GABENTAL: Οδηγίες, Παρενέργειες, Δοσολογία, Πληροφορίες & Μελέτες

Περιεχόμενα

Το GABENTAL διατίθεται σε μορφή καψακίων για από του στόματος χορήγηση.
Το GABENTAL είναι ένα φάρμακο που περιέχει γκαμπαπεντίνη, ένα αντιεπιληπτικό και αναλγητικό με ευρύ φάσμα εφαρμογών. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της επιληψίας και του νευροπαθητικού πόνου.

Πληροφορίες για το GABENTAL

Το GABENTAL είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ως ενεργό συστατικό τη γκαμπαπεντίνη (gabapentin). Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της επιληψίας, του νευροπαθητικού πόνου και της ινομυαλγίας. Το GABENTAL ανήκει στην κατηγορία των αντιεπιληπτικών φαρμάκων και των γκαμπαπεντινοειδών.

Ενεργά συστατικά: Γκαμπαπεντίνη (Gabapentin)

Θεραπευτική κατηγορία: Αντιεπιληπτικά, Αναλγητικά

Χημική δομή: Η γκαμπαπεντίνη είναι ένα ανάλογο του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA)

Μηχανισμός δράσης: Η γκαμπαπεντίνη δρα συνδεόμενη με την α2δ υπομονάδα των τασεοεξαρτώμενων διαύλων ασβεστίου στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας τη νευρική διεγερσιμότητα και τη μετάδοση του πόνου.

Ιστορία του φαρμάκου

Η γκαμπαπεντίνη αναπτύχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1970 από τη φαρμακευτική εταιρεία Parke-Davis (τώρα μέρος της Pfizer) ως ένα νέο αντισπασμωδικό και αντιεπιληπτικό φάρμακο. Η αρχική έγκριση από τον FDA για τη χρήση της στην επιληψία δόθηκε το 1993. Αργότερα, το 2002, εγκρίθηκε και για τη θεραπεία του μεθερπητικού νευραλγικού πόνου.

Πρόσφατες μελέτες έχουν διευρύνει την κατανόησή μας για τον μηχανισμό δράσης της γκαμπαπεντίνης. Οι Chen et al. στο άρθρο τους “Structural basis for CaVα2δ:gabapentin binding” (Nature structural & molecular biology, 2023) παρουσίασαν νέα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης της γκαμπαπεντίνης με τους διαύλους ασβεστίου. Επιπλέον, οι Mattle et al. στη μελέτη τους “Gabapentin to treat acute alcohol withdrawal in hospitalized patients: A systematic review and meta-analysis” (Drug and Alcohol Dependence, 2022) διερεύνησαν τη χρήση της γκαμπαπεντίνης σε νέες θεραπευτικές εφαρμογές.

Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση

  • Κωδικός ATC: N02BF01
  • Τίτλος: Gabapentin
  • Κατηγοριοποίηση:
    • N: Νευρικό σύστημα
    • N02: Αναλγητικά
    • N02B: Άλλα αναλγητικά και αντιπυρετικά
    • N02BF: Γκαμπαπεντινοειδή

 

Οδηγίες Χρήσεως/Ενδείξεις για το GABENTAL

Το GABENTAL ενδείκνυται κυρίως για:

  • Επιληπτικές κρίσεις: Ως συμπληρωματική θεραπεία σε ενήλικες και παιδιά άνω των 6 ετών με εστιακές επιληπτικές κρίσεις.
  • Νευροπαθητικό πόνο: Για την αντιμετώπιση του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου, όπως η επώδυνη διαβητική νευροπάθεια και η μεθερπητική νευραλγία.
  • Ινομυαλγία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Σύμφωνα με τους Di Cesare et al. στη μελέτη τους “Gabapentin: Clinical use and pharmacokinetics in dogs, cats, and horses” (Animals, 2023), η γκαμπαπεντίνη χρησιμοποιείται επίσης στην κτηνιατρική για παρόμοιες ενδείξεις.

Τρόπος χορήγησης

Το GABENTAL λαμβάνεται από το στόμα, με ή χωρίς τροφή. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη δοσολογία και τη συχνότητα λήψης.

Διάρκεια θεραπείας

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς και την ανταπόκριση στο φάρμακο. Μην διακόπτετε απότομα τη λήψη του GABENTAL χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Φύλαξη Φαρμάκου

  • Φυλάσσετε το GABENTAL σε θερμοκρασία δωματίου (15-30°C).
  • Προστατέψτε το από το φως και την υγρασία.
  • Κρατήστε το μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Παρενέργειες για το GABENTAL

Οι Chen et al. στη μελέτη τους “Structural basis for CaVα2δ:gabapentin binding” (Nature structural & molecular biology, 2023) αναφέρουν ότι η κατανόηση του μηχανισμού δράσης της γκαμπαπεντίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη και διαχείριση των παρενεργειών.

Συχνές παρενέργειες:

  • Ζάλη
  • Υπνηλία
  • Κόπωση
  • Αύξηση βάρους
  • Περιφερικό οίδημα

Λιγότερο συχνές παρενέργειες:

  • Διαταραχές όρασης
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Ξηροστομία

Σπάνιες παρενέργειες:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Διαταραχές του αίματος
  • Ηπατικές διαταραχές

Προειδοποιήσεις

Ειδικές προειδοποιήσεις:

  • Ηλικιωμένοι: Μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης λόγω μειωμένης νεφρικής λειτουργίας.
  • Παιδιά: Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε παιδιά κάτω των 6 ετών δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως.
  • Έγκυες και θηλάζουσες: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού και του γιατρού σας.

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

  • Υπερευαισθησία στη γκαμπαπεντίνη ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα του GABENTAL.
  • Νεφρική ανεπάρκεια: Μπορεί να απαιτείται προσαρμογή της δόσης.
  • Ηπατική δυσλειτουργία: Απαιτείται προσοχή και πιθανή προσαρμογή της δόσης.
  • Ψυχιατρικές διαταραχές: Έχουν αναφερθεί περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού.

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου:

  • Οπιοειδή αναλγητικά: Μπορεί να ενισχύσουν την καταστολή του ΚΝΣ.
  • Αντιόξινα: Μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση της γκαμπαπεντίνης.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής:

  • Αλκοόλ: Μπορεί να αυξήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του ΚΝΣ.
  • Τροφές υψηλές σε λιπαρά: Μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του φαρμάκου.

Υπερδοσολογία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ζάλη, διπλωπία, δυσαρθρία, υπνηλία και διάρροια. Οι Bouchard et al. στη μελέτη τους “Extracorporeal treatment for gabapentin and pregabalin poisoning: systematic review and recommendations from the EXTRIP workgroup” (American Journal of Kidney Diseases, 2022) αναφέρουν ότι “η εξωσωματική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις σοβαρής δηλητηρίασης από γκαμπαπεντίνη”.

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, επικοινωνήστε αμέσως με το τοπικό κέντρο δηλητηριάσεων ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Δοσολογία και χορήγηση

Η δοσολογία του GABENTAL εξατομικεύεται ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Συνήθως, η θεραπεία ξεκινά με χαμηλή δόση που αυξάνεται σταδιακά.

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση:

  • Εάν παραλείψετε μια δόση, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε.
  • Αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό πρόγραμμα.
  • Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε.

Υπενθυμίζεται στους ασθενείς να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών που εσωκλείεται στο φάρμακο για λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες.

 

Πρόσθετες Σημαντικές Πληροφορίες

Η γκαμπαπεντίνη (GABENTAL) αποτελεί ένα πολύπλευρο φαρμακευτικό σκεύασμα με ευρύ φάσμα εφαρμογών στη σύγχρονη ιατρική πρακτική. Η συνεχής έρευνα αποκαλύπτει νέες πτυχές της δράσης της, διευρύνοντας τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Ανάπτυξη Ανθεκτικότητας

Η μακροχρόνια χρήση της γκαμπαπεντίνης ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανοχής, ιδιαίτερα στη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου με την πάροδο του χρόνου, απαιτώντας αυξημένες δόσεις για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Η ανθεκτικότητα στη γκαμπαπεντίνη αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας. Οι μηχανισμοί που διέπουν αυτό το φαινόμενο δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί, αλλά πιθανολογείται ότι σχετίζονται με αλλαγές στην έκφραση και λειτουργία των υποδοχέων στους οποίους προσδένεται το φάρμακο.

Προκλινικές, Κλινικές και Μετεγκριτικές Μελέτες

Οι προκλινικές μελέτες της γκαμπαπεντίνης έχουν αναδείξει την αποτελεσματικότητά της σε διάφορα μοντέλα νευροπαθητικού πόνου και επιληψίας. Οι Chen et al. στη μελέτη τους “Structural basis for CaVα2δ:gabapentin binding” (Nature structural & molecular biology, 2023) παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τον μηχανισμό δράσης της γκαμπαπεντίνης σε μοριακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι “η κατανόηση της δομικής βάσης της σύνδεσης της γκαμπαπεντίνης με τους διαύλους ασβεστίου ανοίγει νέους ορίζοντες για τη βελτιστοποίηση της θεραπευτικής της δράσης”.

Οι κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της γκαμπαπεντίνης στη θεραπεία της επιληψίας και του νευροπαθητικού πόνου. Ωστόσο, νεότερες έρευνες διερευνούν τη χρήση της σε άλλες καταστάσεις. Οι Mattle et al. στη μελέτη τους για τη χρήση της γκαμπαπεντίνης στην αντιμετώπιση του οξέος συνδρόμου στέρησης αλκοόλ σε νοσηλευόμενους ασθενείς (Drug and Alcohol Dependence, 2022) διαπίστωσαν ότι “η γκαμπαπεντίνη μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές θεραπείες”.

Οι μετεγκριτικές μελέτες έχουν αναδείξει επιπλέον πτυχές της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της γκαμπαπεντίνης σε πραγματικές συνθήκες χρήσης. Αυτές οι μελέτες έχουν συμβάλει στην αναγνώριση σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών και στην κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της θεραπείας.

Φαρμακοεπαγρύπνηση

Η φαρμακοεπαγρύπνηση διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παρακολούθηση της ασφάλειας της γκαμπαπεντίνης μετά την κυκλοφορία της στην αγορά. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη συστηματική συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες και άλλα ζητήματα ασφάλειας.

Οι Karavolis et al. στη μελέτη τους “State-level response to gabapentin misuse in the United States: implications and future direction” (American Journal of Health-System Pharmacy, 2022) επισημαίνουν τη σημασία της φαρμακοεπαγρύπνησης στην αντιμετώπιση της κατάχρησης της γκαμπαπεντίνης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι “η συνεχής παρακολούθηση και η προσαρμογή των ρυθμιστικών πλαισίων είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στη χρήση της γκαμπαπεντίνης”.

Φαρμακοκινητικά Χαρακτηριστικά

Τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά της γκαμπαπεντίνης καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη θεραπευτική της αποτελεσματικότητα και το προφίλ ασφάλειάς της. Η απορρόφηση της γκαμπαπεντίνης από το γαστρεντερικό σύστημα γίνεται μέσω ενός κορέσιμου μεταφορέα, γεγονός που οδηγεί σε μη γραμμική φαρμακοκινητική σε υψηλότερες δόσεις.

Η κατανομή της γκαμπαπεντίνης στον οργανισμό χαρακτηρίζεται από χαμηλή σύνδεση με τις πρωτεΐνες του πλάσματος (λιγότερο από 3%), επιτρέποντας την ευρεία κατανομή της στους ιστούς. Το φάρμακο διέρχεται τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, επιτυγχάνοντας θεραπευτικές συγκεντρώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο μεταβολισμός της γκαμπαπεντίνης είναι ελάχιστος στον ανθρώπινο οργανισμό, με το μεγαλύτερο μέρος της δόσης να απεκκρίνεται αμετάβλητο στα ούρα. Αυτό το χαρακτηριστικό μειώνει τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα που μεταβολίζονται στο ήπαρ, αλλά απαιτεί προσοχή σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία.

Οι Di Cesare et al. στη μελέτη τους για τη χρήση και τη φαρμακοκινητική της γκαμπαπεντίνης σε ζώα (Animals, 2023) παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη συγκριτική φαρμακοκινητική μεταξύ διαφορετικών ειδών. Αυτή η γνώση μπορεί να συμβάλει στη βελτιστοποίηση της δοσολογίας και στην κατανόηση των διαφορών στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

 

Αποτελεσματικότητα

Η γκαμπαπεντίνη (GABENTAL) έχει καθιερωθεί ως ένα πολύτιμο φαρμακευτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση ποικίλων νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών. Η αποτελεσματικότητά της έχει τεκμηριωθεί σε πολλαπλές κλινικές μελέτες και μετα-αναλύσεις, ενώ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας για νέες θεραπευτικές εφαρμογές.

Συστηματικές Ανασκοπήσεις και Μετα-αναλύσεις

Οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις παρέχουν μια συνολική εικόνα της αποτελεσματικότητας της γκαμπαπεντίνης σε διάφορες κλινικές καταστάσεις. Στον τομέα της επιληψίας, οι μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων σε ασθενείς με εστιακή επιληψία που λαμβάνουν γκαμπαπεντίνη ως συμπληρωματική θεραπεία.

Στον τομέα του νευροπαθητικού πόνου, οι μετα-αναλύσεις υποστηρίζουν τη χρήση της γκαμπαπεντίνης σε διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής νευροπάθειας και της μεθερπητικής νευραλγίας. Οι Mattle et al. στη μελέτη τους για τη χρήση της γκαμπαπεντίνης στην αντιμετώπιση του οξέος συνδρόμου στέρησης αλκοόλ (Drug and Alcohol Dependence, 2022) διαπίστωσαν ότι “η γκαμπαπεντίνη παρουσιάζει σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης, προσφέροντας μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας”.

Επιπλέον, πρόσφατες μετα-αναλύσεις έχουν διερευνήσει τη χρήση της γκαμπαπεντίνης σε άλλες καταστάσεις, όπως η ινομυαλγία και οι διαταραχές ύπνου, παρέχοντας νέες προοπτικές για τη διεύρυνση των θεραπευτικών της εφαρμογών.

Τρέχουσες Ερευνητικές Κατευθύνσεις

Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού δράσης της γκαμπαπεντίνης και στη διερεύνηση νέων θεραπευτικών εφαρμογών. Οι Chen et al. στη μελέτη τους “Structural basis for CaVα2δ:gabapentin binding” (Nature structural & molecular biology, 2023) παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τη μοριακή βάση της δράσης της γκαμπαπεντίνης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι “η αποσαφήνιση της δομικής βάσης της αλληλεπίδρασης της γκαμπαπεντίνης με τους διαύλους ασβεστίου ανοίγει νέους δρόμους για το σχεδιασμό πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών φαρμάκων”.

Μια άλλη σημαντική ερευνητική κατεύθυνση αφορά τη χρήση της γκαμπαπεντίνης σε ψυχιατρικές διαταραχές. Μελέτες διερευνούν την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της διπολικής διαταραχής και της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Επιπλέον, η έρευνα επεκτείνεται στη χρήση της γκαμπαπεντίνης σε νέες θεραπευτικές περιοχές, όπως η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε καρκινοπαθείς και η θεραπεία της σπαστικότητας σε νευρολογικές παθήσεις.

Μελλοντικές Προοπτικές

Οι μελλοντικές προοπτικές για τη γκαμπαπεντίνη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων με βελτιωμένα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά και την εξερεύνηση συνδυαστικών θεραπειών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η έρευνα στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής αναμένεται να οδηγήσει σε πιο στοχευμένη χρήση της γκαμπαπεντίνης, βασισμένη σε γενετικούς και άλλους βιοδείκτες. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι Di Cesare et al. στη μελέτη τους για τη χρήση και τη φαρμακοκινητική της γκαμπαπεντίνης σε ζώα (Animals, 2023) υπογραμμίζουν τη σημασία της συγκριτικής φαρμακολογίας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “η κατανόηση των διαφορών στη φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική της γκαμπαπεντίνης μεταξύ διαφορετικών ειδών μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπευτικές στρατηγικές τόσο στην ανθρώπινη όσο και στην κτηνιατρική ιατρική”.

Επιπλέον, η έρευνα για νέες μορφές χορήγησης, όπως τα διαδερμικά συστήματα και οι εισπνεόμενες μορφές, θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμόρφωση των ασθενών και να παρέχει εναλλακτικές επιλογές για ασθενείς με δυσκολία στην κατάποση.

Τέλος, η διερεύνηση του ρόλου της γκαμπαπεντίνης στη νευροπροστασία και στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών παθήσεων αποτελεί ένα συναρπαστικό πεδίο έρευνας με δυνητικά σημαντικές κλινικές εφαρμογές.

Οι Karavolis et al. στη μελέτη τους για την αντιμετώπιση της κατάχρησης της γκαμπαπεντίνης (American Journal of Health-System Pharmacy, 2022) τονίζουν τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και ρύθμισης της χρήσης της. Αναφέρουν ότι “η ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη της κατάχρησης, παράλληλα με τη διατήρηση της πρόσβασης για τους ασθενείς που τη χρειάζονται, αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση για το μέλλον”.

 

Συνοπτικά

Η γκαμπαπεντίνη (φάρμακο GABENTAL) είναι ένα αντιεπιληπτικό και αναλγητικό φάρμακο με ευρύ φάσμα εφαρμογών. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της επιληψίας και του νευροπαθητικού πόνου. Οι κύριες αντενδείξεις περιλαμβάνουν υπερευαισθησία στη δραστική ουσία. Συχνές παρενέργειες είναι η ζάλη, η υπνηλία και η κόπωση. Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία και ηλικιωμένους. Η δοσολογία εξατομικεύεται βάσει της κλινικής ανταπόκρισης. Πρόσφατες έρευνες διερευνούν νέες θεραπευτικές εφαρμογές, όπως στο σύνδρομο στέρησης αλκοόλ. Η συνεχής παρακολούθηση και η τήρηση των ιατρικών οδηγιών είναι απαραίτητες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του φαρμάκου.

farmakologia.gr

 

Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Εστιάζουμε στην ανάλυση της δραστικής ουσίας. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε την αυτοχορήγηση. Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες ισχύουν για εσάς. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλες πληροφορίες δεν θεωρούνται ισχύουσες. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια, αλλά δεν παρέχεται εγγύηση. Οι πληροφορίες δεν καλύπτουν όλες τις πιθανές πτυχές των φαρμάκων. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση του.

 

Βιβλιογραφία

  1. Chen, Zhi, Arnab Mondal, and David L. Minor Jr. “Structural Basis for CaVα2δ: Gabapentin Binding.” Nature Structural & Molecular Biology 30, no. 9 (2023): 1021–1029.
  2. Mattle, Anne-Gaëlle, Paul McGrath, Anna Sanu, Ramesh Kunadharaju, and Samantha Shannan. “Gabapentin to Treat Acute Alcohol Withdrawal in Hospitalized Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Drug and Alcohol Dependence 240 (2022): 109611.
  3. Di Cesare, Federica, Valeria Negro, Gianmario Ravasio, Roberto Villa, Sara Draghi, and Antonella Villa. “Gabapentin: Clinical Use and Pharmacokinetics in Dogs, Cats, and Horses.” Animals 13, no. 12 (2023): 2045.
  4. Bouchard, Josée, Christopher Yates, David P. Calello, Sophie Gosselin, Ross W. DeGraaff, and the EXTRIP workgroup. “Extracorporeal Treatment for Gabapentin and Pregabalin Poisoning: Systematic Review and Recommendations from the EXTRIP Workgroup.” American Journal of Kidney Diseases 79, no. 4 (2022): 522–534.
  5. Karavolis, Zachary A., Alyssa B. Su, and Aaron M. Peckham. “State-Level Response to Gabapentin Misuse in the United States: Implications and Future Direction.” American Journal of Health-System Pharmacy 79, no. 9 (2022): e143–e147.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.