Περιεχόμενα
Πληροφορίες για το FANOLIT
Το FANOLIT είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ως ενεργό συστατικό το φυλλικό οξύ. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και θεραπεία της αναιμίας που οφείλεται σε έλλειψη φυλλικού οξέος, καθώς και για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών κατά την εγκυμοσύνη.
Ενεργά συστατικά: Φυλλικό οξύ (Folic acid)
Θεραπευτική κατηγορία: Αντιαναιμικό, Βιταμίνη Β9
Χημική δομή: Το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β, γνωστή και ως βιταμίνη Β9. Η χημική του δομή αποτελείται από ένα πτερινικό δακτύλιο συνδεδεμένο με παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ και L-γλουταμικό οξύ.
Μηχανισμός δράσης: Το φυλλικό οξύ δρα ως συνένζυμο σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης DNA και RNA, του μεταβολισμού των αμινοξέων και της κυτταρικής διαίρεσης. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Το FANOLIT χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, καθώς η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι κρίσιμη για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο. Επίσης, χορηγείται σε άτομα με διατροφικές ελλείψεις ή αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ, όπως οι ηλικιωμένοι, οι αλκοολικοί και οι ασθενείς με κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Ιστορία του φαρμάκου
Η ανακάλυψη του φυλλικού οξέος χρονολογείται στη δεκαετία του 1940. Ο όρος “φυλλικό οξύ” προέρχεται από τη λατινική λέξη “folium”, που σημαίνει φύλλο, καθώς αρχικά απομονώθηκε από φύλλα σπανακιού. Η σημασία του στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών αναγνωρίστηκε τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τους Crider et al. στο άρθρο τους “Folic acid and the prevention of birth defects: 30 years of opportunity and controversies” (Annual Review of Nutrition, 2022), η ιστορία του φυλλικού οξέος στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών καλύπτει μια περίοδο 30 ετών, γεμάτη ευκαιρίες αλλά και αντιπαραθέσεις. Οι συγγραφείς επισημαίνουν:
“Η ανακάλυψη του ρόλου του φυλλικού οξέος στην πρόληψη των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα αποτέλεσε ορόσημο στη δημόσια υγεία, οδηγώντας σε συστάσεις για συμπληρώματα και εμπλουτισμό τροφίμων παγκοσμίως”.
Η έρευνα γύρω από το φυλλικό οξύ συνεχίζεται, με πρόσφατες μελέτες να εξετάζουν τη σχέση του με διάφορες παθήσεις και τη βέλτιστη δοσολογία.
Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση
- Κωδικός ATC: B03BB01
- Τίτλος: Folic acid
- Κατηγοριοποίηση:
- B: Αίμα και αιμοποιητικά όργανα
- B03: Φάρμακα κατά της αναιμίας
- B03B: Βιταμίνη B12 και φυλλικό οξύ
- B03BB: Φυλλικό οξύ και παράγωγα
Οδηγίες Χρήσεως/Ενδείξεις για το FANOLIT
Το FANOLIT χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και θεραπεία της ανεπάρκειας φυλλικού οξέος. Οι κύριες ενδείξεις περιλαμβάνουν:
- Πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα κατά την εγκυμοσύνη
- Θεραπεία μεγαλοβλαστικής αναιμίας
- Συμπληρωματική θεραπεία σε χρόνιες αιμολυτικές καταστάσεις
Σύμφωνα με τους Kancherla et al. στο άρθρο τους “Preventing birth defects, saving lives, and promoting health equity: an urgent call to action for universal mandatory food fortification with folic acid” (The Lancet Global Health, 2022), “Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προλάβει έως και 75% των περιπτώσεων ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα”.
Η συνιστώμενη δόση και διάρκεια θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την ένδειξη και θα πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό.
Φύλαξη Φαρμάκου
- Διατηρείτε το FANOLIT σε θερμοκρασία δωματίου (15-25°C)
- Προστατέψτε το από το φως και την υγρασία
- Κρατήστε το μακριά από παιδιά
Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης πριν τη χρήση.
Παρενέργειες για το FANOLIT
Παρόλο που το FANOLIT θεωρείται γενικά ασφαλές, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες παρενέργειες:
Συχνές παρενέργειες:
- Γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, διάρροια)
- Αλλεργικές αντιδράσεις (εξάνθημα, κνησμός)
Σπάνιες παρενέργειες:
- Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία)
- Διαταραχές του νευρικού συστήματος (διέγερση, υπνηλία)
Οι Ledowsky et al. στη μελέτη τους “Women taking a folic acid supplement in countries with mandatory food fortification programs may be exceeding the upper tolerable limit of folic acid: A systematic review” (Nutrients, 2022) επισημαίνουν: “Η υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να συγκαλύψει τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση της πρόσληψης”.
Προειδοποιήσεις
- Ηλικιωμένοι: Μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης λόγω μειωμένης νεφρικής λειτουργίας
- Παιδιά: Η χρήση σε παιδιά πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση
- Έγκυες: Συνιστάται η λήψη φυλλικού οξέος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού και του γιατρού σας.
Αντενδείξεις και Προφυλάξεις
- Υπερευαισθησία στο φυλλικό οξύ ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα
- Μη διαγνωσμένη αναιμία
- Κακοήθεια
Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με επιληψία, καθώς υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιεπιληπτικών φαρμάκων.
Αλληλεπιδράσεις
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου:
- Αντιεπιληπτικά: Το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τους στο αίμα
- Μεθοτρεξάτη: Το φυλλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει τη δράση της
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής:
- Αλκοόλ: Μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, πιθανή αθροιστική δράση
Υπερδοσολογία
Η υπερδοσολογία με FANOLIT είναι σπάνια. Ωστόσο, σε περίπτωση υπερβολικής λήψης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου ή αλλεργικές αντιδράσεις. Σε περίπτωση υποψίας υπερδοσολογίας, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας ή το τοπικό κέντρο δηλητηριάσεων.
Δοσολογία και χορήγηση
Η δοσολογία του FANOLIT εξαρτάται από την ένδειξη και την κατάσταση του ασθενούς. Συνήθεις δοσολογίες περιλαμβάνουν:
- Πρόληψη ανωμαλιών νευρικού σωλήνα: 0,4-0,8 mg ημερησίως
- Θεραπεία ανεπάρκειας φυλλικού οξέος: 5 mg ημερησίως για 4 μήνες
Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση:
Εάν παραλείψετε μια δόση, λάβετε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και συνεχίστε με το κανονικό πρόγραμμα. Μη διπλασιάζετε τη δόση για να αναπληρώσετε τη χαμένη.
Οι Zhang et al. στη μετα-ανάλυσή τους “Folic acid supplementation for stroke prevention: A systematic review and meta-analysis of 21 randomized clinical trials worldwide” (Clinical Nutrition, 2024) συμπεραίνουν: “Η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς με χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος”.
Υπενθυμίζεται στους ασθενείς να συμβουλεύονται πάντα το φύλλο οδηγιών που εσωκλείεται στη συσκευασία του FANOLIT για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη χρήση, τις προφυλάξεις και τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου.
Πρόσθετες Σημαντικές Πληροφορίες
Το φυλλικό οξύ (FANOLIT) αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας λόγω του κρίσιμου ρόλου του στην ανθρώπινη υγεία. Η κατανόηση των πολύπλευρων επιδράσεών του στον οργανισμό συνεχίζει να εξελίσσεται, αναδεικνύοντας νέες προοπτικές για τη θεραπευτική του αξιοποίηση.
Ανάπτυξη Ανθεκτικότητας
Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στο φυλλικό οξύ δεν αποτελεί συνήθη ανησυχία, καθώς πρόκειται για μια φυσική βιταμίνη απαραίτητη για τον οργανισμό. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση υψηλών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε προσαρμογές του μεταβολισμού. Οι Kovalev et al. στο άρθρο τους “Folic acid antimetabolites (antifolates): a brief review on synthetic strategies and application opportunities” (Molecules, 2022) επισημαίνουν: “Η ανάπτυξη αντιφολικών παραγόντων στοχεύει στην αντιμετώπιση μηχανισμών ανθεκτικότητας σε καρκινικά κύτταρα που υπερεκφράζουν υποδοχείς φυλλικού οξέος”.
Η έρευνα στον τομέα αυτό εστιάζει κυρίως στην αντικαρκινική θεραπεία, όπου η ανθεκτικότητα σε αντιφολικούς παράγοντες αποτελεί πρόκληση. Η κατανόηση των μηχανισμών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Προκλινικές, Κλινικές και Μετεγκριτικές Μελέτες
Οι μελέτες για το φυλλικό οξύ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τη βασική έρευνα έως τις μακροχρόνιες επιδημιολογικές παρατηρήσεις. Προκλινικές έρευνες έχουν αναδείξει τον ρόλο του στη νευρική ανάπτυξη και τον κυτταρικό μεταβολισμό.
Κλινικές δοκιμές έχουν επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και στη θεραπεία διαφόρων μορφών αναιμίας. Οι Crider et al. στην ανασκόπησή τους “Folic acid and the prevention of birth defects: 30 years of opportunity and controversies” (Annual Review of Nutrition, 2022) αναφέρουν: “Τρεις δεκαετίες κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος στη μείωση του κινδύνου ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, αλλάζοντας τις πολιτικές δημόσιας υγείας παγκοσμίως”.
Μετεγκριτικές μελέτες έχουν εστιάσει στη μακροχρόνια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος σε διάφορους πληθυσμούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες σχετικά με τον εμπλουτισμό τροφίμων και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία.
Φαρμακοεπαγρύπνηση
Η φαρμακοεπαγρύπνηση για το φυλλικό οξύ (FANOLIT) είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα λόγω της ευρείας χρήσης του σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Οι μηχανισμοί παρακολούθησης επικεντρώνονται στην ανίχνευση σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.
Η μελέτη των Ledowsky et al. “Women taking a folic acid supplement in countries with mandatory food fortification programs may be exceeding the upper tolerable limit of folic acid: A systematic review” (Nutrients, 2022) υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης: “Η παρακολούθηση των επιπέδων φυλλικού οξέος σε πληθυσμούς με υποχρεωτικό εμπλουτισμό τροφίμων είναι κρίσιμη για την αποφυγή πιθανών κινδύνων υπερδοσολογίας”.
Οι προκλήσεις στη φαρμακοεπαγρύπνηση του φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τη διάκριση μεταξύ των επιδράσεων της διατροφικής πρόσληψης και της συμπληρωματικής χορήγησης, καθώς και την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων σε διάφορα συστήματα του οργανισμού.
Φαρμακοκινητικά Χαρακτηριστικά
Τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά του φυλλικού οξέος (FANOLIT) επηρεάζουν σημαντικά τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα. Η απορρόφηση του φυλλικού οξέος λαμβάνει χώρα κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο και τη νήστιδα, μέσω ενεργητικής μεταφοράς. Η βιοδιαθεσιμότητά του ποικίλλει ανάλογα με τη δοσολογία και τη μορφή χορήγησης.
Μετά την απορρόφηση, το φυλλικό οξύ μεταβολίζεται ταχέως σε 5-μεθυλτετραϋδροφολικό οξύ, την κύρια κυκλοφορούσα μορφή στο πλάσμα. Η κατανομή του στους ιστούς είναι εκτεταμένη, με σημαντικές συγκεντρώσεις στο ήπαρ και τους νεφρούς.
Η απέκκριση του φυλλικού οξέος γίνεται κυρίως μέσω των νεφρών, ενώ ένα μικρό ποσοστό αποβάλλεται με τα κόπρανα. Ο χρόνος ημιζωής του στο πλάσμα κυμαίνεται μεταξύ 2-3 ωρών, αλλά οι ενδοκυττάριες αποθήκες μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι Zhang et al. στη μετα-ανάλυσή τους “Folic acid supplementation for stroke prevention: A systematic review and meta-analysis of 21 randomized clinical trials worldwide” (Clinical Nutrition, 2024) σημειώνουν: “Η φαρμακοκινητική του φυλλικού οξέος επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, με τη συνεχή χορήγηση να οδηγεί σε σταθερά επίπεδα πλάσματος και βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα”.
Η κατανόηση των φαρμακοκινητικών ιδιοτήτων του φυλλικού οξέος είναι καίριας σημασίας για τη βελτιστοποίηση των δοσολογικών σχημάτων και την εξατομίκευση της θεραπείας σε διάφορες κλινικές καταστάσεις.
Αποτελεσματικότητα
Η αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος (FANOLIT) έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας τις τελευταίες δεκαετίες. Η πολυδιάστατη δράση του σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού καθιστά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του ένα πολύπλοκο εγχείρημα.
Συστηματικές Ανασκοπήσεις και Μετα-αναλύσεις
Οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της αποτελεσματικότητας του φυλλικού οξέος σε διάφορους τομείς της υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στον τομέα της πρόληψης των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, οι Crider et al. στην ανασκόπησή τους “Folic acid and the prevention of birth defects: 30 years of opportunity and controversies” (Annual Review of Nutrition, 2022) αναφέρουν: “Η συστηματική ανάλυση δεδομένων από πολλαπλές χώρες καταδεικνύει μια σημαντική μείωση στην επίπτωση των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα μετά την εφαρμογή προγραμμάτων εμπλουτισμού τροφίμων με φυλλικό οξύ“.
Όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, η μετα-ανάλυση των Zhang et al. “Folic acid supplementation for stroke prevention: A systematic review and meta-analysis of 21 randomized clinical trials worldwide” (Clinical Nutrition, 2024) καταλήγει: “Η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς με χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα”.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς τους τομείς. Πρόσφατες μετα-αναλύσεις έχουν διερευνήσει τον ρόλο του στην πρόληψη του καρκίνου, τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και τη διαχείριση ψυχιατρικών διαταραχών, με ποικίλα αποτελέσματα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα.
Τρέχουσες Ερευνητικές Κατευθύνσεις
Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες στον τομέα του φυλλικού οξέος επικεντρώνονται σε διάφορους άξονες, επεκτείνοντας την κατανόησή μας για τις πολλαπλές δράσεις του στον οργανισμό.
Ένας σημαντικός τομέας έρευνας είναι η επίδραση του φυλλικού οξέος στην επιγενετική ρύθμιση. Οι Kovalev et al. στο άρθρο τους “Folic acid antimetabolites (antifolates): a brief review on synthetic strategies and application opportunities” (Molecules, 2022) επισημαίνουν: “Η μελέτη των επιγενετικών επιδράσεων του φυλλικού οξέος ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης και των πιθανών θεραπευτικών εφαρμογών”.
Επιπλέον, η έρευνα στρέφεται στη βελτιστοποίηση των δοσολογικών σχημάτων και των μεθόδων χορήγησης του φυλλικού οξέος. Οι Ledowsky et al. στη συστηματική ανασκόπησή τους (Nutrients, 2022) τονίζουν τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης: “Η έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων επιπέδων συμπληρωματικής χορήγησης φυλλικού οξέος σε διαφορετικούς πληθυσμούς είναι κρίσιμη για την αποφυγή τόσο της ανεπάρκειας όσο και της υπερβολικής έκθεσης”.
Παράλληλα, η διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων του φυλλικού οξέος με άλλα θρεπτικά συστατικά και φάρμακα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πεδίο έρευνας. Η κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπευτικές στρατηγικές και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.
Μελλοντικές Προοπτικές
Οι μελλοντικές προοπτικές στην έρευνα και τη χρήση του φυλλικού οξέος (FANOLIT) είναι πολλά υποσχόμενες και πολύπλευρες. Η συνεχής εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης ανοίγει νέους ορίζοντες για την αξιοποίηση αυτής της σημαντικής βιταμίνης.
Μια σημαντική κατεύθυνση για το μέλλον είναι η ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών συμπλήρωσης φυλλικού οξέος. Οι Kancherla et al. στο άρθρο τους “Preventing birth defects, saving lives, and promoting health equity: an urgent call to action for universal mandatory food fortification with folic acid” (The Lancet Global Health, 2022) υπογραμμίζουν: “Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη προσαρμοσμένων προσεγγίσεων για τον εμπλουτισμό τροφίμων και τη συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος, λαμβάνοντας υπόψη τις γενετικές και περιβαλλοντικές διαφορές μεταξύ πληθυσμών”.
Επιπλέον, η διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της συμπληρωματικής χορήγησης φυλλικού οξέος σε διάφορα συστήματα του οργανισμού αποτελεί μια σημαντική μελλοντική κατεύθυνση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή επίδραση στη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Η ανάπτυξη νέων μορφών χορήγησης και η βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας του φυλλικού οξέος αποτελούν επίσης σημαντικούς στόχους για το μέλλον. Οι Zhang et al. (Clinical Nutrition, 2024) προτείνουν: “Η έρευνα για καινοτόμες μορφές χορήγησης, όπως τα νανοσωματίδια φυλλικού οξέος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη απορρόφηση και στοχευμένη δράση”.
Τέλος, η διερεύνηση του ρόλου του φυλλικού οξέος στην πρόληψη και θεραπεία νέων παθολογικών καταστάσεων αποτελεί ένα συναρπαστικό πεδίο μελλοντικής έρευνας. Η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών δράσης του φυλλικού οξέος σε διάφορα κυτταρικά μονοπάτια μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές εφαρμογές σε τομείς όπως η ογκολογία και η ανοσολογία.
Συνοπτικά
Το φυλλικό οξύ (φάρμακο FANOLIT) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β9 με κρίσιμο ρόλο στη σύνθεση DNA και τον κυτταρικό μεταβολισμό. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και θεραπεία της αναιμίας λόγω ανεπάρκειας φυλλικού οξέος, καθώς και για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα κατά την εγκυμοσύνη. Αντενδείξεις περιλαμβάνουν την υπερευαισθησία στο φυλλικό οξύ και τη μη διαγνωσμένη αναιμία. Παρενέργειες είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργικές αντιδράσεις. Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με επιληψία και κατά τη συγχορήγηση με ορισμένα φάρμακα. Η δοσολογία εξατομικεύεται ανάλογα με την ένδειξη και την κατάσταση του ασθενούς.
farmakologia.gr
Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Εστιάζουμε στην ανάλυση της δραστικής ουσίας. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε την αυτοχορήγηση. Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες ισχύουν για εσάς. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλες πληροφορίες δεν θεωρούνται ισχύουσες. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια, αλλά δεν παρέχεται εγγύηση. Οι πληροφορίες δεν καλύπτουν όλες τις πιθανές πτυχές των φαρμάκων. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση του.
Βιβλιογραφία
- Crider, KS, YP Qi, LF Yeung, CT Mai… – Annual review of …, 2022 – annualreviews.org
- Kancherla, V, LD Botto, LA Rowe, NA Shlobin… – The Lancet Global …, 2022 – thelancet.com
- Kovalev, IS, GV Zyryanov, S Santra, A Majee… – Molecules, 2022 – mdpi.com
- Ledowsky, C, A Mahimbo, V Scarf, A Steel – Nutrients, 2022 – mdpi.com
- Zhang, N, Z Zhou, X Chi, F Fan, S Li, Y Song, Y Zhang… – Clinical Nutrition, 2024 – Elsevier