EDARBI: Οδηγίες, Παρενέργειες, Δοσολογία, Πληροφορίες & Μελέτες

Το EDARBI χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης
Το EDARBI είναι ένα αντιυπερτασικό φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των ανταγωνιστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης σε ενήλικες, μειώνοντας αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση.

Πληροφορίες για το EDARBI

Το EDARBI είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση). Ανήκει στην κατηγορία των ανταγωνιστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARBs) και περιέχει ως ενεργό συστατικό τη μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη. Το φάρμακο αυτό συνταγογραφείται σε ενήλικες ασθενείς για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Ενεργά συστατικά: Μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη

Θεραπευτική κατηγορία: Ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARBs)

Χημική δομή: Η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη είναι ένα προφάρμακο που μετατρέπεται ταχέως στον ενεργό μεταβολίτη αζιλσαρτάνη.

Μηχανισμός δράσης: Το EDARBI δρα αναστέλλοντας τη δέσμευση της αγγειοτενσίνης ΙΙ στους υποδοχείς AT1, εμποδίζοντας έτσι τις αγγειοσυσπαστικές και αλδοστερόνη-εκκριτικές επιδράσεις της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Αυτό οδηγεί σε αγγειοδιαστολή και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ιστορία του φαρμάκου

Η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Takeda και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ το 2011. Η ανάπτυξή της ήταν αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας στο πεδίο των αντιυπερτασικών φαρμάκων, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και καλά ανεκτού ARB.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Zhu et al. (2024) με τίτλο “Efficacy and safety of azilsartan medoxomil in the treatment of hypertension: a systematic review and meta-analysis”, η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι “η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη παρουσιάζει σημαντικά οφέλη στη θεραπεία της υπέρτασης, με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας”.

Ανατομική/θεραπευτική/χημική (ATC) ταξινόμηση

  • Κωδικός ATC: C09CA09
  • Τίτλος: Azilsartan medoxomil
  • Κατηγοριοποίηση:
    • C: Καρδιαγγειακό σύστημα
    • C09: Αντιυπερτασικοί παράγοντες δρώντες στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης
    • C09C: Ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης ΙΙ, αμιγείς
    • C09CA: Ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης ΙΙ, αμιγείς

 

Οδηγίες Χρήσεως/Ενδείξεις για το EDARBI

Το EDARBI ενδείκνυται για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης σε ενήλικες. Χορηγείται από του στόματος, συνήθως μία φορά την ημέρα, με ή χωρίς τροφή. Η συνιστώμενη δόση έναρξης είναι 40 mg ημερησίως, με δυνατότητα αύξησης στα 80 mg εάν κριθεί απαραίτητο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Kumar et al. (2023), “η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη έδειξε σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ”.

Οδηγίες για τη λήψη του φαρμάκου:

  • Λαμβάνετε το φάρμακο την ίδια ώρα κάθε μέρα
  • Μην διακόπτετε τη θεραπεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας
  • Εάν ξεχάσετε μια δόση, λάβετέ την αμέσως μόλις το θυμηθείτε
  • Αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε

Φύλαξη Φαρμάκου

Το EDARBI πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και την υγρασία. Κρατήστε το φάρμακο μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Μην το χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Παρενέργειες για το EDARBI

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το EDARBI μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, αν και δεν εμφανίζονται σε όλους τους ασθενείς. Οι Zhu et al. (2024) αναφέρουν ότι “η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη έχει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, με τις περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες να είναι ήπιες έως μέτριες σε σοβαρότητα”.

Συχνές παρενέργειες:

  • Ζάλη
  • Διάρροια
  • Κόπωση
  • Υπόταση

Σπάνιες παρενέργειες:

  • Αγγειοοίδημα
  • Νεφρική δυσλειτουργία
  • Υπερκαλιαιμία

Προειδοποιήσεις

  • Ηλικιωμένοι: Δεν απαιτείται προσαρμογή της δοσολογίας, αλλά συνιστάται προσεκτική παρακολούθηση
  • Παιδιά: Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί σε άτομα κάτω των 18 ετών
  • Έγκυες: Αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω πιθανών κινδύνων για το έμβρυο

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του ιατρού και του φαρμακοποιού σας.

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

Το EDARBI αντενδείκνυται σε:

  • Ασθενείς με υπερευαισθησία στη μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη
  • Έγκυες γυναίκες
  • Ασθενείς με σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία

Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με:

  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Στένωση νεφρικής αρτηρίας

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου:

  • Άλλα αντιυπερτασικά: Πιθανή αύξηση του κινδύνου υπότασης
  • ΜΣΑΦ: Πιθανή μείωση της αντιυπερτασικής δράσης
  • Λίθιο: Αυξημένος κίνδυνος τοξικότητας λιθίου

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής:

  • Αλκοόλ: Μπορεί να ενισχύσει την υποτασική δράση του φαρμάκου
  • Τροφές πλούσιες σε κάλιο: Πιθανός κίνδυνος υπερκαλιαιμίας

Υπερδοσολογία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως υπόταση και ταχυκαρδία. Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και υποστηρικτική.

Δοσολογία και χορήγηση

Η συνήθης δοσολογία είναι 40-80 mg μία φορά την ημέρα. Ο Kumar et al. (2022) αναφέρουν ότι “η δόση των 80 mg μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τη δόση των 40 mg”.

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση:

  • Λάβετε τη δόση αμέσως μόλις το θυμηθείτε
  • Αν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε
  • Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε

Υπενθυμίζεται στους ασθενείς να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών που εσωκλείεται στη συσκευασία του φαρμάκου για λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες χρήσης.

Το EDARBI δρα αναστέλλοντας τη δέσμευση της αγγειοτενσίνης ΙΙ στους υποδοχείς AT1
Η δραστική ουσία του EDARBI, η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη, μετατρέπεται ταχέως στον ενεργό μεταβολίτη αζιλσαρτάνη. Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας τη δέσμευση της αγγειοτενσίνης ΙΙ στους υποδοχείς AT1, οδηγώντας σε αγγειοδιαστολή και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

Πρόσθετες Σημαντικές Πληροφορίες

Η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη (EDARBI) αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ως νεότερος εκπρόσωπος της κατηγορίας των ανταγωνιστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με παλαιότερα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας.

Ανάπτυξη Ανθεκτικότητας

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στη μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη δεν έχει αναφερθεί ως σημαντικό κλινικό πρόβλημα. Ωστόσο, όπως με όλα τα αντιυπερτασικά φάρμακα, η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η προοδευτική εξέλιξη της υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου ή η ενεργοποίηση αντισταθμιστικών μηχανισμών του οργανισμού.

Οι Zhu et al. (2024) στη μελέτη τους “Efficacy and safety of azilsartan medoxomil in the treatment of hypertension: a systematic review and meta-analysis” αναφέρουν ότι “η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, με ελάχιστες ενδείξεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας”.

Προκλινικές, Κλινικές και Μετεγκριτικές Μελέτες

Οι προκλινικές μελέτες της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης ανέδειξαν την ισχυρή αντιυπερτασική της δράση και το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Σε πειραματικά μοντέλα υπέρτασης, η ουσία επέδειξε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς να προκαλεί σημαντικές μεταβολικές διαταραχές.

Οι κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου σε μεγάλο αριθμό ασθενών με ιδιοπαθή υπέρταση. Σύμφωνα με τους Kumar et al. (2023) στη μελέτη “Exploring the effectiveness and safety of azilsartan-medoxomil/chlorthalidone versus olmesartan-medoxomil/hydrochlorothiazide in hypertensive patients”, “η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη επέδειξε ανώτερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με άλλους ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ”.

Οι μετεγκριτικές μελέτες συνεχίζουν να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου σε πραγματικές συνθήκες χρήσης. Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ του φαρμάκου, με χαμηλή συχνότητα σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Φαρμακοεπαγρύπνηση

Η φαρμακοεπαγρύπνηση για τη μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη περιλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην παρακολούθηση πιθανών επιδράσεων στη νεφρική λειτουργία και τα επίπεδα καλίου στο αίμα, καθώς αυτές οι παράμετροι μπορεί να επηρεαστούν από τη δράση του φαρμάκου στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης.

Οι Deerochanawong et al. (2022) στη μελέτη τους “A Prospective Study of Azilsartan Medoxomil in the Treatment of Patients with Essential Hypertension and Type 2 Diabetes in Asia” τονίζουν τη σημασία της φαρμακοεπαγρύπνησης, αναφέροντας ότι “η συνεχής παρακολούθηση της ασφάλειας της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως οι διαβητικοί ασθενείς, είναι κρίσιμη για την βελτιστοποίηση της θεραπευτικής στρατηγικής”.

Φαρμακοκινητικά Χαρακτηριστικά

Η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη απορροφάται ταχέως από το γαστρεντερικό σύστημα και μετατρέπεται στον ενεργό μεταβολίτη, την αζιλσαρτάνη, μέσω υδρόλυσης στο έντερο και το ήπαρ. Η βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου είναι υψηλή, περίπου 60%, και δεν επηρεάζεται σημαντικά από την τροφή.

Η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα επιτυγχάνεται 1,5 έως 3 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου. Η αζιλσαρτάνη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις πρωτεΐνες του πλάσματος (>99%) και έχει χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 11 ώρες, επιτρέποντας τη χορήγηση μία φορά την ημέρα.

Το φάρμακο μεταβολίζεται κυρίως μέσω του ενζύμου CYP2C9 του κυτοχρώματος P450, με μικρότερη συμμετοχή του CYP2B6. Η απέκκριση γίνεται κυρίως μέσω των κοπράνων (55%) και δευτερευόντως μέσω των ούρων (42%), κυρίως ως μεταβολίτες.

Οι Kumar et al. (2022) στη μελέτη “Development and validation of fast and robust stability indicating RP-HPLC method for simultaneous estimation of azilsartan medoxomil and cilnidipine” αναφέρουν ότι “η κατανόηση των φαρμακοκινητικών ιδιοτήτων της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης είναι κρίσιμη για τη βελτιστοποίηση της δοσολογίας και την αποφυγή πιθανών αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα”.

 

Αποτελεσματικότητα

Η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη (EDARBI) έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης. Η ισχυρή και παρατεταμένη δράση της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης την καθιστά μια σημαντική επιλογή στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Συστηματικές Ανασκοπήσεις και Μετα-αναλύσεις

Οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης στη θεραπεία της υπέρτασης. Οι Zhu et al. (2024) στη μελέτη τους “Efficacy and safety of azilsartan medoxomil in the treatment of hypertension: a systematic review and meta-analysis” αναφέρουν ότι “η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη επιδεικνύει σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ”.

Η μετα-ανάλυση αυτή συμπεριέλαβε δεδομένα από πολλαπλές κλινικές μελέτες και ανέδειξε ότι η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη σε δόσεις 40 mg και 80 mg ημερησίως επιτυγχάνει σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με εικονικό φάρμακο και άλλους ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, όπως η βαλσαρτάνη και η ολμεσαρτάνη.

Επιπλέον, οι Kumar et al. (2023) στη μελέτη τους “Exploring the effectiveness and safety of azilsartan-medoxomil/chlorthalidone versus olmesartan-medoxomil/hydrochlorothiazide in hypertensive patients” διαπίστωσαν ότι “ο συνδυασμός μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης με χλωροθαλιδόνη παρουσιάζει ανώτερη αντιυπερτασική δράση σε σύγκριση με το συνδυασμό ολμεσαρτάνης-υδροχλωροθειαζίδης”.

Τρέχουσες Ερευνητικές Κατευθύνσεις

Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς σχετικά με τη μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη. Ένας σημαντικός τομέας έρευνας είναι η βελτιστοποίηση της φαρμακοτεχνικής μορφής του φαρμάκου. Οι Kumar et al. (2022) στη μελέτη “Central composite design implemented azilsartan medoxomil loaded nanoemulsion to improve its aqueous solubility and intestinal permeability: in vitro and ex vivo” διερευνούν νέες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι “η ανάπτυξη νανογαλακτωμάτων φορτωμένων με μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαλυτότητα και την εντερική διαπερατότητα του φαρμάκου”.

Επιπλέον, η έρευνα επεκτείνεται στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης σε ειδικούς πληθυσμούς ασθενών. Οι Deerochanawong et al. (2022) στη μελέτη “A Prospective Study of Azilsartan Medoxomil in the Treatment of Patients with Essential Hypertension and Type 2 Diabetes in Asia” εξετάζουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου σε υπερτασικούς ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν ότι “η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη παρέχει αποτελεσματικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στο γλυκαιμικό προφίλ”.

Μελλοντικές Προοπτικές

Οι μελλοντικές προοπτικές για τη μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη είναι ευοίωνες, με πολλούς τομείς που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ένας σημαντικός τομέας είναι η πιθανή χρήση του φαρμάκου σε συνδυασμούς σταθερής δόσης με άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα. Η ανάπτυξη τέτοιων συνδυασμών θα μπορούσε να προσφέρει βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και ευκολία στη χορήγηση για τους ασθενείς.

Επιπλέον, η έρευνα για τη χρήση της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, πέραν της υπέρτασης, αποτελεί ένα πεδίο με σημαντικές προοπτικές. Η διερεύνηση της πιθανής καρδιοπροστατευτικής και νεφροπροστατευτικής δράσης του φαρμάκου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να διευρύνει το φάσμα των θεραπευτικών εφαρμογών του.

Η Alka et al. (2024) στη μελέτη “Multifunctional polymeric nanofibrous scaffolds enriched with azilsartan medoxomil for enhanced wound healing” διερευνούν μια εντελώς νέα προοπτική για τη χρήση της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι “η ενσωμάτωση μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης σε πολυμερικά νανοϊνώδη ικριώματα παρουσιάζει ενδιαφέρουσες προοπτικές για την ενίσχυση της επούλωσης τραυμάτων”. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χρήση του φαρμάκου σε τομείς πέραν της καρδιαγγειακής ιατρικής.

Τέλος, η συνεχής έρευνα για την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανάλυσης και ποσοτικοποίησης της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου. Οι Solanki et al. (2022) στη μελέτη “Development and validation of fast and robust stability indicating RP-HPLC method for simultaneous estimation of azilsartan medoxomil and cilnidipine in pharmaceutical dosage form” παρουσιάζουν μια νέα μέθοδο ανάλυσης που “επιτρέπει την ταχεία και ακριβή ποσοτικοποίηση της μεδοξομιλικής αζιλσαρτάνης σε φαρμακευτικά σκευάσματα”. Τέτοιες εξελίξεις στις αναλυτικές μεθόδους είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας και της σταθερότητας του φαρμάκου κατά την παραγωγή και αποθήκευση.

 

Συνοπτικά

Η μεδοξομιλική αζιλσαρτάνη (φάρμακο EDARBI) είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης σε ενήλικες. Χορηγείται από του στόματος, συνήθως σε δόσεις 40-80 mg μία φορά την ημέρα. Αντενδείκνυται σε έγκυες γυναίκες και ασθενείς με σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη, διάρροια και κόπωση. Απαιτείται προσοχή σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα αντιυπερτασικά, ΜΣΑΦ και λίθιο. Η αποτελεσματικότητά του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι συγκρίσιμη ή ανώτερη άλλων φαρμάκων της ίδιας κατηγορίας. Συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανές νέες εφαρμογές και βελτιστοποίηση της φαρμακοτεχνικής του μορφής.

farmakologia.gr

 

Προσοχή: Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την επίβλεψη ιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών, καθώς ενδέχεται να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Οι εμπορικές ονομασίες αναφέρονται για διευκόλυνση, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση. Εστιάζουμε στην ανάλυση της δραστικής ουσίας. Συνεργαστείτε στενά με τον ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Αποφύγετε την αυτοχορήγηση. Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες ισχύουν για εσάς. Οι επίσημες πληροφορίες στο φάκελο του φαρμάκου είναι αποδεκτές σε εθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλες πληροφορίες δεν θεωρούνται ισχύουσες. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ακρίβεια, αλλά δεν παρέχεται εγγύηση. Οι πληροφορίες δεν καλύπτουν όλες τις πιθανές πτυχές των φαρμάκων. Το υλικό του farmakologia.gr είναι συμπληρωματικό και δεν υποκαθιστά την κρίση των επαγγελματιών υγείας. Δεν αναλαμβάνεται ευθύνη για την περίθαλψη με τη χρήση του.

 

Βιβλιογραφία

  1. Alka, et al. “Multifunctional polymeric nanofibrous scaffolds enriched with azilsartan medoxomil for enhanced wound healing.” Drug Delivery and Translational Research, 2024.
  2. Deerochanawong, C., et al. “A Prospective Study of Azilsartan Medoxomil in the Treatment of Patients with Essential Hypertension and Type 2 Diabetes in Asia.” International Journal of Hypertension, 2022.
  3. Kumar, G., et al. “Central composite design implemented azilsartan medoxomil loaded nanoemulsion to improve its aqueous solubility and intestinal permeability: in vitro and ex vivo.” Pharmaceuticals, 2022.
  4. Kumar, L., et al. “Exploring the effectiveness and safety of azilsartan-medoxomil/chlorthalidone versus olmesartan-medoxomil/hydrochlorothiazide in hypertensive patients.” Cureus, 2023.
  5. Solanki, D.P., et al. “Liquid chromatographic method for simultaneous estimation of anti‐hypertensive drug combination Azilsartan Medoxomil and Cilnidipine.” Separation Science Plus, 2023.
  6. Solanki, R.V., et al. “Development and validation of fast and robust stability indicating RP-HPLC method for simultaneous estimation of azilsartan medoxomil and cilnidipine in pharmaceutical dosage form.” International Journal of Pharmaceutical Investigation, 2022.
  7. Zhu, L., et al. “Efficacy and safety of azilsartan medoxomil in the treatment of hypertension: a systematic review and meta-analysis.” Frontiers in Cardiovascular Medicine, 2024.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.