεί να μην είναι επαρκής για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιδράσεων.
- Πληθυσμός: Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για την αποτελεσματικότητα σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.
- Μηχανισμός δράσης: Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο η σαμιδορφάνη μετριάζει την αύξηση βάρους.
Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτού του συνδυασμού, καθώς και την πιθανή εφαρμογή του σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές όπου χρησιμοποιείται η ολανζαπίνη.
Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία με ολανζαπίνη, προσφέροντας μια πιθανή λύση σε ένα από τα βασικά εμπόδια στη μακροχρόνια χρήση της. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη αξιολόγηση του δυναμικού αυτής της προσέγγισης στην κλινική πράξη.
Συνοπτικά
Η ολανζαπίνη (φάρμακο OLAPINE) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Ενδείκνυται για τον έλεγχο ψυχωσικών συμπτωμάτων και μανιακών επεισοδίων. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας και γλαυκώματος κλειστής γωνίας. Κύριες παρενέργειες περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, υπνηλία και μεταβολικές διαταραχές. Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και ηπατική δυσλειτουργία. Πρόσφατες έρευνες εστιάζουν στη μείωση των μεταβολικών παρενεργειών μέσω συνδυαστικών θεραπειών. Η τακτική παρακολούθηση και εξατομικευμένη προσέγγιση είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη διαχείριση της θεραπείας.
farmakologia.gr
Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Εστιάζουμε στην ανάλυση της δραστικής ουσίας. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε την αυτοχορήγηση. Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες ισχύουν για εσάς. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλες πληροφορίες δεν θεωρούνται ισχύουσες. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια, αλλά δεν παρέχεται εγγύηση. Οι πληροφορίες δεν καλύπτουν όλες τις πιθανές πτυχές των φαρμάκων. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση του.
Βιβλιογραφία
- Correll, Christoph U., et al. “Effects of olanzapine combined with samidorphan on weight gain in schizophrenia: a 24-week phase 3 study.” American Journal of Psychiatry 177.12 (2020): 1168-1178. psychiatryonline.org
- Meftah, Abdelghani Mouhafid, et al. “New discoveries for an old drug: a review of recent olanzapine research.” Postgraduate Medicine 132.1 (2020): 80-90. tandfonline.com
- Monahan, Colleen, et al. “Olanzapine/samidorphan: New drug approved for treating bipolar I disorder and schizophrenia.” Annals of Pharmacotherapy 56.8 (2022): 982-989. sagepub.com
- Paik, John. “Olanzapine/samidorphan: first approval.” Drugs 81.11 (2021): 1345-1353. springer.com